Nå starter blodslitet

I hele april har Marit Bjørgen nydt livet som VM-dronning. Nå gleder hun seg til komme i trening igjen.

ROGNES (Dagbladet): -  Det er tungt å være i så dårlig form som det jeg er nå, sukker Marit Bjørgen, mens hun myser mot den knallblå himmelen fra den røde solveggen hjemme på verandaen i Rognes.

Men det ser ikke ut som verdensmesteren mistrives veldig med sine late feriedager. Solstolene er riktignok ikke hentet ned fra loftet enda, men putene har funnet veien ut på verandaen og gjør nytten.

-   Misforstå meg rett altså, jeg er neppe i dårlig form i forhold til folk flest, selv om jeg sitter her og koser meg, humrer hun unnskyldende, vel vitende om at hun har trent oppimot 30 timer i april også.

-  Men i forhold til den formen jeg hadde i vinter føles det tungt nå. Det blir ikke lett å starte på, men det skal bli godt å komme inn i rutinene igjen, smiler 25-åringen.

Sesongstart

Den siste måneden har Råskinnet fra Rognes hatt en etterlengtet ferie og nytt late dager hjemme. Men første mai var det slutt.

Allerede før den siste snøen fra forrige sesong har trukket seg tilbake, starter hardkjøret inn mot vinterens Olympiske Leker i Torino for verdens beste kvinnelige skiløper.Litt vanskelig er det når det går mot sol og sommer.

-  Men viljen til å prestere til vinteren ligger i bakhodet, det driver det framover. Og så er det ikke slik at jeg tenker ski hele tida, da hadde jeg nok blitt gal. Det handler om å være fokusert når en trener, og kunne skyve vekk på fritida, reflekterer Bjørgen.

Tøff sommer

Denne måneden vil Marit legge ned 75 treningstimer, for så å kjøre på opp mot 90 timer i juni og juli.

-  Det vil gå mest i mengdetrening til å begynne med og litt utholdenhet. Mye styrke -og intervalltrening, og barmarkstrening med rulleski og løping, forklarer Bjørgen, som ikke ser grunn til å endre mye på forberedelsene fra i fjor.

Det gjør ikke vi heller. Med VM-gull fra tremila, stafetten og sprintstafetten under vinterens VM i Oberstdorf er det tydelig at Bjørgen har funnet en oppskrift som fungerer.-  Så fremst jeg holder meg frisk og skadefri, håper jeg at jeg kan kjempe om en individuell OL-medalje. Det har jeg fryktelig lyst på, sier 25-åringen.

OL det største

Det er en målsetting de fleste vil kalle beskjeden for en som nettopp har vunnet både verdenscup og blitt tredobbelt verdensmester. Men et OL-gull tør hun ikke prate mye om.

-  En individuell OL-medalje er målet, det skal jeg være veldig fornøyd med. Jeg vet jeg har lagt bak meg en veldig god sesong, men det er snakk om små marginer. Det så vi jo på sprinten, sier Bjørgen.

Hun minner om at hun ikke engang gikk videre fra prologen på distansen hvor hun var størst favoritt av alle i VM.

-  Men det er klart, flere medaljer hadde jo vært enda artigere, og gull er jo drømmen, smiler vår skidronning, og innrømmer at hun øyner muligheter på alle distansene.

Tremila

-  Sprinten, sprintstafetten, stafetten, tikilometeren, duatlon og tremila. Det er ikke noen av dem jeg ser som håpløse å ta medalje på. Men tremila som går i fristil er nok øvelsen hvor jeg har best odds på å vinne, mener hun.

Hun levner liten tvil om at et OL-gull vil overgå alle hennes prestasjoner i sporet så langt.

-  Det er jo de samme som stiller til start, men OL-gullet henger helt klart høyest. Det er en sjanse man får bare hvert fjerde år, påpeker hun.

Starter på snø

Men selv om Bjørgen kjører det meste av opplegget ganske likt fjoråret, er det småting som er endret. Hun skal forbedre skøyteteknikken i lettere partier, og stakingen i klassisk.

-  Og i år får jeg jo faktisk starte oppkjøringen på snø. Det har ikke skjedd på mange år, smiler hun.

Det har nemlig vært en bedre snøvinter på Rognes enn på mange år, og da kjører Marit de fire kilometerne opp fjellet for å utnytte snøen så lenge som mulig. Det blir nemlig lenge til hun ser snø igjen, kvinnelandslaget skal ikke samles på snø før i oktober.

-  Og da må jeg jo samme løypa i et langt mer bedagelig tempo.

Motivasjon

-  Jeg har bare gått og kost meg her oppe og sett på naturen. Det er den virkelige gleden med å gå på ski, det er her oppe jeg skjønner hvor godt man virkelig har det som skiløper. Her kan jeg hente motivasjon til mange sesonger til, smiler Marit Bjørgen.

TRAVLE DAGER: Marit Bjørgen på vei til nok en treningsøkt. Denne måneden vil Marit legge ned 75 treningstimer, for så å kjøre på opp mot 90 timer i juni og juli.
LATE DAGER: Marit Bjørgen nyter en av sine siste feriedager i solveggen hjemme på verandaen i Rognes. Her kan drømmen om OL-gull leve i fred og ro.