KRIMINELT: En arbeider holder opp en blodprøve på et antidoping-labratorium i Russland. Nå skal doping i Russland kriminaliseres. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB Scanpix
KRIMINELT: En arbeider holder opp en blodprøve på et antidoping-labratorium i Russland. Nå skal doping i Russland kriminaliseres. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB ScanpixVis mer

Nå vil Russland skremme dopere med strenge straffer

Skal bli kriminelt å ta prestasjonsfremmende midler.

(Dagbladet): Russland innfører en straffelov som gjør at det blir kriminelt å bruke prestasjonsfremmende midler. Det forteller Russlands idrettsminister Vitalij Mutko.

- Vi har bestemt oss for å introdusere en spesiell lov som gjør doping, og det å prøve å ta prestasjonsfremmende midler, til en kriminell handling, fortalte han nylig reportere i Moskva, ifølge russiske Rferl.

Det russiske nyhetsbyrået TASS melder at straffen for å bryte loven kan bli opp til tre millioner rubler i bot (rundt 374 000 norske kroner) eller fengsel i opp til fem år, avhengig av alvorlighetsgrad og eventuell bruk av vold eller trusler.

Loven vil også gjelde for trenere og leger som hjelper utøvere med å dope seg. Den russiske regjeringen støtter forslaget om strafferettslig ansvar for bruk av prestasjonsfremmende midler, som har blitt sendt til parlamentet.

- Det vil tre i kraft i nær fremtid, sier Mutko.

Idrettsministeren har tidligere uttrykt at han er skamfull etter alle dopingsakene.

- La oss være ærlige. Vi skammer oss over dem.

14 dopingmistenkte russere Russland er igjen rystet av en dopingsak etter at 14 av de 31 positive prøvene fra Beijing-OL i 2008 viser seg å være russiske utøvere. Flere av dem vant medaljer i mesterskapet. De nye dopingfunnene kom etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) testet 454 prøver fra mesterskapet på nytt.

Den russiske olympiske komitéen (ROK) har ikke offentliggjort de 14 navnene, men den russiske TV-kanalen Match har fått tilgang til dem. B-prøvene skal etter planen analyseres i løpet av juni.

Bronsevinner Anna Tsjitsjerova er blant de som har fått beskjed om at en av dopingprøvene av henne er positiv. Hun vil gå rettens vei dersom b-prøven også er positiv.

GULLVINNER: Russiske Julia Chermoshanskaya er blant de mistenkte. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix
GULLVINNER: Russiske Julia Chermoshanskaya er blant de mistenkte. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix Vis mer

Dette skjer snaut sju måneder etter at WADA la fram en sjokkrapport som resulterte i at Russland ble utestengt fra all friidrett på ubestemt tid.

- Vi benekter ikke for at vi har et problem i Russland og vi gjør alt vi kan på statlig nivå for å utrydde doping, inkludert det å utestenge utøvere og trenere som er funnet skyldig i å ha brutt dopingreglene, har Mutko tidligere uttalt.

Ønsker etterforskning velkommen Den russiske presidenten Vladimir Putin vil fjerne all tvil om at staten støttet doping under Sotsji-OL i 2014. Han ønsker en dopingetterforskning velkommen, skriver NTB.

Den tidligere sjefen for det russiske antidopinglaboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, hevdet i et intervju med New York Times at 15 av Russlands medaljevinnere fra Sotsji skal ha deltatt i et statsstøttet dopingprogram.

Russlands regjering har avvist alle påstandene, og fredag ble Verdens Antidopingbyrå ønsket velkommen til Russland for å renvaske dem.

Neste måned skal Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) ta en endelig bestemmelse på om utestengelsen av alle russiske friidrettsutøvere skal gjelde.

IOC har også retestet 250 prøver fra London-OL som de fortsatt venter på resultater fra. IOC lagrer dopingprøver i ti år for å analysere dem på nytt når de har bedre metoder og kunnskap.

LES OGSÅ: Disse russiske utøverne et dopingmistenkt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.