Nå vil Katja vinne med Norge

LARVIK (Dagbladet): Larvik-Bækkelaget 28-22. Larvik lekte seg i perioder med Bækkelaget i seriefinalen. Katja Nyberg scoret 11 mål og vant nesten aleine. Nå vil norsk-finske Katja vinne noe med Norge.

Katja Nyberg sto i fokus for det meste da Larvik tok et langt steg i retning seriegull. 11 ganger dunket 21-åringen ballen i mål bak landslagskeeper Cecilie Leganger. Om kort tid kan de to bli lagvenniner på landslaget. Landslagssjef Marit Breivik har fått øynene opp for den tidligere spydkasteren - nå kan Nyberg være aktuell for Norge allerede under VM i Italia i desember.

Gratulert av Breivik

- Jeg fikk norsk statsborgerskap 11. januar. Marit (Breivik) ringte og gratulerte meg. Grunnen til at jeg søkte var grei: Jeg vil spille på landslaget. Jeg vil være med og vinne noe med Norge, sier Katja Nyberg.

Landslagskeeper Cecile Leganger har tro på 21-åringens ferdigheter i landslagssammenheng.

- Katja virker utrolig sterk psykisk. Jeg følte jeg hadde brukbar kontroll på skuddene hennes i første omgang, men etter pause var hun veldig bra. Hun kan bli en spennende spiller for Norge, sier Leganger.

Marit Breivik samler landslagsjentene i slutten av februar - den samlingen kolliderer med europacupspill for de hjemlige spillerne, men til neste samling i mars er Nyberg høyaktuell.

- Det er en fordel for Katja å få kontakt med miljøet så tidlig som mulig. Hun er aktuell til samlinga i mars, men det er fortsatt noen ting som må avklares med Larvik og Katja sjøl, sier Breivik.

21-åringen står bokført med 11 A-landskamper og rundt 30 U-landskamper for Finland. Nå håper hun å unngå karantene før hun kan ikle seg den norske landslagstrøya. Katja verker nemlig etter å få spille for Norge.

- Det er et og et halvt år siden sist jeg spilte for Finland. Karantenetida er tre år, men jeg har hørt at det i enkelte tilfeller blir gitt dispensasjon. Det er vel opp til det norske og finske forbundet å bli enige om det. Det europeiske håndballforbundet har vel også en finger med i spillet, sier Katja.

Landslagssjefen tror heller ikke de praktiske formalitetene vil ta lang tid. Nå blir det trolig opp til det internasjonale forbundet å avgjøre når Nyberg kan spille for Norge.

- De pleier ikke å være så stivbeinte i forhold til sånne saker, sier Breivik.

Grini-kopi

Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad strålte som ei sol etter seieren over serierival Bækkelaget. Den tidligere landslagsvingen er ikke snau i sin karakteristikk av Larviks nye håndballyndling.

- Katja kan bli en ny Kjersti Grini - ikke det at jeg håper eller tror at Kjersti snart gir seg, men Katja har mange av de samme kvalitetene. Hun har overblikk, tøffhet og ikke minst en utrolig skuddstyrke, sier Gjekstad, som får støtte av Marit Breivik.

- Katja er lik Kjersti på enkelte områder og hun har et nesten enda råere skudd enn Kjersti - noe av den styrken har hun sikkert fått fordi hun har drevet med spydkasting tidligere, sier Breivik.

Nervøs start

Larvik startet nervøst og fomlete foran et rekordstort hjemmepublikum i Bergslihallen (2060 tilskuere). Gjestene fra Oslo styrte showet fram til stillingen 10- 10. Da tok hjemmelaget fram et ekstra gir og ledet 14- 13 ved pause - en ledelse de nektet å gi fra seg. Nå kan kampen om seriegullet være avgjort - for Larvik og Bækkelaget avgir nesten aldri poeng til andre enn hverandre. Nå skiller det tre poeng.

- Dette var en utrolig viktig seier. Sjansen for at vi vinner serien er stor, men dette skal ikke bli noen sovepute. Vi må bare fortsette å jobbe knallhardt, sier Ole Gustav Gjekstad.

HØYEST OG BEST: Katja Nyberg herjet med Bækkelagets forsvar i seriefinalen i går.