- Nå vil jeg vinne flere titler

Fernando Torres skjøt Spania til EM-gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WIEN (Dagbladet.no): Tyskland - Spania 0-1.

TYSKLAND - SPANIA 0-1 (0-1)

Ernst Happel stadion, 51 428 tilskuere

Mål: 0-1 Fernando Torres (33)

Dommer: Roberto Rosetti, Italia.

Gult kort: Michael Ballack, Kevin Kuranyi, Tyskland. Iker Casillas, Fernando Torres, Spania.

Tyskland (4-2-3-1): Jens Lehmann - Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm (Marcell Jansen fra 46.) - Torsten Frings, Thomas Hitzlsperger (Kevin Kuranyi fra 58.) - Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack, Lukas Podolski - Miroslav Klose (Mario Gomez fra 79.).

Spania (4-1-4-1): Iker Casillas - Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila - Marcos Senna - Andres Iniesta, Xavi Hernández, Cesc Fabregas (Xabi Alonso fra 63.), David Silva (Santiago Cazorla fra 66.) - Fernando Torres (Daniel Güiza fra 78.).

FINALESTATISTIKK
Skudd:
4-13

Skudd på mål: 1-7

Skudd utenfor: 2-5

Blokkerte skudd: 1-1

Cornere: 4-7

Offside: 5-4

Frispark imot: 22-19

Gule kort: 2-2

Røde kort: 0-0

Ballinnehav (i prosent): 52-48

(NTB)

De har hatt et rykte på seg for å være verst når det gjelder, og for å være nesten-laget framfor noen i europeisk landslagsfotball.

Før kveldens finale mot Tyskland hadde ikke Spania vunnet et trofé på 44 år. Sånt er pinlig for en så stor fotballnasjon, men i kveld var ventetida over.

Spania er europamestere for andre gang - og det skal godt gjøres å argumentere for at det var ufortjent. De har ikke tapt en eneste kamp i EM, de har scoret flest mål, vært mest skuddkåte og hatt ballen mest.

Og finalehelten, det var mannen som tidvis har slitt i dette mesterskapet - Fernando Torres.

Hyller Aragones

- Dette har vært en fantastisk sesong for meg. Først i Liverpool og nå med landslaget. Jeg er veldig lykkelig og må bare fortsette, sier Torres i gledesrusen.

For han har mange år foran seg, og han legger ikke skjul på at EM-gullet gir mersmak.

ENDELIG: De spanske gutta kunne slippe jubelen løs etter å ha ventet på en triumf siden 1964 - altså lenge før noen av dagens spillere ble født. Foto: AP
ENDELIG: De spanske gutta kunne slippe jubelen løs etter å ha ventet på en triumf siden 1964 - altså lenge før noen av dagens spillere ble født. Foto: AP Vis mer

- Jeg vil vinne flere titler og bli den viktigste spilleren i Europa.

Spania var overlegne søndag kveld og har spilt positiv fotball hele mesterskapet. Derfor mener Torres at det er ekstra fortjent at de ble kronet som mestere.

- Dette er ikke bare bra for Spania, det er også bra for fotballen. Det laget som spilte best vant, og slik har det ikke alltid vært.

Torres mener at trener Luis Aragones skal ha mye av æren for at det ble spansk gull.

- Han er som en ekstra spiller for oss, som en far. Han ønsker at vi skal vinne titler på en vakker måte.

Parkerte Lahm

Fernando Torres bommet og bommet i semifinalen mot Russland, og virket frustrert over å bli tatt av banen 20 minutter før slutt.

Med superspissen på benken bød Spania opp til fest og scoret to ganger.

- Nå vil jeg vinne flere titler

Som forventet fikk han uansett fornyet tillit mot tyskerne. Og da det gjaldt som mest, var Liverpool-spissen tilbake på sitt giftigste.

Etter å ha terrorisert Tyskland både langs bakken og i lufta, fikk Torres uttelling etter 33 minutter.

Xavi Hernandez spilte spissen i bakrom, men førstetouchen ble tilsynelatende for lang, og Phillipp Lahm virket å ha situasjonen under kontroll.

