Dopingvarsleren Grigorij Rodchenkov

Nå tar Putin hevn

I fem år har dopingsjefen vært på rømmen. Denne nye TV-dokumentaren viser hva det koster.

BEDRE DAGER: Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodchenkov og den prisbelønte TV-regissøren Bryan Fogel dengang de to vennene fortsatt kunne være sammen. Nå er russeren i skjul for Putins hevnere. FOTO: Netflix"Icarus".
BEDRE DAGER: Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodchenkov og den prisbelønte TV-regissøren Bryan Fogel dengang de to vennene fortsatt kunne være sammen. Nå er russeren i skjul for Putins hevnere. FOTO: Netflix"Icarus". Vis mer
Publisert

FEM år etter at den sensasjonelle TV-dokumentaren «Icarus» viste en hel verden den stygge sannheten om russisk doping, tar en ny dokumentar historien et smertefullt steg videre:

  • Oppfølgeren «Icarus - the Aftermath» viser varsleren Grigorij Rodchenkovs triste hverdag i USA på flukt fra Vladimir Putins hevnere.

Mens filmkameraet går og du ser den ettersøkte Rodchenkov farger håret for å beskytte seg, innhenter Putins menn andre på lista over regimets fiender.

Den russiske eksagenten Sergej Skripal og datteren hans blir funnet bevisstløse av nervegass på en benk i den engelske småbyen Salisbury, og politikeren Aleksej Navalnyj fraktes forgiftet til et sykehus i Omsk. Alt skjer mens Rodchenkov bytter dekkleiligheter i USA:

- En tulling med åpenbare problemer, lød Putins dom over sin eks-dopingsjef for et par år siden.

Den karakteristikken var et åpenbart forsøk på å spille på Rodchenkovs sammenbrudd rett før denne faglig sterke kjemikeren ble sjef for dopinglaboratoriet i Moskva og regisserte Russlands statlige svindel inn mot vinter-OL 2014.

Den nye TV-dokumentaren viser et helt annet alvor, og gjør hver dag farlig for han som ifølge seg selv angret jukset og ble en varsler:

- Vanligvis er forræderi den største forbrytelsen på jord. Og forrædere må bli straffet, siteres Putin underveis i denne dokumentaren som er blitt filmet gjennom fem år.

Nå har dette sitatet fått en enda styggere undertone.

Hver dag tar Putin sin hevn mot varsleren som sitter i isolat i USA.

FOR det er selvsagt Putins krig mot Ukraina som gjør «Icarus The Aftermath» så viktig, og at denne oppfølgeren hylles av filmfolk etter premieren denne helga.

Der avsløringen av den spinnville Sotsji-svindelen med musehull, flaskebytting og russiske hemmelige agenter for et par år siden virket tilnærmet parodisk, er det nå definitivt slutt på det komiske:

  • Putins nasjonalistiske misbruk av toppidretten var i virkeligheten forspillet til en blodig krig.

Alle de russiske medaljene som Grigorij Rodchenkov bokstavelig talt kokte sammen i dopinglaboratoriet i Moskva, skulle brukes til den propagandaen som nå herjer med russernes samvittighet.

SELV fikk Rodchenkov nok. Kanskje angret han seg, kanskje var han bare redd. Da det internasjonale nettet begynte å snøre seg sammen om svindelen i Sotsji, benyttet han det nye vennskapet til den amerikanske TV-regissøren Bryan Fogel til å rømme fra Russland.

De to hadde blitt kjent like før da Fogel holdt på med en sprø filmatisk idé om en personlig dokumentar som skulle vise hvor lett det var å dope seg for en vanlig mosjonist som ham. Den eksentriske dopingjegeren Rodchenkov ble den amerikanske filmmakerens faglige rådgiver, og lot seg villig rive med.

Men plutselig ble denne filmideen noe mer enn en sportsvariant av den ikoniske hamburgerspisingen i «Super Size Me». I februar 2016 døde brått Rodchenkovs tilsynelatende helt friske antidop-kollega Nikita Kamaev bare 52 år gammel av det som angivelig var en hjertestopp.

Men mer sannsynlig enda et russisk politisk drap.

FOR Kamaev som var sjef i det russiske antidopingbyrået (RUSADA), hadde kontaktet britiske journalister med stoff om Sotsji-svindelen allerede før Grigorij Rodchenkov stakk av til USA. Også han satt med bevis som skulle brukes i en planlagt bok.

Det er disse ulike bevisene den nye dokumentaren følger. Rodchenkov har dagbøker om sin egen dopingfortid førti år tilbake, men noe av materialet er fortsatt gjemt i Moskva. I dokumentaren forsøker Rodchenkovs hjelpere å få ut også dette stoffet for ytterligere å underbygge varslerens historie:

- Problemet med Russland er at ingen forteller sannheten. Jeg er ikke imot Russland. Jeg er imot systematisk løgn, sier han selv i filmen.

DEN løgnen er takket være Grigorij Rodchenkov allerede avslørt. De eventyrlige historiene han fortalte, er verifisert.

Ironisk nok hjalp det likevel ikke å fortelle sannheten, før russiske myndigheter felte seg selv ved å jukse på nytt med datamaterialet fra laboratoriet i Moskva.

Da hadde varsleren for lengst lagt ut på sin evige flukt fra Putins hevnere. Fra stadig nye dekkleiligheter så han hvordan de internasjonale idrettslederne kviet seg for å ta et oppgjør med Russland, og hvordan dommerne i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) reduserte utestengelsen for å holde russerne mest mulig inne i leken.

Alt mens TV-regissør Bryan Fogel fortvilet opplevde hva isolasjonen gjorde med den varsleren han hadde hjulpet ut av Russland:

- Det er tungt, veldig tungt, sa han underveis i et intervju om den russiske vennens hemmelige liv i USA.

Først da Vladimir Putin selv kastet seg over Ukraina, skiftet IOC-president Thomas Bach og de andre internasjonale idrettslederne side og straffet dette kyniske misbruket av toppidretten.

SÅNN er dette en nær, bitter dokumentar som viser varslerens triste hverdag isolert i et fremmed land. Vennskapet mellom den russiske overløperen og TV-regissør Fogel er like godt, men praten er flyttet til to datamaskiner.

Bare Bryan Fogels betrodde kameramann har tidvis fått filme Grigorij Rodchenkovs monotone hverdag i eksil. Det er unike opptak fra en hemmelig verden:

- Hva oppnådde du egentlig?, spør kona Veronika utslitt og frustrert på telefonen hjemme fra Russland.

Familien er splittet, Grigorij framstår like snål som han alltid har virket i den nye rollen som helt, og svaret er ikke gitt.

Avsløringen av Russlands dopingsvindel er jo ikke nok. Putins aggressive nasjonalistiske toppidrett er endelig blitt isolert fra Vesten, men ennå ikke beseiret.

Vi venter fortsatt på etterspillet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer