Tiril Eckhoff legger opp

Nådeløs beskjed i Kollen

Tiril Eckhoff (32) røper hvordan hun ga beskjeden til trenerne om at hun skulle legge opp. - Da ble det veldig stille, sier landslagstrener Sverre Huber Kaas.

LATTER OG TÅRER: Tiril Eckhoff sammen med Marte Olsbu Røiseland etter at førstnevnte møtte pressen. Foto: Terje Pedersen / NTB
LATTER OG TÅRER: Tiril Eckhoff sammen med Marte Olsbu Røiseland etter at førstnevnte møtte pressen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Så var nok en skiskytterkarriere over. Tirsdag annonserte Marte Olsbu Røiseland at hun legger opp. Onsdag var det Tiril Eckhoffs tur.

- Det er litt deilig, og en lettelse å få sagt det. Det har vært tøft i deler av høst og vår. Jeg er vant til at kroppen fungerer. For en gangs skyld har det vært skikkelig krevende, sier Eckhoff til Dagbladet.

Onsdag kveld delte 32-åringen nyheten om at hun har gått sitt siste skirenn. Mandag er det eksakt ett år siden hun ble nummer 13 på fellesstarten i Holmenkollen.

- Jeg er stolt av det jeg har fått til og kommer alltid til å se tilbake på åra som skiskytter med et smil, het det i en pressemelding onsdag kveld.

VERDENSMESTER: Tiril Eckhoff etter VM-gullet på sprinten under VM på hjemmebane i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VERDENSMESTER: Tiril Eckhoff etter VM-gullet på sprinten under VM på hjemmebane i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Røper samtalen

Torsdag møtte hun pressen i Holmenkollen, bare noen få strafferunder fra stadion der hun tok sine første VM-gull under VM på hjemmebane i 2016.

Overfor Dagbladet kan hun røpe at hun ga trenerduoen Patrick Oberegger og Sverre Huber Kaas beskjeden tidligere denne uka. På løpetur i Kollen måtte hun bare «rive av plasteret».

- Det var litt emosjonelt faktisk, det var det. Det var ikke den joggeturen jeg så mest fram mot. Det var mye følelser, for det er de som har stått meg nærmest det siste året. De har virkelig vært der for meg. Det var noen tårer, sier Eckhoff.

Landslagstrener Sverre Huber Kaas forteller at han begynte å ane hva som var i gjære da Eckhoff inviterte dem ut på tur.

- Vi har hele tiden levd i håpet om at vi skulle komme oss gjennom dette. Men da vi var ute og løp, begynte vi å snakke om vanlige ting, og om hvordan vi hadde det. Men så måtte vi spørre henne hvordan det gikk med henne, sier Huber Kaas til Dagbladet.

- Og da sa hun?

- «Det går bra, for jeg har bestemt meg for hva jeg skal gjøre.»

- Da ble det veldig stille en liten periode. Vi måtte summe oss litt og snakke om andre ting. Det var et veldig spesielt øyeblikk. Men da hun inviterte oss med på tur, så skjønte vi hva det kunne være. Man håper alltid at det er det motsatte. Det var tøft å høre det direkte fra henne.

- Hva har hun betydd for laget?

- Hun har betydd utrolig mye. Erfaringen, humøret, et stort forbilde for alle de andre. Hun har banet vei. Hun blir vanskelig å erstatte, sier landslagstreneren.

BEST: Tiril Eckhoff tok sammenlagtseieren i verdenscupen i 2020/21-sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST: Tiril Eckhoff tok sammenlagtseieren i verdenscupen i 2020/21-sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Enorm karriere

Eckhoff tok totalt åtte OL-medaljer, blant annet to gull. Hun har ti VM-gull, samt to sølv og tre bronse. Hun reiste blant annet hjem fra Beijing-OL med tre medaljer.

Siden den gang har Eckhoff slitt med søvnproblemer og andre helseutfordringer. 32-åringen kom seg ikke skikkelig til hektene etter å ha blitt smittet av coronaviruset i fjor vår.

- Det er helt utrolig det hun har oppnådd. Hvis man bare ser på medaljer, så er det få på kvinnesiden som har vært bedre. Den personen hun har vært for laget, for media, for folk rundt. Hun har betydd ekstremt mye for norsk skiskyting. Det er vanskelig å forklare. Jeg kan nesten ikke sette ord på hvor stor betydning hun har hatt, sier Huber Kaas.

KONGE OG VM-DRONNING: Tiril Eckhoff sammen med Kong Harald etter VM-gullet i Holmenkollen for sju år siden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONGE OG VM-DRONNING: Tiril Eckhoff sammen med Kong Harald etter VM-gullet i Holmenkollen for sju år siden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hva som blir veien videre for Eckhoff er hun ikke sikker på.

- Det er et veldig godt spørsmål. Det er dritskummelt. Har du noen tips?

- TV-jobb?

- Vi får se. Jeg synes skiskyting er veldig spennende, jeg er veldig glad i sporten.

- Så du vil ikke utelukke at du ender opp som TV-ekspert?

Nei, det utelukker jeg ikke.

BESTEVENNER: Ingrid Landmark Tandrevold kommer til å savne Tiril Eckhoff på tur. Foto: Berit Roald / NTB
BESTEVENNER: Ingrid Landmark Tandrevold kommer til å savne Tiril Eckhoff på tur. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Savner Tiril

Eckhoff kommer til å være til stede i Holmenkollen for å følge den siste verdenscuprunden denne sesongen.

- Det blir heldig hyggelig. Jeg kom hjem på mandag og det første jeg gjorde da jeg kom hjem var å gå skitur med Tiril på tirsdag. Jeg savner Tiril veldig mye, både på tur og i treningshverdagen, sa Ingrid Landmark Tandrevold til Dagbladet under et pressetreff onsdag formiddag bare timer før nyheten ble kjent for allmennheten.

Om samtalene med Tandrevold, sier Eckhoff:

- Jeg har vært på ski med Ingrid og sagt det som det er, at det er tøft, og at det kanskje ikke er noen vei videre. Hun har visst det hele veien. Hun har vært veldig støttende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer