TROR PÅ MER AV DETTE: Petter Northug tror han tok akkurat nok på Sergej Ustjugov i dag til at han kan slå ham sammenlagt i SkiTour Canada. Her går Ustjugov i mål på dagens intervallstart, femten sekunder bak Northug. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TROR PÅ MER AV DETTE: Petter Northug tror han tok akkurat nok på Sergej Ustjugov i dag til at han kan slå ham sammenlagt i SkiTour Canada. Her går Ustjugov i mål på dagens intervallstart, femten sekunder bak Northug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Nå tror Petter på seier i Ski Tour Canada: - Ustjugov fikk seg en trøkk i dag

- Det ble akkurat så brutalt som vi hadde sett for oss.

CANMORE (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby tok 25 sekunder innpå tour-leder Sergej Ustjugov, mens Petter Northug knappet 15 sekunder inn i sammendraget. 

Dermed går de to norske vinnerhåpene ut 32 og 39 sekunder bak russeren på den 15 kilometer lange jaktstarten i morgen. Det er ikke nærme nok, tror tour-kongen Sundby.

- Nei, nei, nei, jeg skulle tatt..., sier Sundby til Dagbladet, stopper opp litt, og legger til:

- Men i dag hadde vi virkelig, virkelig muligheten. Sergej hadde den tunge dagen  som vi hadde ventet på. I dag hadde vi matchball. Den klarte verken jeg eller Petter å benytte oss av. Dessverre.

På skuddhold
Lagkamerat og vinnerkandidat Northug deler ikke helt Sundbys oppfatning av at det var matchballen som glapp i løssnøen i Canmore. 

- Jeg følte jeg tok godt vare på den, men jeg skulle gjerne tatt noen sekunder til. Det ble vanskelig når Ustjugov fortsatt gikk bra i dag, sier Northug til Dagbladet.

- 32 sekunder er mulig å ta inn i morgen?

- Ja, det er på skuddhold. 

En brutal dag
I morgen starter jaktstarten enda senere på dagen enn det rennet i dag gikk. Værmeldingene lyder på det samme påskeværet som under løpet i dag. 

For tunge Ustjugov kan det bli nok en blytung dag i løypa. For det var det i hvert fall i dag. 

- Det ble akkurat så brutalt som vi hadde sett for oss at det kom til å bli, sier Sundby. 

- Jeg var jo veldig skeptisk før start, for det var løst i bakkene her. Jeg gikk og lette etter spor og jeg er ikke noe glad i sånne fører. I de lette partiene var det hardt, så det ble et sånt løp hvor jeg bare prøvde å flyte oppover og prøvde å slå om i det lette terrenget. Etterhvert ble jeg så sliten at jeg ikke klarte å slå om. Jeg klarte å finne skyvet og gå bra, men jeg hadde ikke punsjen på flatene. Da blir det en krig mentalt, og hele siste runden var vond, sier Northug.

- Du har lyst til å legge deg ned, men da jeg fikk positive sekunderinger på sisterunden til Ustjugov skjønte jeg at jeg kunne ta fem, seks sekunder på den siste kilometeren hvis han var skikkelig sliten.

Alt kan skje
De tre sammenlagtkonkurrentene sleit med å få differanser på hverandre hele veien, og i mål mente Martin han tapte urovekkende mye i nedoverbakkene. Skiproblematikken blir ikke mindre under avslutningen lørdag, selv om det bare var Sundby av de tre i front som mente han hadde dårlige ski. 

De fire sekundene Petter tok på Ustjugov på de to siste kilometerne i dag gjør Northug optimistisk før jaktstarten. 

- Nå ser jeg veldig positivt på det, for nå kommer jeg til å se Ustjugov, og han har fått seg en liten trøkk i dag. Det koster å gå et sånt løp, så nå kan alt skje, sier Petter, og tar med seg enda en oppmuntring på vei til løperhotellet.

- Jeg har ikke vært i høyden sånn som Ustjugov har vært, så jeg begynner å kjenne at jeg er mer akklimatisert. Det blir å klemme ut det siste i morgen, men samtidig være fornuftig på førsterunden. Det er på slutten det skiller.

• Jaktstarten for herrer begynner lørdag klokka 22 norsk tid.