- Nå vinner jeg

Hans Petter Dalby ligger på andreplass på 50-mila i Finnmarksløpet. Men nå skal hundene løpe hjemover.

SUOSSJAVRE (Dagbladet.no): Tidlig i morges kom de to eneste vinnerkandidatene i 50-milsklassen av Finnmarksløpet fram til den obligatoriske hvilen i Suossjavre, vest for Karasjok.

Fra nå og til målgang i morgen, er det førstemann i sporet som leder løpet til en hver tid. Seint i går ledet Sten Are Harder med fire minutter på Hans Petter Dalby ved sjekkpunktet i Karasjok. Men Dalby forsvant ut fra sjekkpunktet først og overtok ledelsen.

I natt passerte Harder Dalby i sporet igjen, og ledet med to minutter ved hvilepunktet. Det er forsvinnende lite i hundesledekjøring etter nesten førti mil over vidda.

- Nå vinner jeg

Men den innflyttede altaværingen Dalby tror hundene hans går fortest hjem til Alta. Løypa går nå rett inn i området han trener hundene sine i, og når hundene får ferten av hjemmet tror Dalby de får den ekstra energien som skal til for å vinne.

- Ja, jeg satser på det. Jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan, sier Dalby til Dagbladet.no.

- Når hundene vet de er på vei hjem, yter de litt ekstra, sier han.

I hundesledemiljøet kalles det «homerunning dogs». Dalby forteller at kjørerne i det største hundesledeløpet i verden, Iditarod i Alaska, ofte flyr spannene sine ut for å trene dem på å løpe raskest mulig inn mot mål. Hunder som løper hjem, løper nesten maks av det de klarer selv om de er slitne, er teorien.

På sokkelesten mot mål

Dalby måtte ta ut to hunder fra åtterspannet sitt i Suossjavre. Nå har Dalby seks hunder igjen, og må fullføre med minst fem for ikke å bli disket. Derfor tok han snøsokker på hundene ut fra sjekkpunktet. Han tør ikke ta noen sjanser på skader like før mål.

- Det hadde vært bittert om jeg måtte sette igjen flere på grunn av det nå. I tillegg er det tøft for de andre hundene om jeg må ta med en i sleden underveis. De begynner å bli slitne nå. Sokkene gjør at jeg mister litt fart, men det er ikke snakk om så veldig mye, sier Dalby til Dagbladet.no.

Harder optimist

Dalby skal få brynt seg skikkelig på veteranen Harder fra Elvenes. Etter å ha satt igjen en hund i Karasjok, er spannet i god form før de siste ti milene av løpet. Derfor satser Harder på å kjøre uten sokker på hundene for å få maks fart mot nest siste sjekkpunkt i Joatka.

- Jeg bruker ikke sokker på friske hunder, slår Harder fast overfor Dagbladet.no.

For Harder handler det om å holde avstanden til Dalby på minst to minutter. Sånn at hundene som løper hjemover ikke får ferten av hjemmet i tide.

  • Kjørerne i 50-mils klassen er i mål i Alta i løpet av morgendagen.
PÅ SOKKELESTEN:</B> Hans Petter Dalby setter snøsokker på en av hundene for å forhindre skader.