Nå tør Stabæk spille ball

Magne Hoseth kan bli den store forskjellen som sikrer ny kontrakt.

 MER BALLKONTROLL:  Med Magne Hoseth på midten kan Stabæk få mer ballkontroll. Det blir viktig for å sikre kontrakten. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
MER BALLKONTROLL: Med Magne Hoseth på midten kan Stabæk få mer ballkontroll. Det blir viktig for å sikre kontrakten. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

DA nedrykkstippete Stabæk startet sesongen med tre seire på de fem første kampene, omtalte klubblederne prestasjonen som noe tilnærmet et fotballmirakel. Fullt så sjelfullt lød det ikke utover sommeren da klubben opplevde sju kamper på rad uten seier, men nå er det mulig å tro på ny Tippeliga-kontrakt igjen.

Heller ikke denne gangen er det noen grunn til å snakke om mirakler på Nadderud. Dette er kjøpt framgang. Stabæk har, til tross for sitt flotte rekrutteringsarbeid, gjennomgående har vært dristigere i finansieringen av den lokale fotballunderholdningen i Bærum enn i spillerutviklingen. Gjennom klubbens nesten sammenhengende gullalder på 20 år, er det mest av moroa kjøpt for penger klubben egentlig ikke hadde.

MEN nå var det kapital til å handle. Sett på bakgrunn av Stabæks turbulente økonomiske liv, er kanskje akkurat dét fotballmirakelet på Nadderud. Men dropper vi sarkasmen på en fin, blaa mandags morgen, er det i hvert fall denne sesongen grunn til å gratulere Stabæk-ledelsen med flere gode investeringer.

Sist ukes beste kjøp var definitivt Magne Hoseth. Med sin oversikt, ro og strøkne venstrefot gir Molde-veteranen den nye arbeidsgiveren en helt annen offensiv dimensjon både på dødball og i spill.

Det siste kan bli viktigst. Der Stabæk ofte har kontret til seg poeng i comebacket i Tippeligaen, gjør Hoseth og den robuste amerikanske nykommeren Andrew Jacobson det lettere å etablere et eget, mer pasningsbasert offensivt spill. Det avgjorde allerede i førsteomgangen mot RBK i går, og ikke minst:

** Det gir Stabæk en helt annen mulighet i de 12 resterende kampene.

Der blir nettopp det å stole mer på seg selv, forskjellen på fornyet kontrakt og nedrykk.

FOR selv om kontringene basert på farten til spissene Fredrik Brustad og Franck Boli utvilsomt  har vært et bra offensivt våpen, avslørte denne spillestilen samtidig de store svakhetene i sammensetningen av hele troppen:
 
** Stabæk mangler individuelt defensivt gode nok backer og midtstoppere.

Dette blir ytterligere forsterket av en midtbane som nå er uten et solid defensivt samlingpunkt. Thomasz Sokolowski har med all sin innsats og  spillerfaring ikke tempo nok til å dekke rommet foran stopperne. Kombinert med totalt sett for svak fysikk på dødballer, gjør det laget uegnet til bare å bli liggende i forsvar.

 KLOK TRENER:  Bob Bradley er i ferd med å utvikle Stabæks offensive spill. Det er et godt valg. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
KLOK TRENER: Bob Bradley er i ferd med å utvikle Stabæks offensive spill. Det er et godt valg. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

DET er her Magne Hoseth gjorde en forskjell allerede mot RBK. For med ham på plass på midten tok trener Bob Bradley et klokt valg. Tydeligere enn på lenge ville Stabæk styre kampen. Det passet laget veldig bra.

Forspillet til 2 - 0 var et flott eksempel på det. Da ble et RBK-lag i helt fin balanse utspilt på presisjon og teknikk.

Dette kan gjenta seg mot hvilken som helst Tippeliga-motstander, og vil gjennom høsten gjøre Stabæk til en langt vanskeligere motstander enn et ensidig kontringslag.

FOR etter denne kampen var det RBK-trener Kåre Ingebrigtsen som angret seg på sin egen kampplan:

- Vi var for feige. Vi våget ikke stå høyt, og vi våget ikke å gjøre det vi ønsket, sa han til Dagbladet.

Det er lett å angre seg for oss alle når vi ikke tør ta sjanser i livet. For Stabæk er valget heller ikke så dramatisk. Klubben er sportslig sett robust nok til å tåle de små svingningene som er i norsk toppfotball. Dessuten er Stabæk-navnet nettopp tett knyttet til offensivt spill og angrepsglede.

Da passer det bra å la Magne Hoseth få prege den offensive viljen utover høsten, og gjøre Stabæk-fotballen litt gladere.

Også er det sannsynligvis det beste for å sikre kontrakten.

 FEIL VALG  RBK-trener Kåre Ingebrigsten mente han valgte feil taktikk på Nadderud. Det er kjipt å ikke tørre angripe. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix.
FEIL VALG RBK-trener Kåre Ingebrigsten mente han valgte feil taktikk på Nadderud. Det er kjipt å ikke tørre angripe. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer