Nådeløs utklassing

- De var sjanseløse, sier Marit Breivik etter at Angola ble feid av parketten.

BEIJING (Dagbladet.no): Angola - Norge 17-31

Norge gjorde kort prosess i dag og avgjorde i praksis kampen med en nådeløs førsteomgang.

De gulljaktende jentene våre herjet i begge ender av banen, og ikke minst de første 30 minuttene var bortimot perfekte.

- Angola var sjanseløse. Vi er et mye bedre lag, med større fart og flere spillere på høyt nivå, sier Marit Breivik til NRK.

Overfor Dagbladet.no avslører Tonje Larsen hva som var taktikken før start:

- Vi skulle ta dem seriøst og sette dem skikkelig på plass. De er litt uortodokse, så det er litt rart å spille mot dem. Men vi slapp dem ikke inn i kampen i det hele tatt, og scoret på nesten alle sjansene våre i starten.

Skutt i ansiktet

De norske jentene spilte ren oppvisningshåndball i starten av kampen i OSC Gymnasium. Grunnlaget ble lagt i forsvar, der Norge tvang de angolske jentene til å skyte fra dårlige posisjoner.

VALSET OVER ANGOLA: Else-Marthe Sørlie Lybekk og de andre norske jentene overkjørte Angola fra første kast, og stoppet ikke før lystavla viste 31-17. Foto: SCANPIX
VALSET OVER ANGOLA: Else-Marthe Sørlie Lybekk og de andre norske jentene overkjørte Angola fra første kast, og stoppet ikke før lystavla viste 31-17. Foto: SCANPIX Vis mer

Og det som kom innenfor stengene, det tok som regel Katrine Lunde Haraldsen.

Dermed var det duket for kjappe kontringer Angola ikke maktet å henge med på. De klarte heller ikke stoppe Marit Breiviks elever i etablert angrep.

Bare drøyt seks minutter inn i kampen tok Angola-trener Vivaldo Eduardo time out. Da ledet Norge 6-1, etter å ha scoret seks på rad.

- Vi setter et bra forsvar, og Katrine står veldig bra, fastslår Tonje Larsen overfor Dagbladet.no.

At Norge skulle få det såpass lett hadde verken Breivik eller kaptein Gro Hammerseng regnet med.

- Vi visste at det kunne bli jevnt en periode, men visste at vi hadde kapasitet til å løpe fra dem. Det var hovedplanen. Vi hadde et ønske om å få i gang enda flere spillere, og det gikk bra etter hvert, sier Breivik.

- Jeg er litt overrasket over at de ikke ga oss mer motstand enn de gjorde. Det virket som om de ga opp veldig tidlig, forteller Hammerseng.

Da kampen var 16 minutter gammel plasserte Ilda Marie Bengue et sjumeterkast rett i ansiktet på Lunde Haraldsen, som gikk ned for telling. Om det var med vilje eller bare et dårlig skudd, det vet bare den angolske jenta selv.

Keeperen måtte få legebehandling på sidelinja, men til landslagssjefens store lettelse slo hun ikke opp øyeskaden som har plaget henne tidligere.

Nådeløs utklassing

- At skaden på Katrine ikke ble langvarig var befriende, sier Breivik.

Stor Larsen

Katrine hadde da reddet over halvparten av skuddene som kom mellom stengene, noe som er helt strålende. Og Kari Aalvik Grimsbø fortsatte i samme stil.

Foran dem var det norske forsvaret mer imponerende enn Den kinesiske mur, og Tonje Larsen var sementen som limte alt sammen. LHK-spilleren var også fremragende framover på banen.

Hun scoret både på gjennombrudd og kontringer - og serverte lagvenninnene.
Norge gikk til pause med en overbevisende 14-6-ledelse.

- Vi var veldig motivert for å være på hugget i forsvar fra første sekund. Vi har mange spillere og kan derfor gå ut hardt fra start, uten at vi går tomme, sier landslagssjef Marit Breivik til Dagbladet.no.

- Når dere slipper inn seks mål på én omgang, er det da bortimot optimalt bakover på banen?

- Jeg skal ikke argumentere mot deg på den.

Alle scoret

De norske jentene fortsatte å kjøre over Angola også etter pause. Lunde Haraldsen var tilbake på banen, og hun reddet blant annet et straffekast - og fikk en revansje over Ilda.

Hun reddet også en sjumeter fra Carlos, men forsvarsspillet var ikke like godt etter hvilen, så Katrine slapp inn en del nærskudd.

I angrep viste Katja Nyberg seg fram, med flotte pasninger og gode skudd - og Linn-Kristin Riegelhuth viste at hun har et tempo som få kan matche.

- I dag gjorde vi akkurat det vi snakket om. Vi fikk en god start, siden vi traff med taklingene i forsvar og så kontret vi, sier Linka til Dagbladet.no.

Hun fikk mer spilletid i dag enn i åpningskampen, og er godt fornøyd med egen innsats.

- Det er deilig å spille mye og godt å se at det klaffer både på bakspillerplass og på kanten, hvor jeg ikke har spilt så mye, sier hun.

Kristine Lunde serverte en flyger til Tonje Larsen, som kastet ballen kontant i mål. Det kinesiske dommerparet blåste imidlertid for tramp.

Dette var en norsk festforestilling, og da Kari Mette Johansen scoret tre minutter før slutt hadde alle utespillerne tegnet seg på scoringslista.

Men Breivik fant selvsagt noe å sette fingeren på.

- Vi har mye å gå på i etablert angrep. Det ble for stillestående, vi leiter etter hvordan vi skal finne en nøkkel der. De beste lagene i denne turneringa har mer trøkk i beina i angrep, sier hun til NRK.

Tonje Larsen er enig med treneren sin i akkurat det.

- Jeg syns fortsatt vi har mer å gå på. Det er perioder vi ikke er så gode, verken framover eller bakover på banen.

PS! Norges neste kamp er mot Kasakhstan, onsdag klokka 13.

<B>STORSPILTE:</B> Tonje Larsen var en gigant mot Angola. Her fra åpningskampen mot Kina.