I EGEN KLASSE: Nikita Kriukov var den kjappeste. Da ble det lett også for Petter Northug å bli en ganske alminnelig god taper.FOTO: Lise Åserudud / NTB scanpix.
I EGEN KLASSE: Nikita Kriukov var den kjappeste. Da ble det lett også for Petter Northug å bli en ganske alminnelig god taper.FOTO: Lise Åserudud / NTB scanpix.Vis mer

Nå taper han flott, også!

Så ble Petter Northug en komplett skiløper.

FORLEDEN fikk Petter Northug en sjelden ikke-sportslig utfordring. Han bryr seg tilsynelatende ikke så mye om sånt. Petters ferd utenfor løypa har vært en motorvei med fri fart for det han selv har følt for. Det har gitt et par krasj underveis som mange med rette ikke har likt. For eksempel Aksel Lund Svindal som nylig i sin alminnelighet pratet om hvor viktig det er for offensive idrettshelter å takle også det å tape.

Petter har slitt med det. Inntil i dag.

DA kom han med en utstrakt hånd til sin overmann Nikita Kriukov. Liggende på rygg i målområdet var Petter Northug en taper så ydmyk som noen. Litt fordi sølv på klassisk sprint uansett var en flott prestasjon, men mest fordi guttas første VM-øvelse fikk en flott vinner.

Det er mulig de svakeste sidene av Petters egenrådighet er blitt hengende igjen som en lite kledelig merkevare, men mye mer er han en mester til å teste de detaljene som stadig gjør ham raskere i sporet.

Da han til slutt fant en slik teknisk detalj hos verdensmester Kriukov, var det slutt bare å gratulere.

DESSUTEN var dette et meldt tap. En sak var hvordan Kriukov dro inn seieren i den russiske duellen under Vancouver-OL i 2010, noe ganske annet hvordan han tok for seg i spurten mot Petter Northug i Kuusamo for tre måneder siden.

Der kom det en utklassing som ikke kunne bli borte selv i det trykkende novembermørket. Petter ble distansert i en av sine favorittøvelser; klassisk stakespurt, og det på et oppløp der han ledet med et par meter og tilsynelatende hadde fått spurten akkurat slik han ville.

Studerer du opptaket fra Kuusamo kan du ane hvorfor. Kriukov får opp en frekvens i stavhuggene sine som stjeler meterne fra Petter i løpet av bare noen sekunder. Plutselig så sportens store jeger ut som et hjelpesløst bytte.

Og nettopp slik ble det igjen.

I hvert fall når sport skal beskrives med store bokstaver.

DET gjør vi ofte med sport. Nettopp bokstavenes størrelse skygger for noen vesentlige detaljer. Som for eksempel den at selv en vinnerskalle som Petter Northug ikke er mer inne i mesterskapsbobla si enn at han fint henter inn den informasjonen han trenger underveis for å bli en bedre langrennsløper.

Og at han er i stand til å gratulere de som bringer sporten noen hakk framover.

De siste sju siste sesongene har det definitivt vært Petter selv. Nå er det Nikolai Kriukov i stakespurt, og da er det bare å tape på en måte som gjør at Petter kanskje kan vinne neste gang.

Og som uansett gjør ski-VM 2013 til et mye hyggeligere mesterskap å se på.