- Nå tror vi at vi kan vinne hver eneste kamp

Sogndal nådeløse mot naive Vålerenga.

Vålerenga- Sogndal 0-2

ULLEVAAL (Dagbladet): Sogndal sjokkerte alle da de knuste Odd Grenland på bortebane i første serierunde.

I kveld tok nok en skalp på fremmed gress - med en imponerende 2-0-seier mot Vålerenga på Ullevaal. Det betyr at Sogndal er oppe på annenplass i Tippeligaen før de andre lagene har vært i aksjon, uten å ha tapt en eneste av sine fem første kamper.

Vålerenga sto på sin side med sju poeng på fire kamper før kampen mot Sogndal. Noe heldig, kanskje, men mot laget fra saftbygda ble de hardt straffet for defensive svakhetene som ble ekstra synlige i André Muris skadefravær.

Før pause kom Sogndal seg inn i bakrom gjentatte ganger, og fikk gunstige overganger høyt i banen.

Faktisk kunne gjestene scoret både tre og fire ganger de første 45 minuttene - men de to de fikk holdt lenge for et lag som bare har sluppet inn ett mål på sine fem første kamper.

- Vi har fått inn en mentalitet i gruppa der vi tror vi kan vinne hver eneste kamp, sier Sogndal-kaptein Henrik Furebotn til MAX.

Vålerenga-trener Martin Andresen mener dårlig kontradekning var det som tapte kampen for Vålerenga.

- Jeg er misfornøyd med kontradekningen den første halvtimen. Men vi tar oss sammen, og Sogndal skaper ikke særlig mye etter det. Vi klarte ikke å utnytte kantene våre godt nok og komme rundt på sidene ofte nok, og ødelegger for oss selv ved å være så slurvete som vi er i forsvarsarbeidet.

Sogndal-trener Jonas Olsson sa de var bevisste på å utnytte det at Vålerenga gir mye bakrom ved å stå høyt med laget, men Andresen er ikke enig i at det var problemet.

- Nei, vi sto for lavt. Det var problemet, sier han til Dagbladet.

Og utdyper:

- Problemet var at midtstoperne ikke fulgte etter, og ikke var nøye nok med kontradekningen. De var milevis unna der de skulle være i den førte delen av kampen. Da får de de tre sjansene som de hadde.

Fikk svi etter god start
Vålerenga begynte imidlertid bra, og Mohammed Fellah fikk opp humøret hos Klanen med noen herlige finter og dragninger inne i Sogndal-feltet i åpningsminuttene. Først slo han tunnel på Taijo Teniste, og så driblet han av Gustav Valsvik med største selvfølgelighet.

Vertene hadde initiativet, ballen og trykket - men det skulle ikke vare lenge.

Etter snaue kvarteret ble Vålerenga-forsvaret tatt høyt oppe i banen, da en Sogndal-klarerering sendte Ulrik Flo alene med keeper. I skuddøyeblikket ble han dyttet ut av balanse av midtstopper Simon Larsen, men dommer Svein Erik Edvartsen dømte ikke straffe.

Det spilte liten rolle, ettersom Sogndal scoret like etter.

De fikk frispark i god innleggsposisjon, som Ørjan Hopen på sedvanlig vis banket inn med fart og presisjon. Valsvik fikk gå opp på fem meter, og en liten stuss var mer enn nok til å overliste en sjanseløs Lars Hirschfeld. 1-0 til Sogndal etter kvarteret.

Ti minutter senere var ledelsen doblet.

STERK SOGNDAL-SEIER: Dødballfoten til Ørjan Hopen er et livsfarlig våpen for Sogndal, og her setter Gustav Valsvik inn 1-0 etter et kvarter etter å ha stusset Hopens knallharde frispark i mål. 
Foto: Fredrik Varfjell / SCANPIX
STERK SOGNDAL-SEIER: Dødballfoten til Ørjan Hopen er et livsfarlig våpen for Sogndal, og her setter Gustav Valsvik inn 1-0 etter et kvarter etter å ha stusset Hopens knallharde frispark i mål. Foto: Fredrik Varfjell / SCANPIX Vis mer

Denne gangen må Hirschfeld ta på seg mye av skylda sammen med et passivt forsvar, for alt startet med at VIF-keeperen forsøkte en tidlig igangsetting på Fellah. I stedet fikk Sogndal brudd høyt i banen ved kaptein Henrik Furebotn, som fikk tråkle seg inn i 16-meteren. Simon Larsen kastet seg inn for å klarere, men traff Furebotn, som uforvarende sendte lagkamerat Tonny Brochmann gjennom.

Dansken ventet ut Hirschfeld før han løftet ballen fint inne ved nærmeste stolpe.

Stort bakrom
VIF-trener Martin Andresen ventet ikke lenge med å ta grep: Venstreback Andreas Nordvik ble tatt av, og langt mer offensive Håvard Nielsen kom inn i en slags vingbackrolle bak Adurahim Laajab.

Offensivt spilte Vålerenga i tilnærmet 2-4-3-1-formasjon - men det største problemet var der fortsatt. Andresens menn etterlot seg nemlig et stort bakrom, og Sogndal fikk til stadighet gode overganger som resulterte i store sjanser.

Stephane Badji burde lagt på til 3-0 etter å ha blitt spilt fram av Malick Mane, men Hirscfeld reddet avslutningen som ble forsøkt plassert mellom beina hans.

På overtid av 1. omgang fikk anonyme Marcus Pedersen en stor sjanse til å sende laget sitt i garderoben med fornyet tro på poeng, men han greide ikke å stokke beina da Kenneth Udjus ga retur på skuddet fra Martin Pusic.

- Vi har fulgt med på Vålerenga, og vet at de står høyt med den bakre fireren sin. På forhånd ønsket vi å komme inn bak dem når vi fikk gunstige overganger, og det har vi greid, sa Sogndals assistenttrener Tom Mangersnes i pausen.

Andresen-assistent Andrea Lomberto syntes Vålerenga ble sløve i kontradekkingen etter en god start på kampen.

- De er veldig farlige på overganger, samtidig som vi har mistet litt av balltempoet vi hadde, oppsummerte han overfor MAX.

Sto imot VIF-trykk
Vålerenga gikk ut i hundre i 2. omgang, og satte press på Sogndal umiddelbart.

Kreative og gode Mohammed Fellah sto bak det meste av de offensive tilløpene, gjerne i samarbeid med Pusic, og de to broderte seg gjennom det kompakte Sogndal-forsvaret flere ganger.

Etter 49 minutter kom Pusic alene med Udjus, men mannen som satte ny rekord i flest minutter uten baklengsmål sist helg reddet med en beinparade.

Østerrikeren var nære flere ganger, som da han bøyde et frispark fra drøye 20 meter over muren og nede i hjørnet, men igjen var Udjus god.

Sogndal fikk på langt nær like mange overganger etter pause, og de fleste farlighetene ble skapt fra den sylskarpe dødballfoten til Ørjan Hopen. Nesten hver gang han klinket ballen inn med venstrebeinet, uansett avstand til mål, ble det skummelt.

Kvarteret før slutt traff Vålerenga tverrliggeren, da Pusic spilte fri Laajab på venstresida.

Men nærmere kom ikke hjemmelaget.