Nå starter galskapen

I natt markerer Ravens og Broncos åpningen på et av verdens største sportssirkus.

(Dagbladet): Ventetiden er over! Klokken 02:30 norsk tid sparkes NFL i gang med sesongen første kamp mellom legenden Peyton Mannings Denver Broncos og fjorårets vinnere av Super Bowl Baltimore Ravens.

NFL har alt man kan tenke seg rundt et sportsarrangement. Historiske oppgjør, legendariske lag, ikoniske spillere, utrøstelige fiaskoer, sjokkerende skandaler og indrettsprestasjoner på aller øverste hylle. Amerikansk fotball har siden tidenes morgen kokt disse faktorene sammen til en solid og underholdene pakke. Og folk elsker det.

Populær underholdning Super Bowl XLVII (47) samlet hele 164 millioner seere verden over. Det er kun litt under halvparten av de som fulgte fjorårets Champions League-finale på TV (360 millioner). Ganske imponerende når man tenker på at NFL består av 32 lag der de aller fleste spillerne kommer fra USA i motsetning til Champions Leagues internasjonale verdi.

TV-tallene gjennom sesongen er også solide. Men det som kanskje er enda mer imponerende er tilskuerne på stadium. Det er bestandig stappfullt på tribunene når lagene spiller.

«Blackout-policy» I NFL er det nemmelig slik at om stadion ikke er fullsatt før en kamp så vises den ikke på TV i hjemmelagets område. «Blackout-policy» er en av de strengeste reglene i amerikansk TV-overføring. Er ikke stadion utsolgt 72 timer før kamp kan hjemmepublikummet glemme å se kampen i sin egen stue.

Regelen kom i 1973 og ble en oppmyking av det gamle regelverket som sa at kamper ikke skulle sendes i hjemmelagets lokale område, uansett om kampen var utsolgt eller ikke. Dette skapte naturlig nok en enorm rift om billettene i amerikansk fotball og skulle du se ditt lokale lag brake sammen på hjemmebane måtte man på stadion for å overvære kampen. Før 1973 fikk ingen arrangørbyer se Super Bowl på TV.

«The Greatest Game Ever Played» mellom Baltimore Colts og New York Giants var blant annet umulig å se i New York og mange tok inn på hoteller i Connecticut for å få sett kampen.

Skandalene NFL har alltid vært en arena for skandaler. Alt i fra veksthormoner, ulovlige hundekamper og drap har preget den utenomsportslige delen av sporten.

OJ Simpson: San Fransisco 49ers running back Orenthal James Simpsons ble i 1994 arrestert for drapet på sin kone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman. Han ble året etter frikjent året etter men ble dømt til å betale erstatning. I 2008 ble «O.J» dømt til 33 års fengsel i en ny straffesak.

Michael Vick: Atlanta Falcons quarterback var lagets viktigste spiller på begynnelsen av 2000-tallet og spilte i 2006 sin tredje Pro Bowl i karrieren. Han skrev seg inn i historiebøkene da han ble den første quarterbacken til å rushe mer enn 1000 yards i løpet av en sesong. Men før 2007-sesongen rullet en ny skandale opp i NFL. Michael Vick ble arrestert og dømt til 23 måneders fengsel for å ha drevet en ulovlig undergrunnsliga av hundekamper. Mens Vick satt i fengsel kollapset Falcons og endte opp med tolv tap og kun fire seiere.

Aaron Hernandez: Tight end hos New England Patriots ble i august i år tiltalt for å ha skutt og drept sin kamerat Odin Lloyd. Hernandez førte seg inn i rekken av skandalespillere i NFLs historie. 

Hodeskadene Amerikansk fotball er ingen skånsom idrett for hodet. 150-kilos muskelbunter braker sammen hundrevis av ganger i løpet av en kamp. I de senere årene har det kommet frem at harde smeller kunne gi senskader for tidligere NFL-spillere. I august i år ble det utbetalt 765 millioner dollar til pensjonerte fotballspillere som erstatning for hodeskadene de hadde pådratt seg.

I kveld sparkes derimot årets sesong i gang mellom Denver Broncos og Baltimore Ravens. Kampen begynner klokken 02:30 norsk tid.