LITEN UTTELLING:  OL-sjefen Eli Grimsby og byråd Stian Berger Røsland jobbet hardt for Oslo-lekene i Sotsji. Foreløpig har responsen hos hjemmepublikummet vært laber. Det forklarer noe av de nye norske innspillene til IOC. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
LITEN UTTELLING: OL-sjefen Eli Grimsby og byråd Stian Berger Røsland jobbet hardt for Oslo-lekene i Sotsji. Foreløpig har responsen hos hjemmepublikummet vært laber. Det forklarer noe av de nye norske innspillene til IOC. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Vis mer

Nå teller bare hjemmeseieren

Det går an å sminke OL-søknaden til husbruk så lenge det bare er snakk om å framheve den norske idrettsbevegelsens naturlig skjønnhet.

ET NORSK innspill til moderniseringen av den internasjonale olympiske bevegelsen har fått en øyeblikkelig respons i verdensidrettens innerste sirkler:

- Et tydelig hint til debatten rundt Sotsji, kommenterer bransjenettstedet Inside The Games dette nye norske notatet fra Norges Idrettsforbund til Den internasjonale olympiske komite (IOC).

Innspillet knytter fornyelsen av de olympiske lekene til en klar beskyttelse av menneskerettigheter i alle framtidige arrangørbyer, like muligheter for begge kjønn innen idretten, et utvidet, langt strengere dopingregime for å sikre renere konkurranser og et mye enklere, mer bærekraftig OL-arrangement med prioritering av gjenbruk.

Notatet gjør muligens ikke Norge til noen opplagt vinner i neste avstemning om hvem som skal få arrangere vinter-OL, men her har ikke den norske idrettsbevegelsen noe valg. Hverken i forhold til egne verdier eller målet om å få hjemmepublikummet med på Oslo/Lillehammer 2022.

SOTSJI-LEKENE ble en idrettslig suksess for Norge, men en fiasko for OL-drømmen. Russernes ekstreme pengebruk, den avslørende homodebatten og et par keitete olympiske sjefsavgjørelser underveis, har gitt nye dårlige meningsmålinger for de norske OL-entusiastene.

Selv midt under det norske medaljerushet i Sotsji, var den nasjonale OL-støtten nede i 38% på Norstats måling for NRK, mens 55% av befolkningen sa nei.  Det siste er snart ikke til å leve med om idretten i løpet av sommeren og høsten skal overbevise rikspolitikerne om nytten av disse lekene.

Det forklarer litt av tydeligheten på det norske innspillet til fornyelsen av IOC. Resten er en selvfølge:

•• En troverdig norsk idrettsbevegelse kan ikke bidra annerledes til denne olympiske fornyelsen.

Uten den troverdigheten har heller ikke Oslo-OL noen verdi.

DET å forandre den internasjonale olympiske idretten er en helt annen oppgave. Selv om det særegne norske forholdet med tett sammenheng mellom bredde -og toppidrett blir respektert i enkelte olympiske kretser, er vi fortsatt en liten nasjon i denne sammenhengen. Det gir selvsagt disse innspillene begrenset verdi.

Selve moderniseringsarbeidet innad i den olympiske bevegelsen ble startet av den nyvalgte presidenten Thomas Bach sist høst. Prosessen kalles "Olympic Agenda 2020", og er ment som et forsøk på å omforme IOC fra en selskapsklubb med frynsete rykte til et effektivt verktøy for en samlende, positiv verdensidrett.

Med slike ambisjoner kan de mest pompøse ordene lett bli stående i kø. Det norske innspillet er annerledes med tydelige krav om at den nye olympiske bevegelsen må senke de rent materielle kravene til lekene slik at flere land får sjansen til å arrangere OL, samtidig som IOC som organisasjon er nødt til å åpne seg for å bli mer troverdig.

Denne tilliten til IOC knyttes i det norske notatet til et antidopingarbeid med et utstrakt olympisk testregime og sanksjoner mot de idrettene som vegrer seg for å ta tak, en konkret plan for å få flere jenter som ledere og trenere, tettere bånd mellom internasjonal elite -og breddeidrett, samt enda mer vekt på et Paralympics i klar framgang.

DESSUTEN forlanger norsk idrett at IOC i framtida sikrer at alle søkerbyer må respektere reglene om ikke-diskriminering av rase, religion og politikk som allerede er sikret i det olympiske charteret.

Det er denne delen i det norske notatet som internasjonalt er mest utfordrende, men som samtidig er avgjørende for å få økt støtte for OL-søknaden.

For nå teller det bare å få en hjemmeseier.