Den gang ei.

Bayern München-backen er slett ingen sinke, men ble rett og slett parkert. Med største selvfølgelighet kippet Torres over en utrusende Jens Lehmann, og ballen rullet helt inn i hjørnet.

Slik gjør bare en sann måljeger. Og etter en stor første halvtime var det nesten bare rett og rimelig at det løsnet for Torres.

For beina som virket tunge i semifinalen var blitt eksplosive, og det tyske forsvaret hadde sin fulle hyre med å holde følge hver gang han satte fart.

Ofte var det Per Mertesacker som ble tatt med på løpetur - men til og med i lufta ble den nesten to meter høye midtstopperen smågutt.

Som da Torres raget høyt over ham i forkant av 1-0-målet også, men headingen smalt i stolpen.

- Ekstremt glad

Luis Aragones mener at Torres bare kommer til å bli bedre i åra framover, og han tror spissen kan bli kåret til verdens beste spiller.

- Han er en strålende spiller, for oss og for Liverpool. Han har ekstraordinær fart, kan drible og vi forteller ham hele tida at han kan bli verdens beste spiller, sier Aragones.

Aragones viser sjelden mye følelser, men etter finaletriumfen lettet han litt på sløret.

- Jeg er så glad. Vanligvis sier jeg ikke hva jeg føler, men nå er jeg ekstremt glad. Dette er en stor dag for Spania. Vi har vunnet EM på en fantastisk måte, sier han.

Fortjent seier

Bortsett fra i åpningsminuttene, da Tyskland yppet seg og med litt større dyktighet i avslutningsøyeblikekt kunne tatt ledelsen, var Spania det beste laget.

- Jeg vil gratulere det spanske laget og treneren deres. Vi må akseptere at Spania holder et veldig høyt nivå. De har spilt bra i hele turneringen, og rent teknisk spilte de glimrende og hadde flere sjanser enn vi hadde. Spania fortjente seieren. Men her og nå er vi selvsagt skuffet over å ikke vinne, sier Tyskland-trener Joachim Löw.

Michael Ballack ble som ventet friskmeldt i tide, men han greide aldri å sette sitt preg på kampen.

I 2. omgang var spanjolene nærmere 2-0 enn Tyskland var utlikning.

Nærmest var sliteren Marcos Senna, som var noen centimetere fra å kunne dytte ballen i tomt bur da han fikk ballen headet ned til seg av innbytter Daniel Guiza.

Spenningen levde uansett til siste slutt, for er det noe vi har sett i dette mesterskapet, er det at lag har scoret i sluttminuttene.

Men Tyskland var rett og slett ikke gode nok.

Tre minutter på overtid kunne Spania slippe jubelen løs.

De er det første laget siden 1984 som har blitt europamestere etter å ha vunnet alle kampene i gruppespillet.

Spania har vært det mest stabile laget i EM. I kveld ble de også kronet som det beste.

FIESTA: Det kokte i den spanske svingen på Ernst Happel stadion.
HINDRET SELVMÅL: Her kaster Jens Lehmann seg og hindrer et selvmål i starten av kampen.
AVGJØRELSEN: Her kipper Fernando Torres ballen over Jens Lehmann.
SPENTE SPANJOLER: Selv om Spania var overlegent best har mange kamper blitt snudd i sluttminuttene i EM. Det skjedde ikke i finalen.
FOR EN SESONG: Fernando Torres kronet en strålende debutsesong i Liverpool med å bli europamester.
FINALEHELT: Fernando Torres scoret bare ett mål på de fem første kampene, men hva gjør vel det når du scorer i finalen?
HYLLET ARAGONES: Spillerne kastet trener Luis Aragones (69) i været etter finaletriumfen.
ROYALE TILSKUERE: Det spanske kongeparet fulgte fotballheltene i Wien.
BLODIG NEDTUR: Michael Ballack fikk seg en smell over øyet og måtte lappes sammen.
FRUSTRERT: Tyskland-trener Joachim Löw likte ikke det han så.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer