NÅDELØS. Lars Bohinen er nådeløs overfor Jørn Andersen. Fordi han takket ja til jobb som landslagssjef i Nord-Korea. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NÅDELØS. Lars Bohinen er nådeløs overfor Jørn Andersen. Fordi han takket ja til jobb som landslagssjef i Nord-Korea. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Nådeløs Bohinen: - Forkastelig av Jørn Andersen. Uforståelig av Høgmo

Forstår ikke at jobb for Nord-Korea kan ses på som morsomt.

(Dagbladet): Jørn Andersen har vært i full jobb som landslagssjef i Nord-Korea i halvannen måned.

Hans bror Henning forteller følgende:

- Jørn er storfornøyd med alt. Nå er han i full gang med sin første landslagssamling. Før det har han sett fotballkamper hver eneste dag og gjort andre forberedelser. Og han har jobbet med å samle et landslag. Han har reist ned alene, men planen er at kona reiser etter i løpet av juni.

Jørn Andersen vekket oppstyr da det ble kjent at han hadde akseptert å bli sjef for fotballandslaget til Nord-Korea.

Bygge broer Han har skrevet på sin bloggside at jobben kan bidra til å bygge broer.

- Jobben kan vel sies å være ganske kontroversiell?

- Det er dine ord, sier Henning Andersen.

Nord-Korea er verdens mest isolerte land og har et kommunistisk styresett. Det beskrives som totalitært og stalinistisk med en høy grad av menneskeundertrykkelse. Landets eneveldige leder er Kim Jong-un.

Verdens mest militariserte Ifølge Wikipedia er Nord-Korea verdens mest militariserte land med en hær på 9 495 000 soldater som gjør landet til verdens fjerde største militærmakt. Nord-Korea er også en atommakt.

Kim Jong-un har truet både Sør-Korea og USA med å bruke atomvåpen.

Noen har betegnet engasjementet til Andersen som spennende og interessant.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo betegnet det som morsomt og spennende. Han understreket at fotballen beveger seg over grenser da nyheten kom. Og at kanskje dette kan være et viktig steg for Nord-Korea for å begynne å lempe på grensene.

Men ikke alle ser det på samme måte.

- Forkastelig Den tidligere landslagsspilleren Lars Bohinen, som nå er trener i Sandefjord Fotball er sterkt kritisk.

FÅR KRITIKK. Jørn Andersen får knallhard kritikk fordi han har valgt å jobbe for verdens mest totalitære regime. Foto: Daniel Karmann / dpa
FÅR KRITIKK. Jørn Andersen får knallhard kritikk fordi han har valgt å jobbe for verdens mest totalitære regime. Foto: Daniel Karmann / dpa Vis mer

Han sier dette til Dagbladet:

- Det er forkastelig av Jørn Andersen. Jeg ville aldri sagt ja til en slik jobb i et land med et totalitært regime, basert på løgn og bedrag.

Bohinen tordner videre:

- Store deler av landets innbyggere undertrykkes og sulter. Jeg fatter ikke at noen kan se på det som positivt å akseptere en jobb under et slikt styresett. Jeg synes det er uforståelig at Høgmo (Norges landslagssjef red.anm.) kan betegne dette som morsomt og spennende. Er det mulig?

Politisk bevisst Lars Bohinen betegner seg selv som politisk bevisst.

- I perioder er jeg aktiv, når jeg mener det er på sin plass, sier han.

Og engasjementet til Andersen er tydeligvis et slikt tema for Bohinen.

- Han kan si hva han vil om å bygge broer og alt det der, sier Bohinen og rister på hodet.

Landslagsboikott I 1995 boikottet Lars Bohinen en landskamp mot Frankrike, i protest mot at landet foretok en prøvesprengning i Stillehavet.

Lars Bohinen fikk raskt tilbake landslagsplassen til tross for at han blandet idrett og politikk. Noe han takker daværende landslagssjef Egil «Drillo» Olsen for.

- Jeg tror hans egen politiske fortid bidro til dette. At han hadde sans for at folk hadde egne holdninger, sier Lars Bohinen.

Direktesendte Nord-Koreas landslag mislyktes i sitt siste VM-sluttspill i Sør-Afrika i 2010 med tre strake tap. Blant annet røk laget 0-7 for Portugal. Landet er sterkt sensurert. Oppløftet etter at Nord-Korea hadde gått på et akseptabelt nederlag med 1-2 for Brasil, valgte lederen å direktesende kampen mot Portugal.

Det resulterte i et sterkt sinne fra landets leder i etterkant.

Landslagstroppen skal ha blitt offentlig uthengt i en seks timer lang høring da spillerne returnerte. Treneren Kim Jong-hun ble ifølge Telegraph fratatt jobben og degradert til anleggsarbeider.

DIKTATOR. Kim Jong-un styrer sitt folk i Nord-Korea med hard hånd. Foto: REUTERS.
DIKTATOR. Kim Jong-un styrer sitt folk i Nord-Korea med hard hånd. Foto: REUTERS. Vis mer

Dette ble tilbakevist av det nordkoreanske fotballforbundet, og FIFA avsluttet sin etterforskning av påstandene, ifølge Telegraph.

Konsentrasjonsleire Telegraph skrev også at sør-koreansk etterretning skal ha avslørt at andre idrettsprofiler som såkalt har satt sitt land i vanry etter svake prestasjoner er blitt sendt til konsentrasjonsleirer.

Det skal befinne seg mellom 150 og 200 000 nord-koreanere som blant annet har uttrykt seg kritisk mot landets styresett i disse leirene.

Jørn Andersen skriver i sin blogg at målet er å få fram et slagkraftig lag til det asiatiske mesterskapet i 2019, og til å kvalifisere seg for VM i Qatar i 2022.

Jørn Andersen har svart på Dagbladets henvendeler på mail. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.