Nå spiller Stabæk for pengene

Hvem snakker om fotballstil når klubbkassa er tom?

HÅP: Pálmi Rafn Pálmasons bortescoring i Parken gjør at Stabæk fortsatt kan drømme om Champions League. Foto: Keld Navntoft / SCANPIX
HÅP: Pálmi Rafn Pálmasons bortescoring i Parken gjør at Stabæk fortsatt kan drømme om Champions League. Foto: Keld Navntoft / SCANPIXVis mer

FORELØPIG er det ingen grunn til å regne etter hvor mye Stabæk eventuelt vil tjene på å komme med i selve Champions League.

Til det er 1-3- utgangspunktet for vrient og FC København under Ståle Solbakken litt for kalkulerende til å tulle bort ledelsen. Men til slutt er det kroner det er snakk om.

Hvor mange vet klubbledelsen neppe selv. Bare det at Stabæk uansett trenger hver eneste av dem for å holde fast på drømmen om å skape en stabil toppklubb ute på Fornebu.

ENN så lenge har det mest stabile ved Stabæks fotballeventyr vært nettopp evnen til å drømme. Hele denne nysatsingen er siden tidlig på 1990-tallet skapt i et spesielt kreativt miljø. For å fylle opp de siste plassene i Fornebu Arena er det nå selvsagt drive-in-salg av billetter ute i Bærum. Ikke noe skal være uprøvd. Rundt Stabæk overgår verdivurderingen av tankens kraft det meste av enkel, men desto mer kjedelig hoderegning.

Sånn er det neppe tilfeldig at Mister Stabæk selv, Ingebrigt Steen Jensen, har måttet lade opp til sin livs fotballkamp med å forsvare folkefilosofien sin i boka Ona Fyr mot kritikk fra enda en av livets noe mer gjerrige regnskapsførere. I Dagens Næringsliv kritiserte rektor Tom Colbjørnsen ved Handelshøyskolen BI Stabæk-sjefen for å spre en uansvarlig euforisk lederstil som til og med kan forsterke den generelle økonomiske krisen.

Ifølge Colbjørnsen er nettopp den sørgelige driften av de norske fotballklubbene et eksempel på at overdreven entusiastisk ledelse har tildekket virkeligheten.

MED de regjerende seriemesternes økonomiske kollaps, lønnskutt og stadionsalg i friskt minne, er det vrient selv for taleføre Ingebrigt Steen Jensen å snakke seg helt bort fra slik kritikk av fotballøkonomien, men han skal ha for at han prøver:

- Jeg er helt uenig i at den lederstilen jeg beskriver i Ona Fyr kan være med på å skape økonomiske kriser. Det er det BI -og Havard-utdannede økonomers grådighet som gjør, sier han i dagens DN.

Etter Ingebrigt Steen Jensens mening er det urealistisk å bruke den økonomiske styringen av fotballklubber som et eksempel i debatten om lederstil. Til det har det følelsesmessige for stor plass i klubbene.

SÅNN var det i Stabæk også for en del år siden da klubben bråkjekt ble flagget som selve alternativet til den dominerende Drillo-fotballen. Siden har  resultatenes realiteter overtatt for den delen av drømmen. Stabæk under Jan Jønsson spiller først og fremst den til enhver tid mest effektive fotballen, og gjør det deretter morsomt.

I så måte er det litt ironisk at klubbens Champions League-sjanser avgjøres mot Ståle Solbakken, selve arveprinsen i Drillo-fotballens ikke lenger bare nasjonale rike.

FOR kampen i morgen gjelder hverken «Slaget om Norden» eller andre metaforer som illusjonistene i Stabæk gjerne selger inn. Klubben utfordrer slett ikke FC København som Nordens for tidas ledende fotballklubb. Dette dreier seg bare om sjansen til å få være med i så flotte kamper framover, og da rekker det neppe med billettinntektene fra et for anledningen fullsatt Fornebu Arena.

Men for både regnskapsførerne og drømmerne bestemmes litt av den videre Stabæk-historien gjennom dette resultatet. I en kamp som ikke har noe å gjøre med den tradisjonelle kjeklingen om norsk eller dansk måte å sparke eller spille ball på, men som derimot inneholder flest svensker og størst innflytelse fra svensk klubbfotball.

Mens Stabæk har bygget seg opp til Champions League-kvalik gjennom Jan Jönsson og hans presise valg av fem svenske klassespillere, har Ståle Solbakken plukket sitt farlige brasilianske spisspar fra den allsvenske hverdagen i Öster og Kalmar og pusset på forsvarsrekka med to IFK Göteborg-gutter.

Slik er ikke forskjellen rent sportslig større enn at dette er mulig. Om ikke å kalkulere med, så i hvert fall å drømme om.

PROFESSOR TAR FEIL? Ingebrigt Steen Jensen  tror ikke lederstilen han beskriver i Ona Fyr skaper økonomiske kriser. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
PROFESSOR TAR FEIL? Ingebrigt Steen Jensen tror ikke lederstilen han beskriver i Ona Fyr skaper økonomiske kriser. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer