Unger har ikke råd til å være med i idrett

Nå straffes de klubbene som bare slipper til unger fra rike familier

Norsk idrett må bestemme seg om de virkelig vil la alle være med.

STRAFFES FOR ULIK BEHANDLING: God idrett har plass til alle uansett nivå og økonomi som her under Norway Cup. Nå vil idrettsbevegelsen straffe de klubbene som ensidig gir treningstilbud til de med god privatøkonomi. FOTO:Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
STRAFFES FOR ULIK BEHANDLING: God idrett har plass til alle uansett nivå og økonomi som her under Norway Cup. Nå vil idrettsbevegelsen straffe de klubbene som ensidig gir treningstilbud til de med god privatøkonomi. FOTO:Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): Nå krever lokale idrettsledere hardere virkemidler for å oppfylle bevegelses felles ønske om å la alle barn og unge få være med på leken uansett økonomi. Dette målet ble vedtatt på sist Idrettsting i 2015, men siden den gang har utviklingen egentlig gått feil vei:

  • Mens stadig flere unge kommer fra familier med vedvarende lav inntekt, tilbyr idrettsklubbene nye kostbare ekstratreninger og såkalt «talentutvikling» i privatfinansierte grupper.

I de største byene er effekten av en slik ekkel kombinasjon målbar. I Oslo er for eksempel bare 28 prosent av 13 til 19-åringene fra familier med de laveste inntektene med i et idrettslag. Andelen klubbmedlemmer i denne aldersgruppen stiger i takt med familiens økonomi. I den gruppen i Oslo som tjener mest, driver 55 prosent av de unge med organisert idrett; altså dobbelt så mange som de fra familier med dårligst råd.

BÅDE for idrettsbevegelsen og samfunnet er dette en helt uholdbar situasjon. Med tanke på den grunnleggende samfunnstrenden med en økende urban befolkning med større økonomisk ulikhet, er en slik splittet idrettslek det samme som å be om sosiale problemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.