Gianni Infantino FIFA

Nå tar de ham

FIFA-presidenten har sviktet Europa. Konsekvensen kan overraske Gianni Infantino.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

ANGREPET PÅ VIP-TRIBUNEN: Tysklands innenriksminister Nancy Faeser rykket inn på VIP-tribunen med riktig kapteins-bånd, og gikk rett i angrep på Gianni Infantino. Det forandrer maktkampen i fotballen. FOTO: AP/Petr Josek
ANGREPET PÅ VIP-TRIBUNEN: Tysklands innenriksminister Nancy Faeser rykket inn på VIP-tribunen med riktig kapteins-bånd, og gikk rett i angrep på Gianni Infantino. Det forandrer maktkampen i fotballen. FOTO: AP/Petr Josek Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

DET var en irritert og presset FIFA-president Gianni Infantino som forleden skjelte ut Europa og vestlige verdier. Han fulgte et tydelig manus, men det var nyskrevet

Infantino som har fått Russlands høyeste utmerkelse overlevert av sin venn i Kreml, snakker nå også Vladimir Putins maktspråk:

  • Det er det påstått hyklerske Vesten de to skal ta.

Men det å gjøre internasjonal fotball om til en storpolitisk kulturkamp, er en dristig strategi. Det kan like gjerne felle den til nå tilnærmet uangripelige FIFA-presidenten.

De siste dagene er det kommet noen tegn på at selv ikke Infantino med alle hans språk og ny postadresse i Qatar, helt kan glemme morsmålet.

I går rykket Tysklands innenriksminister Nancy Faeser inn på VIP-tribunen på Khafali stadion. Hun hadde tatt på seg et kapteins-armbind i regnbuefarger.

Da risikerer Infantino å få en ABC i storpolitikk.

Altså en leksjon i hvor fort selv de mektigste faller.

24 MINUTTER ut i kampen la den tyske innenriksministeren ut en tweet av seg selv med dette politisk korrekte kapteinsbindet. Da var stillingen fortsatt 0 - 0, i en kamp tyskerne til slutt tapte overraskende og spillemessig ufortjent 1 - 2 for Japan. Men sjelden har et så viktig kampresultatet hatt så liten verdi for en politiker.

I Tyskland er opinionen tydelig:

  • Menneskerettigheter først; så fotball.

Det var derfor Faeser satte seg ved siden av Gianni Infantino på tribunen for å minne ham om de verdiene FIFA-presidenten har sviktet. Og at regnskapets time fort kan komme

For nå er det hun og de andre mektige europeiske politikerne som har overtatt kapteinsbåndene fra fotballen i denne kulturkampen.

«ONE LOVE»: Belgias utenriksminister viser sin protest mot forbudet mot å bruke «One love» kapteinsbindet. Video: NPO Vis mer

INFANTINO kan nok fortsatt herse med Europas fotball-ledere. Sist søndag brydde han seg ikke engang møte vår egen Lise Klaveness for å få høre ansikt til ansikt at han ikke lenger har Norges tillit.

Da er det verre med de sentrale europeiske politikerne. Presser de fotballen sin til å ta et oppgjør med Putin-vennen Infantino, er situasjonen snudd.

Da er det Europa som truer med brudd.

I KAMPEN etter mellom Canada og Belgia, fikk FIFA-presidenten besøk av den belgiske utenriksministeren Hadja Labib. Også hun med regnbuefargene på kapteinsbåndet der oppe på VIP-tribunen.

Labib hadde bare tenkt å dra til Qatar dersom det belgiske landslaget spilte seg helt inn mot finalen, men nå er det et annet spill som har overtatt for fotballen. Derfor hastet hun til VM for å advare FIFA-presidenten om hva han risikerer med å gjøre seg stadig mer upopulær i Europa:

  • Flere av de europeiske demokratiene er lei av Infantinos forakt for vestlige verdier og lefling med autoritære regimer.

I beste fall kan den maktarrogansen felle ham.

DET var det vår egen fotballpresident Lise Klaveness snakket om på Dagsrevyen i går:

- De ønsker å vise sin makt, sa hun om FIFA-toppenes brå avvisning av «OneLove»; den europeiske kampanjen for menneskerettigheter.

Minutter seinere satt Klaveness i NRKs VM-studio og fortalte om hvordan Infantino og hans nærmeste plutselig hadde endret atferd inn mot dette verdensmesterskapet.

- En revers av verdiene, karakteriserte Klaveness oppførselen til de internasjonale sjefene inn mot verdensmesterskapet.

ETTER noen måneder nær Infantinos hoff skjønner hun bedre enn de fleste hvor fast grep han har rundt den såkalte «fotballfamilien». Selvsagt blir han gjenvalgt som president på FIFA-kongressen i mars uansett hvor mye mistillit han nå har fått i Nord-Europa.

Denne kampen står ikke først om FIFA, men om opinionen i Europa. Det er bare de europeiske storsamfunnene som kan presse flere av fotballforbundene sine til å ta det store oppgjøret med Infantino. Altså at de demokratiske landene samler seg i et eget mesterskap; for eksempel et åpent EM med plass til alle verdens beste fotballnasjoner.

For de lagene tilhører jo fortsatt demokratiene.

er dette oppgjøret i gang. Derfor er sponsorenes krav i Tyskland og politikernes protester på VIP-tribunene i Qatar viktige. De stiller de europeiske fotballpresidentene til ansvar for flere enn de nasjonale fotballklubbene. Dette er en kulturkamp som angår hele befolkningen.

FIFAs eksistens ligger i potten. Siden Infantino ved hjelp av sitt edderkoppnett og økonomiske overføringer er sikret makta der, må det europeiske fotballforbundet (UEFA) sannsynligvis bryte ut.

INGEN som er glad i fotball ønsker egentlig det. Fotballens kraft ligger nettopp i det at sporten har en felles global verdi. Men nå er det denne verdien som forvitrer.

Det ser Lise Klaveness og de andre sentrale lederne som i går brøt med Infantino. De har snart ikke noe valg. Neste steg for Gianni Infantino er å hjelpe regimet i Saudi-Arabia til å få fotball-VM 2030.

DEN avgjørelsen kommer fort, og da er det ingen vei tilbake for en sport som lenge har sagt at den forsvarer grunnleggende menneskerettsverdier:

- Det globale perspektivet blir satt i stor fare, innrømmet Lise Klaveness til NRK.

Inntil videre vil hun gi demokratiet en sjanse, og jobbe innenfor FIFA-systemet for å fremme våre verdier.

Spørsmålet nå er om de europeiske statslederne rundt henne vil noe annet.

At de ganske raskt krever brudd med en FIFA-president som spiller på lag med Europas politiske motstandere.

Og da tar de ham; fordi fotballkulturen heldigvis ennå er sterkest i demokratiene.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer