Nå vil WADA fange bakmennene i nye dopingskandaler

Skal ta trenere, fysioterapeuter og agenter.

 DEN SOM LER SIST:  Ler best... Tyson Gay mistet smilet da han ble tatt for doping tidligere i år. Foto: John Minchillo / AP / NTB Scanpix
DEN SOM LER SIST: Ler best... Tyson Gay mistet smilet da han ble tatt for doping tidligere i år. Foto: John Minchillo / AP / NTB ScanpixVis mer

 John Fahey, presidenten i Verdens antidopingbyrå (WADA), sier at de nye WADA-reglene er tilpasset for også å ta bakmennene.

- Det nye regelsettet vi skal vedta er mye mer effektivt på den måten at det også omfatter utøvernes omgivelser; altså trenere, fysioterapeuter og agenter, forteller WADA-presidenten til avisen The Independent.

Han letter på sløret om de nye reglene ti dager etter at bomben sprang med offentliggjøringen av positive dopingtester for begge de profilerte sprinterne Tyson Gay fra USA og Jamaicas Asafa Powell.

- De nye reglene gjør det mye lettere å forholde seg til bakmennene. De kan behandles på samme måte som utøverne som avgir positive prøver, sier Fahey.

De nye reglene blir lagt fram i november, og dersom de blir vedtatt, kommer de til å ha virkning fra 2015.

Innhentes av fortiden WADA-presidenten forteller også at trenere og rådgivere som er dømt for medvirkning til doping i fortiden vil bli bannlyst i det nye regelsettet WADA skal vedta.

- Utøvere som bruker slike folk vil bli behandlet som om de skulle bruke dopingmidler. Straffen vil bli den samme, sier Fahey som bevis for at bakmennene nå kommer til å leve mye farligere i sammenheng med doping.

Han sier at det er fullt mulig for WADA å sette i verk slike tiltak, og han nevner amerikaneren Victor Conte som et eksempel på en rådgiver/bakmann det ikke vil være mulig for idrettsutøvere å bruke, rett og slett fordi han har vært innblandet i dopingsaker tidligere.

Conte som var en av bakmennene i den store BALCO-saken, ble fengslet i 2005 etter at dopingprogrammet han sto bak ble avslørt. Dette førte igjen til at sprinterne Marion Jones og Tim Montgomery ble tatt.

Strengere straffer Forslagene til nye WADA-regler inneholder også paragrafer om økte strafferammer. Det foreslås at utestengelsen for første gang bruk av forbudte stoffer økes fra to til fire år. Dette står, blant annet, Norges Idrettsforbund bak, og idrettspresident Børre Rognlien sier til NTB at han tror dette forslaget har bred internasjonal støtte.

Det vil også bli fremmet forslag om hvordan utstyret skal være i forbindelse med fullskalatester, slik at det skal bli så å si umulig å lure testerne.

- Vi vil forsikre oss om at det best mulige utstyret, og de best mulige maskinene, blir brukt i testingen, sier John Fahey.

- De som virkelig forsøker å dope seg med steroider eller veksthormoner skal få skjerpet straffen til det dobbelte. Tanken bak et slikt forslag er at ikke mange kommer tilbake etter å ha vært utestengt i fire år.

- Jeg vet at Justin Gatlin klarte å komme tilbake, men det er ikke mange som ham, sier WADA-presidenten.

(NTB)