Nå spiller Lyn om medalje

UAVHENGIG AV om det var straffe eller ikke fem minutter før slutt: Lyn benyttet muligheten til å demonstrere at laget er en seriøs kandidat til tippeliga-medalje. Tidspunktet kunne ikke passet bedre for en klubb som desperat forsøker å sjarmere Oslos innbyggere:

  • Et historisk toppoppgjør i hovedstaden, i beste tv-tid og med nærmere 20000 tilskuere på landslagsarenaen.

Og aller viktigst naturligvis: En meget fortjent seier over laget som sikkert tapte noen innflyttede supportere til Lyn i går.

LYN VIL LEDE Tippeligaen med fire poeng, uansett hva skjer i de resterende fem kampene i dag. Og de ville ledet selv om de ikke hadde fått straffe i sluttminuttene i går. Ja, selv med tap. Det er en ganske oppsiktsvekkende statistikk. Og viktig nok grunnlag for å ta Lyn på alvor etter at en fjerdedel av Tippeligaen er unnagjort.

RESTEN AV GRUNNENEhandler om hvordan Lyn fungerte i praksis mot Vålerenga i går. Og den generelle utviklingen både for laget og enkeltspillere denne sesongen. Selv om Lyn neppe ligger på tabelltoppen 21 serierunder fram i tid, så er det ingen ting som tilsier at de ikke skal være med i medaljestriden.

VÅLERENGA ER en grei målestokk. Et lag som vil variere i prestasjonene og sannsynligvis havne rundt midten av tabellen. I går var Lyn en klasse bedre.

  • De var bedre i lufta - både offensivt og defensivt.
  • De har en bedre defensiv sentrallinje i midstopperparet Berntsen/Lustü og banens beste spiller, Jonny Hanssen.
  • De har giftigere spisser.
  • Og de har en generelt bedre balanse i laget.

ETTER FIRE serieomganger skrev jeg at både Vålerenga og Lyn mangler kvalitetsspisser. Med kanskje klarest adresse til Lyns Ole Bjørn Sundgot. Påstanden var basert på det han presterte i fjor - som et andrevalg på backplass i Lyn - og det han inntil da hadde prestert som spiss i år.

AV OG TIL ER det gledelig å innrømme feil. Delvis i hvert fall: For Vålerenga mangler fortsatt kvalitetsspisser. Men Sundgot har scoret to flotte mål på de to siste kampene, og han var sterkt involvert i den avgjørende straffesituasjonen i går.

Så - påstanden trekkes herved tilbake. Mye også fordi Helgi Sigurdsson kom på banen igjen i går - og fikk straffesparket to minutter før slutt. Kall det gjerne billig. Men den type scoringer har en tendens til å følge de viktigste spissene og de beste lagene.

LYN-LEDELSEN JAKTER videre på en ny hovedtrener, uavhengig av resultatene. Det er en prosess nåværende trener Sture Fladmark aksepterer og har et avslappet forhold til. I hvert fall utad. Trenerjakta virker merkeligere for hver kamp som spilles. I øyeblikket helt meningsløs. Men situasjonen er kinkig for Lyn-ledelsen:

  • Vinterens misnøye med Fladmark - uttrykt av deler av spillegruppa - kunne bare dempes gjennom en garanti fra klubbledelsen om at det skulle komme en ny hovedtrener.
  • Men sesongen har så langt vist at Lyn slett ikke trenger en ny trener. Og selv om Atle Brynestad har råd til å forsterke Lyn ytterligere, så har han garantert ikke noe imot å spare disse millionene.

SPØRSMÅLET ERhvordan spillerne reagerer når Lyn-ledelsen gir Fladmark den tilliten han faktisk fortjener: Hovedtrenerstatus ut denne sesongen - minst. For mistillit er ikke noe som bare forsvinner etter noen trepoengere.

Men skepsisen til Lyn som en seriøs medaljekandidat bør definitivt være borte.