BYR OPP TIL SHOW: Chris Froome og Alberto Contador kommer til å overta hovedrollene når Tour de France inntar fjellene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
BYR OPP TIL SHOW: Chris Froome og Alberto Contador kommer til å overta hovedrollene når Tour de France inntar fjellene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Nå tar favorittene over showet

Tour de France-feltet inntar fjellene.

(procycling.no): Dagens hviledag markerer et markant skille i årets Tour de France.

Borte blir Mark Cavendish, Alexander Kristoff og André Greipel. Inn kommer Chris Froome, Nairo Quintana og Alberto Contador.

Når rytterne inntar Pyreneene, er det nemlig de klatreglade som skal få skinne. Rytterne som trives best når stigningene blir lange og bratte, kommer inn i sitt terreng.

Små avstander
De første ni dagene har medbrakt minimale forskjeller i sammendraget. Fra Chris Froome på første til 13. plasserte Vincenzo Nibali skiller det kun 2.22. De største favorittene har kommet seg gjennom åpningen uten skader og nevneverdige tidstap.

- Jeg synes alle har kjørt veldig bra. Det er kanskje bare Nibali som virker litt på hæla, litt stresset, sier Mads Kaggestad til Dagbladet.

- Men alle har vært overraskende bra med tanke på hvor dramatisk og brutal denne uken har vært.

Før Tour de France snakket «alle» om Froome, Quintana, Contador og Nibali. Etter fjorårets tour, der Froome og Contador veltet ut før fjellene startet og Nibali dominerte totalt, gledet sykkelverdenen seg til å se alle de store sammenlagtrytterne til start i samme ritt.

- Mer åpent i år
Etter ni dager lever fortsatt drømmen om å se de angripe hverandre opp noen av sportens hardeste stigninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er mye mer åpent i år enn det ble i fjor. Det er en voldsom spenning, og det er vanskelig å si at det er en soleklar favoritt. Ingen kommer til å dominere som Nibali gjorde i fjor.

Sammen «de fire store» har Kaggestad tro på at Tejay Van Garderen kan blande seg inn i seierskampen. Amerikaneren ligger tolv sekunder bak Froome og har to femteplasser fra tidligere utgaver.

Trolig blir det spenning helt til Alpe d?Huez den nest siste dagen. Touren når sitt høydepunkt når rytterne klatrer det legendariske fjellet på slutten av en beintøff utgave.

Spår dårlige dager
Ikke før man står med gul trøye på toppen der, kan man slippe jubelen løs. Før den tid kan alt skje.

- Sannsynligvis er det én, to eller flere av favorittene som kommer til å ha minst én dårlig dag, og da taper man mye tid. Den rytteren som unngår dårlige dager, er den som vinner til slutt, mener Kaggestad.

I førersetet sitter 2013-vinner Chris Froome. Et drøyt år etter fjorårets smertefulle avskjed, virker briten til å være i kanonslag og er, ifølge Kaggestad, den største favoritten til å vinne årets Tour de France.

- Jeg tror Froome vinner touren, men det er så mye som kan skje, at det er vanskelig å spå.

- Morsom åpning
For fjorårsvinner Nibali er det motsatt. På Mûr-de-Bretagne måtte han slippe de øvrige, og brosteinsetappen ble ingen suksess, slik den ble i fjor. Før fjellene ligger han dårligst plassert av forhåndsfavorittene.

- Han er ikke helt i vater i forhold til når han er trygg på seg selv. Jeg er usikker på om han kan være med å kjempe.

Tirsdag får man første svar. Opp til mål venter en 15 kilometer lang stigning, en virkelig test for de som vil vinne sammenlagt.

- Det blir en morsom åpning på det hele. Ofte har noen ryttere en dårlig dag etter hviledagen, men jeg tror ikke vi kommer til å se det blant de beste. De er så rutinerte at de vet at de må holde beina i gang på hviledagen.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

TRE AV DE STORE: Contador, Froome og Quintana er tre av årets store favoritter. I 2013 var Froome den sterkeste. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
TRE AV DE STORE: Contador, Froome og Quintana er tre av årets store favoritter. I 2013 var Froome den sterkeste. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer