Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nådde toppen av Mount Everest i natt

Men har Tormod krefter til å stå på ski ned 8850 meter?

(Dagbladet.no): Sammen med svenske Tomas Olsson steg nordmannen Tormod Granheim til topps på verdens høyeste fjell i natt.

Likevel er de bare halveis til målet. For Granheim og Olsson ligger den største utfordringen i å komme seg ned igjen.

Men har de krefter til det? Og vil føret holde på denne tiden av året? Den svenske reisekompansjongen kom med denne rapporten fra Mount Everest:

- Det har vært en utrolig tøff klatring i natt.

- Det har vært snøstorm hele dagen. Vi begynte å klatre ved ti-tiden på kvelden og nådde toppen ti på tolv. Forhåpentligvis har vi tilstrekkelig med krefter til å gjøre et forsøk på å stå ski ned nordsiden av Mount Everest, skriver Olsson i i sin blogg .

Først ned nordsiden

I oktober 2000 ble Davo Karnicar folkehelt i Slovenia, etter å ha kjørt på ski ned fra Mount Everest. Mens sloveneren kjørte den vanligste ruten på sørsiden, vil Granheim og Olsson kjøre ned nordsiden av det 8850 meter høye fjellet.

Karnicar tviler ikke på at de to virker godt forberedt til Everest-ekspedisjonen, men han er usikker på at de vil finne nok snø i ruta til å kunne kjøre på ski.

- På våren er det lite snø på Everest. Det som faller blåser bort. Derfor mener jeg skiekspedisjoner bør skje om høsten, etter monsunen. Da er selvfølgelig skredfaren større, men det er en risiko du må tåle om du vil kjøre på ski, sier Karnicar til Fri flyt.

Slik anser Olsson selv at oddsene er for at de skal nå målet de har satt seg.

- Det skal være en potensiell sjanse for at vi skal klare det. Jeg kommer tilbake med rapport senere. Ha det bra!

Utforsker grensene

Norske Tormod Granheim er basert i Chamonix, der han, som han sier det selv: «(...) utforsker grensene for hva som er mulig å utrette på et par ski.»

Han har kjørt en rekke av Mont Blanc-massivets klassiske «testpieces» inkludert en tauløs nedkjøring av den notoriske Eugster Diagonal. Høsten 2004 klatret han verdens 6. høyeste fjell, Cho Oyo (8201 m.o.h).

<B>BARE HALVEIS:</B> I natt nådde Tormod Granheim toppen av verdens høyeste fjell. Nå gjenstår den virkelige utfordringen - nemlig å kjøre på ski ned fra det 8850 meter høye fjellet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling