Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå vil ikke engang svenskene diske Therese

De tvilsomme skøytetakene forteller hvor stor hun er blitt hos nabofolket.

FOR POPULÆR:  Therese Johaug er blitt så populær i sporten at ingen ønsker å diskutere om hun holdt seg til reglene i gårsdagens sprint. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
FOR POPULÆR: Therese Johaug er blitt så populær i sporten at ingen ønsker å diskutere om hun holdt seg til reglene i gårsdagens sprint. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

DRAMATIKKEN rundt Therese Johaugs tvilsomme skøytetak i gårsdagens sprintfinale var over på noen minutter. Therese så det 19 sekunder lange opptaket sammen med juryen, og fikk forklare hvorfor både høye -og venstreskia like etter start skar ut i noe som lignet små skøytetak.

Hun forklarte det godt nok. Juryen nøyde seg med diskusjonen.

Det er også en avgjørelse som ville blitt diskutert. Om ikke den som eventuelt måtte straffes het Therese Johaug.

FOR nettopp diskusjonen som aldri kom, er det mest påfallende med denne historien. I går var dramatikken begrenset til en ren fortelling. Ingen mente noe om det som alle bare for noen måneder siden mente ville bli denne vinterens store snakkis i langrennsmiljøet:

•• Hvordan skille mellom juks og smart teknikk i klassisk stil?

Therese som flott person trumfet alt dette. Hun framstår så åpen, vennlig og ærlig i alt sitt vesen at ingen har lyst til å bruke denne episoden til å beskytte de innstramningene av reglene for klassisk langrenn som ble innført før denne sesongen for å ta vare på den tradisjonelle stilarten i sporten.

SELV svenskene sier ingen ting. Der langrennsportens fremste driver både øst og vest for riksgrensa mer og mer er blitt rivaliseringen mellom Sverige og Norge, får Johaugs skøyetak passere:

••. Er det noen som tror at denne episoden ville blitt taklet slik om det var Petter Northug som var blitt hentet inn til juryrommet for å forklare de samme takene?

Denne manglende reaksjonen i mediene speiler nok generelt en ulik dekning av jenter og gutter i sportsjournalistikken, men mest av alt forteller den om Therese Johaugs unike posisjon i Sverige. Der Petter på tross av et ekstremt leser -og seertekke forblir omstridt, er Therese bare veldig godt likt. Gjennom hele årets Tour de Ski har de mange reportasjene om henne gjennomgående vært mest lest av alle sportsakene hos de svenske storavisene Aftonbladet og Expressen.

OG hva burde jeg selv i går ha skrevet om episoden? I hvert fall at den viser hvor vrient det er for løperne å bli vant til innstramningene. For her er bevegelsene i klassisk stil automatisert gjennom mange vintre med liten vekt på en strengere regeltolkning, og desto større vekt på det å komme fortest mulig fram.

De vanene er lette å se på opptaket av starten i denne finalen. Alt går lovlig for seg for Therese i de første meterne der sporene er faste og adskilt med granbar. Så blir underlaget mer flytende, og reglene med dem.

SANNSYNLIGVIS kan det første taket med høyreskia forklares som en naturlig teknikk for å skifte spor, men så kommer problemene:

•• For Thereses små, gjentatte justeringer med venstreskia mot slutten av startområdet gir henne akkurat den fartsøkningen som er nødvendig for å få kontakt med de fem raskere konkurrentene.

Og litt verre:

•• Så mange justeringer bruker ingen av de andre jentene.

Der det er mulig å forklare de kjappe skøytetakene som en naturlig konsekvens av et slengete underlag, er det en tydelig forskjell mellom Therese og konkurrentene. Så tydelig at juryformann Arne Sandvold altså hentet inn Therese og krevde hennes egen forklaring.

DENNE gangen holder den såvidt. Samtidig som den strengere regeltolkningen må få en konsekvens, kan ikke sporten bli sittende fast i en finjuss som rammer løperne hardere enn det denne innstramningen var ment å gjøre.

Før denne sesongen gjaldt det først og fremst å sette opp et bolverk mot det å konkurrere uten smurning; altså ta vare på diagonalteknikken for å bevare et tydelig skille mellom klassisk og skøyting. I Tour de Ski er det blitt gjort effektivt gjennom røffe nok motbakker. Slik ville en reaksjon mot Thereses naturlige skøytetak i iveren ut fra start komme litt på siden. Den aktuelle straffen på tre minutters tillegg i tid, virket også for hard. Det var ikke samsvar mellom forseelse og reaksjon.

Men det er det altså definitivt mellom Therese Johaugs popularitet og gårsdagens manglende diskusjon.

LES OGSÅ KOMMENTAREN OM SESONGENS FØRSTE DISK: «Like komisk som kappgang»
 

        

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media