Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nadal tangerte Borg-rekord

Vant sin sjette French Open-tittel.

HISTORISK: Rafael Nadal vant søndag sin sjette French Open-tittel i karrieren og tangerte dermed Björn Borgs rekord. Foto: SCANPIX/EPA/CHRISTOPHE KARABA
HISTORISK: Rafael Nadal vant søndag sin sjette French Open-tittel i karrieren og tangerte dermed Björn Borgs rekord. Foto: SCANPIX/EPA/CHRISTOPHE KARABA Vis mer

(Dagbladet): Rafael Nadal - Roger Federer 7-5, 7-6, 5-7, 6-1.

Det skapes som regel idrettskunst når tennisgigantene Roger Federer og Rafael Nadal møtes. Søndag sto de overfor hverandre for fjerde gang i finalesammenheng i French Open. Det gjør det til det hyppigste finaloppsettet i Roland Garros-historien.

Rafael Nadal sto med tre finaletriumfer av tre mulige, og en statistikk som viste 11 seirer på 13 møter mot Federer på grus - fem av fem i Paris.

Dersom den spanske verdenseneren innfridde favorittstempelet, ville han dessuten skrive et stykke Grand Slam-historie:

Med seier ville han tangere Björn Borgs rekord på seks seirer i turneringen, uten at det var noe Nadal hadde særlig fokus på før han skulle i aksjon.

¡VAMOS RAFA! Rafael Nadal var igjennom hele følelsesregisteret i finalen mot Roger Federer.Foto: SCANPIX/REUTERS/Vincent Kessler
¡VAMOS RAFA! Rafael Nadal var igjennom hele følelsesregisteret i finalen mot Roger Federer.Foto: SCANPIX/REUTERS/Vincent Kessler Vis mer

- Det er alvorlig talt ikke noe jeg tenker på. Jeg har stor respekt for fantastiske Björn, men jeg fokuserer på å forsøke å spille godt. Det er viktigere for meg å vinne Roland Garros enn å tangere Björn, sa Nadal foran finalen.

Pangstart for Federer Likevel virket ikke spanjolen å ha hodet med seg innledningsvis, men det handlet vel så mye om at Roger Federer leverte spill av en annen verden da han opparbeidet en 5-2 ledelse og settbal.

Men Nadal er en fighter, og selv om sveitseren virket å ha settseieren halvveis ned i lomma på shortsen, karret han seg tilbake til 5-5. Deretter holdt han sin egen serve, før han brøt Federers, og i stedet var det Nadal som var i ledelsen med 1-0 i sett.

Federer virket lettere rystet i begynnelsen av andre sett, og Nadal brøt serven hans to ganger, før sveitseren plutselig våknet fra de døde og svarte med å bryte tilbake.

Etter turneringens første regnavbrekk, maktet Federer et tredje brudd, og gikk opp i 6-5. Dermed kunne han serve settet hjem.

Men i stedet tvang Nadal fram tiebreak - et tiebreak han vant enkelt, og dermed så det veldig, veldig lyst ut for 25-åringen fra Mallorca.

Viste styrke Båret fram av et høylytt publikum på sin side slo imidlertid Federer tilbake i tredje sett, og forlenget matchen til et fjerde sett.

KAMERATER OG TRIVALER: Tennissporten har sjelden sett maken til rivaliseringen mellom Rafael Nadal og Roger Federer, men de to gigantene er vel forlikte utenfor banen. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON
KAMERATER OG TRIVALER: Tennissporten har sjelden sett maken til rivaliseringen mellom Rafael Nadal og Roger Federer, men de to gigantene er vel forlikte utenfor banen. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON Vis mer

Der viste atletiske Nadal seg fra sin utilnærmelige side, og det så ut som om en sliten Federer - mannen med 16 Grand Slam-titler på merittlista - for lengst hadde gitt opp da han sendte den første av Nadals tre matchballer langt utenfor.

Da var kampen over, tre og en halv time etter at den startet, og en emosjonell Nadal sank sammen i en blanding av tårer og jubel.

Dermed gikk det som de fleste hadde spådd på forhånd, selv om veien fram til Rafael Nadals sjette French Open-tittel har vært blant de mest kronglete. Det var også Nadals tiende Grand Slam-tittel i karrieren - et antall han når som den nest yngste i historien, kun slått av Björn Borg, som var 11 måneder yngre enn Nadal.

- Jeg vil takke alle mine tilhengere og de som gjør denne turneringen til den beste i verden, sa Nadal etter å ha bevist nok en gang hvorfor mange ser på ham som tidenes beste grusspiller.

Hyllet ekstraordinær Nadal Federer kan på sin side begynne å forberede seg til Wimbledon med forsterket selvtillit.

Triumfen over seiersmaskinen Novak Djokovic i semifinalen oste det klasse over, og han var i store perioder fullt på høyde med Nadal i finalen på spanjolens favorittunderlag.

- Det var en ekstraordinær innsats av Rafael (Nadal) i dag. Jeg er selvfølgelig ikke glad i øyeblikket, men jeg liker alltid våre fighter på banen, sa Federer over høytaleranlegget på Court Philippe Chatrier etter finaletapet.

- Nadal er den beste på grus, men jeg er også stolt av mitt eget spill i dag. Men alle så at det ikke var godt nok, sa Federer, en smule skuffet.

Nadal brukte også deler av takketalen sin til å hylle finalemotstanderen etter at nok et kapittel om en av tennishistoriens fremste rivaliseringer. Med dagens Nadal seier, har de to møttes i åtte finaler og vunnet 25 av de 30 Grand Slam-turneringene (Federer 15 - Nadal 10) som har blitt spilt siden 2004.

- Jeg ønsker å gratulere Roger. Beklager det som skjedde i dag, men han har spilt utrolig tennis de siste to ukene. Tusen takk, og ser dere alle neste år, sa Nadal i nærmest en unnskyldende tone .