TILBAKE PÅ TRONEN: Rafael Nadal måtte se Roger Federer løfte Les Internationaux de France i 2009 etter selv å ha vunnet French Open de fire foregående årene. I år fikk spanjolen igjen hendene på pokalen da han utklasset Robin Söderling.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Jacques DEMARTHON
TILBAKE PÅ TRONEN: Rafael Nadal måtte se Roger Federer løfte Les Internationaux de France i 2009 etter selv å ha vunnet French Open de fire foregående årene. I år fikk spanjolen igjen hendene på pokalen da han utklasset Robin Söderling.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Jacques DEMARTHONVis mer

Nadal tok Söderling-hevn

Sveriges håp utklasset på «Svenska flaggans dag».

||| (Dagbladet): Rafael Nadal - Robin Söderling 6-4, 6-2, 6-4.

Det ble på fohånd omtalt som en drømmefinale, men for Robin Söderling fortonet gjensynet med Rafael Nadal i French Open-sammenheng som et sant mareritt.

På sine 38 opptredener på rødgrusen i Paris, sto det spanske grusfenomenet med bare ett tap. Det kom mot nettopp Söderling i fjorårets åttedelsfinalen.

Triumfen over Nadal, og det faktum at Söderling hadde utklasset verdensener Roger Federer på vei til finalen, ga det svenske tennispublikummet håp om Grand Slam-jubel på selveste nasjonaldagen. «Svenska flaggans dag» sammenfaller dessuten kuriøst nok med bursdagen til mannen med flest French Open-titler, Björn Borg.

Ingen bursdagsgave til Borg
På egen 54-årsdag gjorde den tidligere tenniskongen en gjesteopptreden som skribent for avisa Expressen. Der ga han uttrykk for at han hadde stor tro på sin 28 år yngre landsmann, samtidig som han kom med noen velmenende råd om hvordan Söderling skulle tukte verdens beste grusspiller.

- Kan Robin finne fram spillet han hadde mot Federer og være sterkere mentalt enn noensinne, så har han en kjempemulighet. Da gir han meg den perfekte bursdagsgaven på min 54-årsdag, og Robin Söderling blir en av de store i svensk tennishistorie, skrev Borg.

RESIGNERT: Robin Söderling (t.v.) fikk seg en grusleksjon av Rafael Nadal, og måtte se seg grundig slått i tre strake sett.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/BERTRAND GUAY
RESIGNERT: Robin Söderling (t.v.) fikk seg en grusleksjon av Rafael Nadal, og måtte se seg grundig slått i tre strake sett.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/BERTRAND GUAY Vis mer

Det var en gave han aldri skulle få, for Rafael Nadal så igjen ut som den spilleren han var før alle kneproblemene som sendte ham ned fra toppen av verdensrankingen. Og da hadde det knapt hjulpet om Söderling hadde funnet fram sin beste tennis, noe han forsåvidt ikke gjorde.

- Jeg spilte opp mot mitt aller beste. Ellers ville det ha vært umulig å slå deg, sa Nadal til Söderling under prisseremonien.

- Det er bare å gratulere ham med seieren. Jeg er imponert. Fortsetter han slik, kommer han til å vinne her i mange år til, repliserte Söderling

Tidlig brudd
Nadal måtte riktignok slite tyngre enn Söderling for å beholde egen serve innledningsvis, men kampen skiftet fullstendig karakter da han brøt svensken i det femte gamet i første settet.

Derfra var veien kort til settseier 6-4.

Historien gjentok seg i annet sett: Nadal brøt Söderling i det femte gamet, og gjentok den bedriften i det sjuende. Dermed endte det med småstygge 2-6 for Söderling, som virket å være en slagen mann.

DEPPET: Robin Söderling var langt nede etter finalen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Jacques DEMARTHON
DEPPET: Robin Söderling var langt nede etter finalen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Jacques DEMARTHON Vis mer

Bedre ble det ikke da Nadal brøt ham allerede i første game i det tredje settet, og finalen var i praksis avgjort. Söderling var nemlig ute av stand til å gripe breakmulighetene han fikk mot Nadal - åtte i tallet - og da gikk det som det måtte gå; med Nadal-seier i tre strake sett.

Fem titler
Nadal kontrollerte inn til sin femte French Open-tittel og overtar samtidig verdensenerposisjonen fra Roger Federer når neste ranking offentliggjøres.

Söderling må imidlertid fortsatt vente på å føye seg inn blant Sven Davidson, Björn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg og Thomas Johansson som alle kan skryte av å være single-vinnere i herreklassen i minst én av tennissportens fire store turneringer.

- Jeg har hatt to bra uker her, og jeg elsker denne turneringen. Jeg kommer tilbake og håper at alle gode ting er tre, sa svensken i sin tale til publikum på Roland Garros.