STORSLÅTT I ROMA: Den italienske OL-presidenten Giovanni Malago legger fram planene for å få sommer-OL 2024 til Roma. Bare for to år siden måtte OL-entusiastene gi opp etter at regjeringen ikke ville finansiere planene. Nå har OL igjen full offentlig støtte. FOTO:AP/Andrew Medichini.
STORSLÅTT I ROMA: Den italienske OL-presidenten Giovanni Malago legger fram planene for å få sommer-OL 2024 til Roma. Bare for to år siden måtte OL-entusiastene gi opp etter at regjeringen ikke ville finansiere planene. Nå har OL igjen full offentlig støtte. FOTO:AP/Andrew Medichini.Vis mer

Nå vil Vest-Europa ha OL igjen

Reformene i IOC gir rask effekt. Flere store byer slåss om å få arrangere de neste sommerlekene.

DA Høyres stortingsgruppe under press fra regjeringspartner Frp sist høst stoppet planene om vinter-OL til Norge 2022, falt det sammen med en bred vesteuropeisk skepsis mot hele den olympiske bevegelsen. På bare noen måneder er bildet tilsynelatende fullstendig forandret:

•• Nå kappes de europeiske byene om å få arrangere OL igjen.

Neste mulighet er sommerlekene i 2024, og der er allerede Paris, Roma og Hamburg kandidater med Budapest som en tenkelig utfordrer. Da har president Thomas Bach i den internasjonale olympiske komite (IOC) på forbløffende kort tid fått det akkurat som han ønsket. Norges nei er blitt snudd til en bred europeisk konkurranse om å få arrangere OL.

NETTOPP det å overvinne den økende vesteuropeiske motstanden mot IOC, var sentralt for Bach da han overtok som president for halvannet år siden. I en periode der IOC sikret seg økonomisk med svært gunstige globale TV-avtaler og forankret seg politisk gjennom samarbeidsavtaler med FN, sank fortsatt tilliten til bevegelsen i de europeiske demokratiene.

PARIS SNUDDE:  Paris sin ordfører Anne Hidalgo var klar OL-motstander seinest i fjor. Nå er hun blitt entusiast og leder den franske hovedstadens kamp for å få lekene i 2024. FOTO: AP/Francois Mori.
PARIS SNUDDE: Paris sin ordfører Anne Hidalgo var klar OL-motstander seinest i fjor. Nå er hun blitt entusiast og leder den franske hovedstadens kamp for å få lekene i 2024. FOTO: AP/Francois Mori. Vis mer

Rett etter at Bach ble valgt, tapte han til og med på hjemmebane i Tyskland. Da sa befolkningen i München og småbyene rundt nei til å bli med i konkurransen om vinterlekene i 2022; en avstemning tyskerne kunne ha vunnet også mot Norges Oslo/Lillehammer.

Da hadde allerede innbyggerne i svetsiske Davos/St.Moritz sagt nei, og motstanden fortsatte med nytt valgnedelag for OL-tilhengerne i polske Krakow og så et politisk havari for den norske olympiske drømmen.

ERKJENNELSEN av en grunnleggende europeisk mistillit til IOC gjorde at Thomas Bach desember i fjor brukte presidentmakten sin til å få klappet igjennom hvert eneste punkt i en omfattende reformplan. Den olympiske bevegelsen er såvisst ikke blitt demokratisk over natta, men retningen på reformene passer perfekt for OL-vennlige politikere som må balansere sin sportsglede med gjenvalg. Grovt sagt betyr denne planen at IOC krever mye mindre av arrangørbyene og betaler mye mer:

•• OL til sparepris altså.

