Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå stoler Sverige på Zlatan

Etter Henrik Larssons exit hviler det et stort ansvar på skuldrene til Zlatan Ibrahimovic. Det merker den svenske superstjernen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/ANB): • Følg Em-kvalifiseringen her.

Lørdag begynner en ny æra med det svenske fotballandslaget, i Riga i Latvia. Uten Henrik Larsson. «Henke» la bort landslagsdrakta for godt etter sommerens åttedelsfinaletap mot vertsnasjonen Tyskland i fotball-VM.

– En stor spiller som etterlater seg et stort tomrom. Jeg tror det er ingen som kan erstatte «Henke» - verken på eller utenfor banen, sier super-Zlatan, svenskenes fotballyndling, om den pensjonerte stjernespissens betydning.

Lyskeskade

Ibrahimovic har merket det. I «Henke»s landslagsfravær legges det langt større vekt på den ferske Inter-spilleren. Sammen med Fredrik Ljungberg og Olof Mellberg er Zlatan den som skal sørge for at EM-kvalifiseringen ikke blir en svensk fiasko.

– Presset har vært der en stund. Helt siden VM i Japan i 2002. Men det blir større og større. Jeg har vært med lenge, spilt noen kamper og prøver derfor å hjelpe ferskingene som får en landslagssjanse, sier Ibrahimovic om sin egen posisjon i nasjonalantrekk

Zlatan fremstår som både selvsikker og ydmyk dagen før Sveriges EM-kvalifisering innledes i Riga.

– Det blir en vanskelig kamp, men vi må vinne for ikke å spolere EM-sjansene. Latvia er baktunge og satser på kontringer. Et vrient lag å spille mot, sier supersvensken om lørdagens batalje.

ZLATAN MÅ STÅ FRAM: Zlatan lyktes dårlig i VM i Tyskland. Nå vil han ta ansvar i kveldens EM-kvalifiseringskamp mot Latvia. Foto: EPA
ZLATAN MÅ STÅ FRAM: Zlatan lyktes dårlig i VM i Tyskland. Nå vil han ta ansvar i kveldens EM-kvalifiseringskamp mot Latvia. Foto: EPA Vis mer

Nedtur

Fotball-VM er noe de fleste av oss minnes med stor glede.

Men ikke Zlatan.

For ham ble hele sluttspillet en gedigen nedtur.

– Jeg slet med å finne toppformen, fikk etter hvert fryktelig vondt og kunne ikke trene, sier han om lyskeskaden som skapte store avisoverskrifter i svensk presse. Spilleren som skulle sørge for svensk magi havnet til slutt på innbytterbenken.

– Jeg prøvde å gjøre mitt beste, men det gikk ikke. Jeg lærte mye av det. Både på godt og vondt, sier han selv.

Ennå er ikke Zlatan fullt restituert. Smellen han fikk i en treningskamp med Juventus for noen uker siden gjør vondt.

– Jeg har en betennelse i det høyre kneet. Det er smertefullt, men det stopper meg ikke. Jeg ofrer alt for å vinne. Og dersom treneren vil at jeg skal spille, så stiller jeg opp. Helt klart, sier Zlatan Ibrahimovic.

Nytt system

Svenskene som ikler seg landslagstrøya lørdag skal også forholde seg til et nytt system. Selv etter 0-3 i vennskapskampen mot Tyskland taler alt for at trener Lars Lagerbäck fortsetter å spille 4-4-1-1.

– Det er ikke noe problem. Det er Lars som setter opp laget og vet hva som er best, mener Zlatan.

Foruten Latvia er Sveriges EM-kvalifiseringsmotstandere som følger: Liechtenstein, Island, Spania, Nord-Irland og Danmark. Liechtenstein står på motsatt banehalvdel i Göteborg kommende onsdag.

– Å få en bra start, være skjerpet og konsentrert fra første spark på ballen, er alfa og omega, sier Lars Lagerbäck.

– Sist vi spilte i Riga, i 2002, ble det uavgjort. Nå går vi for seier, sier Zlatan Ibrahimovic.

Supersvensken med et stort EM-ansvar.

• Følg Latvia - Sverige kl. 20.

<B>UT AV HENKES SKYGGE:</B> Henke har til nå delt oppmerksomheten med Zlatan, men når Larsson nå er borte forventer Sverige enda mer av Inter-spissen.