Nådeløse meldinger i natt

Cristiano Ronaldo (37) klamrer seg til tanken om at han fortsatt spiller hovedrollen på verdensscenen. Men portugiseren fikk høre det i natt: - Han er så god at han ikke engang trenger å være nære ballen for å score.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

JUBLET SOM BESATT: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB
JUBLET SOM BESATT: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Portugal - Uruguay 2-0

DOHA (Dagbladet): Det var en uvirkelig stemning på Lusail Stadium i Doha i natt, Qatar-tid.

Portugal hadde akkurat slått Uruguay 2-0, og på måltavla sto det ett navn: Bruno Fernandes.

Han ble kreditert for begge scoringene, til tross for at Ronaldo jublet som gal etter det første målet.

- Hva er sannheten? spurte aktører fra verdenspressen.

OMSTRIDT: Ronaldo stiger til værs. Men var ballen borti hodet hans? Foto: NTB
OMSTRIDT: Ronaldo stiger til værs. Men var ballen borti hodet hans? Foto: NTB Vis mer
ELLEVILL FEIRING: Ronaldo jublet som om han hadde scoret. Men målet ble kreditert Bruno Fernandes. Foto: NTB
ELLEVILL FEIRING: Ronaldo jublet som om han hadde scoret. Men målet ble kreditert Bruno Fernandes. Foto: NTB Vis mer

Gester etter kampen viste at Ronaldo sto på sitt: Han forfektet at ballen strøyk hodet hans på innlegget fra Fernandes. Dette mente ikke FIFA, som konkluderte med at ballen gikk rett i mål.

- Cristiano Ronaldo er så god at han ikke engang trenger å være nære ballen for å score, skriver den engelske TV-profilen Semra Hunter på Twitter.

- Ronaldo er så desperat etter å kreve et mål som ikke er hans, at det er ganske morsomt. Du kunne plassert en buss på to etasjer mellom hodet hans og ballen, sier Daily Mail-kommentator Oliver Holt.

Mark Ogden i ESPN melder:

- Ronaldos ønske om mål begynner å bli uærlig. Han har ikke scoret over 800 mål i karrieren hvis det ikke var for det intense ønsket hans om å få ballen i nettet. Denne gang gikk han så langt som på uærlig vis å kreve et mål som ikke var hans.

Ronaldo står oppført med åtte mål på 18 kamper i VM-sluttspillet. Men han kunne hatt ni.

- Ronaldo var nær ballen. Han burde vært kreditert scoringen, sier TV-personligheten Piers Morgan, som nylig hadde et eksklusivt intervju med storstjerna.

Da lagkameraten Bruno Fernandes snakket etter kampen, sa han:

- Min følelse var at Cristiano var nær ballen. Pasningen var til ham. Jeg feiret som om det var Cristianos mål.

Han presiserer:

- Det som er viktig, er at vi gikk til sluttspillet med seier over en tøff motstander.

VIDERE I VM: Cristiano Ronaldo og Bruno Fernandes var fornøyd med å gå til åttedelsfinalen. Foto: NTB
VIDERE I VM: Cristiano Ronaldo og Bruno Fernandes var fornøyd med å gå til åttedelsfinalen. Foto: NTB Vis mer

Fasiten får vi kanskje aldri.

Ronaldo uttalte seg ikke om hendelsen da spillerne forlot mektige Lusail Stadium i natt.

Før han gikk av banen tok han seg til hodet. Det var et tegn til kompisen Ricardo Regufe - som satt på tribunen - om at det var han som hadde scoret.

Men ikke alle var enige i natt.

Ronaldos tidligere klubb, Manchester United, la ut denne meldingen på Twitter:

- To målgivende pasninger i den første kampen, to mål her. Det er Bruno.

VM - GRUPPE H

Portugal22005-26
Ghana21015-53
Sør-Korea20112-31
Uruguay20110-21

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer