Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå trenger vi en superhelt

Utklasset og mobbet må vi stole på Petter Northug.

 VI TRENGER DEG:  Petter Northug må levere i dag om Norge skal ha en mulighet på stafetten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VI TRENGER DEG: Petter Northug må levere i dag om Norge skal ha en mulighet på stafetten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): De svenske gutta har funnet superformen så langt i OL og regnes nå som storfavorittene sammen med Russland før herrestafetten.

Etter å ha dominert langrennssesongen så langt, har de norske gutta kommet ned på den russiske jorda med et brak. Én bronse er beholdningen for de norske distansegutta så langt.

- Norge må regnes som en outsider med store problemer i stafetten, sier mannen som tok nettopp den bronsen, Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Smøretrøbbel I kvinnenes stafett gikk det norske laget på en real smøretabbe. Det var så ille at smøresjef Knut Nystad beklage på det sterkeste.

Samtidig som kvinnene feilet, var Petter Northug ute og testet formen. Og etter et par gode Northug-rykk, meldte han seg til tjeneste.

Og nå trenger vi virkelig en superhelt. Northug gikk i høst og lanserte «The Thug» som merkevareLogoen minner mistenkelig om Batman-signalet. (I hvert fall om du legger godviljen til).

- I logoen er det tatt utgangspunkt i et merke etter en stav i snøen. Petter er jo en skistjerne, og han setter merke og avtrykk etter seg. I en tidlig skisse stod det "Northug was here - ten minutes ago." Utover i prosessen har vi vridd på stavene og endt opp med denne Supermann-lignende N-en, som også symboliserer styrke, sa Kjetil Wold til Dagbladet i høst.

Dagbladet lagde i lørdagens avis en grafikk hvor vi etterlyste at Northug igjen drar fram superkreftene.

Om Norge skal få gull, må ankermannen levere i gammel form.

Slik vurderer vi lagene I stafett er som kjent det viktigste å slå svenskene, så her kommer det norske og svenske stafettlaget vurdert opp mot hverandre.

Norge: 1. etappe: Eldar Rønning
Eldar er, til tross for den skuffende 12. plassen på 15-kilometeren i går, selvskreven på det norske stafettlaget. Rønning har ifølge landslagsledelsen aldri gått en dårlig etappe for Norge, og i stafettgeneralprøven under verdenscupen på Lillehammer vekslet han først på førsteetappen. Dagen før hadde han også falt totalt igjennom på 15-kilometeren og blitt nummer 31. Rønning kan holde høy fart i front, og er en garantist for at Norge veksler sammen med de andre etter første etappe.

2. etappe: Chris Jespersen
Chris vil egentlig gå første etappe, fordi han tror andre blir et helvete. Det blir det nok også, for det er her svenskene kommer til å sette inn rykket. Jespersens form har vært helt i det blå inntil han leverte et godt klassisk løp i går. Andreplassen fra tremila i Davos før jul viste at han også presterer godt på denne høyden. Jespersens oppgave blir å holde følge med Richardsson hos Sverige.

3. etappe: Martin Johnsrud Sundby:
Vil egentlig ha andre etappe, men fordi Sverige vil prøve å riste av Norge før ankeretappen trenger Norge en som garantert ikke slipper Johan Olsson på ti kilometer. Martin Johnsrud Sundby er per nå den eneste norske løperen landslagsledelsen vet ikke kommer til å gi bort et sekund, og derfor velger de Martin på den viktige tredjeetappen.

4. etappe: Petter Northug:
Ingen over, ingen ved siden. Petter sto over 15-kilometeren for å få overskudd til stafetten. Etter et resultatmessig begredelig OL er Petter full av revansjelyst, og er mannen samtlige løpere i langrennseliten helst ikke vil møte i en spurt. Derfor kommer også Sverige til å prøve å kjøre av Norge før den siste etappen. Lykkes de, kan det være at Petters form fortsatt ikke er god nok til å hente igjen Hellner. Lykkes de ikke kan OL-stafetten 2014 ende i en legendarisk sluttspurt. Denne gangen med et uvisst utfall.

Sverige: 1. etappe: Lars Nelson:
Sesongens svenske komet i langrennssporet har vist storform i Sotsji. Ingen forventet noe av Nelson før mesterskapet, men 10. plass på tremila og 15. plass i går er solid. Nettopp den soliditeten er det som gjør at svenskene setter opp Nelson på førsteetappe. Vanligvis skjer det ikke stort på den første etappen, og da Nelson selv ba om å få gå den var avgjørelsen enda enklere å ta.

2. etappe: Daniel Richardsson:
Det er her svenskene skal begynne kjøret på stafetten, og hvem passer bedre enn gårsdagens bronsemedaljør? Richardsson er i stand til å holde høy fart lenge, er i kjempeform, og har som eneste oppgave å sprenge feltet. Det blir en nøkkel for Jespersen å holde ryggen til Richardsson her, ellers flyr gullhåpet avsted med den blonde svensken.

 ET ROP OM HJELP:  Dagbladets sportsforside i lørdagens avis.
ET ROP OM HJELP: Dagbladets sportsforside i lørdagens avis. Vis mer

3. etappe: Johan Olsson:
Det er på den andre og tredje etappen Sverige vil avgjøre stafetten, akkurat slik de gjorde det i Vancouver. Det er ingenting svenskene frykter mer enn en spurt mot Petter Northug, så derfor setter de sine beste menn på de midterste etappene. Johan Olsson trenger ingen ytterligere presentasjon enn at han kommer til å sørge for at det går fort på den tredje etappen. Fryktelig fort.

4. etappe: Marcus Hellner:
Om Hellner får med seg ti sekunders luke ned til Northug tror svenskene han er i så god form at han klarer å holde unna for Petter. Hellner vil aller helst avgjøre før en spurt, og selv om den siste motbakken inn mot stadion ikke er like tøff som på tremila vet både Hellner og Northug at svensken er i stand til å holde ekstrem fart opp bakken. Hellners sølv på den tremila gir ham også selvtillit nok til at han faktisk nå kan tro på at han kan avgjøre stafetten selv om Petter er på bakskiene hans oppover den siste bakken.

Hele Norges coronakart