HAMBURG HÅPER: Den nordtyske storbyen ble overraskende utpekt som mulig OL-vert for 2024 i stedet for Berlin. Byens innbyggere sier foreløpig et klart ja til arrangementet, og får støtte fra regjeringen her med innenriksminister Thomas de Maiziere i midten. FOTO: EPA/Christoph Schmidt.
HAMBURG HÅPER: Den nordtyske storbyen ble overraskende utpekt som mulig OL-vert for 2024 i stedet for Berlin. Byens innbyggere sier foreløpig et klart ja til arrangementet, og får støtte fra regjeringen her med innenriksminister Thomas de Maiziere i midten. FOTO: EPA/Christoph Schmidt. Vis mer

Samtidig har FN-samarbeidet blitt utvidet til å jobbe tettere med den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ILO om OL-arbeidernes rettigheter, Human Rights Watch om menneskerettigheter i arrangørlandene, Transparency International om økonomi og maktforhold i idretten og Interpol om felles avsløring av global kampfiksing. Sentrale deler av denne verdiplattformen vil åpenbart bli utfordret i forbindelse med vinterlekene 2022 i Kina eller Kasakhstan, men samarbeidet er der uansett.

Når også IOC nylig ga innsyn til sin egen pengebinge, har det radikalt endret bildet av en bevegelse som for noen tiår siden mest lignet en luksuriøs selskapsklubb. Nå er det IOC som er blitt pådriveren for helt nødvendige reformer av maktstrukturene i internasjonal idrett, og som presser de store særforbundene til å følge etter. Denne fornyelsen har tilsynelatende vært nok til å snu OL-motstand til entusiasme i Vest-Europa.

DEN siste omvendte er Paris sin ordfører Anne Hidalgo som denne uka erklærte seg som OL-tilhenger. I fjor sa hun nei til planene for sommerlekene i Frankrike 2024  av hensyn til økonomi og miljøvern. Nå har IOCs reformer på de punktene forandret alt for Hidago som forklarer snuoperasjonen slik:

- Den olympiske bevegelsen har stilt seg selv de riktige spørsmålene. Hvorfor tapte vi? Hva er nødvendig for en god OL-søknad? Hvilke økologiske fotspor setter lekene?

BUDAPEST PÅ VENT :  Den ungarske OL-komiteen gir her overveldende støtte til landets OL-plan for 2024. Det spørs likevel om Budapest blir aktuell med sterke motstandere som Roma, Paris og Hamburg. Søknadsfristen er 15.september. FOTO:AP /MTI, Tibor Illyes.
BUDAPEST PÅ VENT : Den ungarske OL-komiteen gir her overveldende støtte til landets OL-plan for 2024. Det spørs likevel om Budapest blir aktuell med sterke motstandere som Roma, Paris og Hamburg. Søknadsfristen er 15.september. FOTO:AP /MTI, Tibor Illyes. Vis mer

Svarene har Paris gitt gjennom å stille som 2024-kandidat med støtte fra regjeringen. For nå har opinionen snudd. I Hamburg er det et klart ja-flertall før folkeavstemningen til høsten, mens et seiersikker Roma allerede har opprettet en OL-komite med den mektige Alitalia-sjefen Luca Cordero di Montezemolo i spissen.

For nå er det visst kult å være europeisk OL-tilhenger igjen.

PS: Det kommer også søkerbyer for 2024 utenfor Europa, men i og med at sommerlekene i mellomtida skal til Rio og Tokyo står nok europeerne først i køen. USA har utpekt Boston som sin kandidat, men der er innbyggerne skeptiske til den økonomiske planen siden byen helt mangler passende anlegg. Muligens overtar Los Angeles om den lokale motstanden fortsetter på østkysten.

STERKE KREFTER:  Tidligere Ferrari president Luca Cordero di Montezemolo er blitt sjef for den italienske søkerkomiteen. Han var også sjef for fotball-VM 1990, og har hatt flere tunge lederjobber i italiensk industri og leder nå Alitalia. Dette er tung satsing på å få OL til Roma igjen. FOTO: AP/Felice Calabro.
STERKE KREFTER: Tidligere Ferrari president Luca Cordero di Montezemolo er blitt sjef for den italienske søkerkomiteen. Han var også sjef for fotball-VM 1990, og har hatt flere tunge lederjobber i italiensk industri og leder nå Alitalia. Dette er tung satsing på å få OL til Roma igjen. FOTO: AP/Felice Calabro. Vis mer