Emil Iversen

Nådeløst oppgjør

Petter Northug tviler på kameratens OL-sjanser, men Emil Iversen er som vanlig hardest mot seg selv. Akkurat nå er det lite klokt.

SKUFFLSE: Emil Iversen etter verdenscuprennet på 15 km klassisk for menn under Tour de Ski i Lenzerheide. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKUFFLSE: Emil Iversen etter verdenscuprennet på 15 km klassisk for menn under Tour de Ski i Lenzerheide. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SOM regel blir du i godt humør bare å treffe på den mer enn muntre skiløperen Emil Iversen, men i går var det han som måtte ha hjelp. Den totale missen på favorittdistansen 15km klassisk slo ham ut:

  • Rett etter målgang ville Emil dra hjem til Trøndelag for å trene bort skuffelsen over en 59.plass over tre minutter bak suverene Iivo Niskanen.

Han følte han hadde mistet alt. Ja, bortsett fra den vanlig galgenhumoren da:

- Å kjøpe en liter sprit på taxfreen i morgen er det som står nærmest i panna, og starte det nye året med blanke ark og vondt i hodet, og så får vi se, fortalte han til journalistene i målområdet, og fortsatte:

- Jeg er lei meg, det er ikke artig å mislykkes så til de grader. Jeg er en skygge av meg selv.

Akkurat det hadde Emil rett i der nede på stadion i Lenzerheide, men det er bare halve sannheten på hvor 30-åringen står formmessig en drøy måned før vinterlekene.

Den andre delen er det han egentlig er god for som skiløper. Altså det toppnivået som har gjort at Emil Iversen allerede er tatt ut til OL.

ETTER missen i går spredde Emils fortvilelse seg både til trønderkompisen Petter Northug og den største lokalavisa:

- I øyeblikket kan han ende opp uten å gå øvelser i OL, selv om han er tatt ut. Han er ikke i form, mangler fart og er ikke den Emil vi kjenner igjen fra tidligere. Han er en løper som har fart i kroppen og har punsj, sa Northug på TV2.

- Valget om å ta ut femmilsmesteren fra Oberstdorf så tidlig, virker stadig mer pussig. Emil Iversen er akkurat nå ikke i nærheten av å få gå en eneste distanse i Beijing-OL, skrev Adresseavisas kommentator Birger Løfaldli på Twitter.

Petter Northug er nok nærmest sannheten av de to, men begge kan fort ta like feil som de sikkert håper at de gjør.

Bare Emil Iversen tror nok på sin egen kapasitet.

TRYGG: Emil Iversen er også trygg på treningsvalget allround-laget har gjort framover, og bryr seg ikke om kritikken fra TV 2s langrennseksperter Petter Skinstad og Petter Northug. Video: Haarstad/Løkås Vis mer

DET er jo ikke mer enn ti måneder siden det var han som førte Norge inn mot stafettgull i VM med et monsterløp på andreetappen sammen med Iivo Niskanen. Så fullførte Emil det mesterskapet ved å være i strålende posisjon da Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov kolliderte på 5-mila.

Akkurat det gullet løftet Emil Iversen enda et hakk som skiløper. Oppkjøringen til denne sesongen har vært fin, og den fysiske formen er glimrende. Seinest før avreise til Tour de Ski hadde han en laktat-test på absolutt toppnivå.

Når han nå likevel igjen har vært en «skygge av seg selv», er det mer et spørsmål om ski og selvtillit.

I GÅR bommet Emil Iversen fullstendig på skivalget. Det var glatt fra første motbakke, og følelsen av håpløshet gjorde fadesen fullkommen. Sånn fortalte dette løpet først og fremst at han må bli rausere med seg selv.

De sportslige katastrofene som han maler ut til profesjonell fryd for alle som formidler langrenn, er sjelden så katastrofale som de høres ut som når Emil varsler at han vurderer å bytte ski med sprit.

Det var derfor han bare noen timer etter målgang fortalte at det likevel ikke ble noen rask retur til Meråker. I stedet blir det 15km fellesstart i fristil i Oberstdorf fredag.

TAUS: For andre helg på rad unngår Emil Iversen pressen etter en svak sprintprolog. Video: Haarstad/Løkås Vis mer

I DEN løypa vant Emil Iversen den samme Tour-etappen for tre år siden. Det pleier å være litt kaos på fellesstarter der, og gir en type som ham en fordel mot vanligvis sterkere fristils-løpere.

Kanskje trenger han bare en god opplevelse i et slik renn for å snu sesongen? Så følelsesstyrt har han tidligere vært.

SAMTIDIG er det mer enn følelser som gjør at landslagsledelsen har gitt Emil Iversen en tidlig OL-billett. De er ute etter vinnerkandidater på en distanse der det skal noe ekstra til for å konkurrere jevnt med den soleklare toppduoen Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov.

Den tenkningen betyr at Emil er mye nærmere en OL-start på 15km klassisk enn vinterens resultater tilsier. Realistisk sett er Johannes Høsflot Klæbo den eneste utenom Iversen på det norske laget med kapasitet til å true Niskanen/Bolsjunov.

Da er det naturlig for et lag som jakter medaljer, å ta en sjanse på at Emil Iversen kan ha full klaff fredag 11.februar, og la Pål Golberg (sterk 3.plass i går) og Hans Christer Holund (står over Tour de Ski) få de to resterende plassene.

Det betyr at Erik Valnes (nummer 8 i går) på tross av flott utvikling som distanseløper foreløpig må konsentrere seg om sprint og kanskje de to stafettene i OL.

RETT FORBI: Emil Iversen gikk rett forbi media for andre dag på rad. Video: Løkås / Haarstad. Vis mer

HADDE dette løpet i Kina gått i lavlandet, ville det ikke vært noen som helst tvil rundt et slikt uttak på tidligere meritter. Nå er det tung tillit.

Emil og tynn luft har historisk sett ikke vært noen vinnerkombinasjon. Tradisjonelt er dette en løper som har gjort sine beste løp med stor åpningsfart. I OL på drøyt 1700 meter over havet vil en slik vanlig taktikk fort straffe seg.

Mye av jobbingen med Emil fram mot OL-sesongen, har derfor vært å få ham til å legge om det vante løpsopplegget. Altså våge å holde litt igjen fra start for å ha krefter til den råpigginga, sin suverene svingteknikk og alle de korte bakkesprintene som gjør at han er en spesialist på denne distansen.

AKKURAT den omleggingen har fungert på trening. Derfor er Emil på tross av denne smellen en mye klarere kandidat på 15km klassisk enn det mange tror. Spørsmålet er mer om han fortsatt tror på seg selv.

Sånt krever kanskje sin kar etter triste dager som i går, men for Emil Iversen er det mest snakk om å tenke seg om.

Dette er jo ikke første gang han har snakket ned seg selv, bare for å komme tilbake i løypa enda sterkere enn før.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer