BERGET SEG: Chris Froome, her på hjulet til Romain Bardet, klarte å beholde den gule ledertrøyen til tross for tekniske problemer. Foto: AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
BERGET SEG: Chris Froome, her på hjulet til Romain Bardet, klarte å beholde den gule ledertrøyen til tross for tekniske problemer. Foto: AFP PHOTO / Jeff PACHOUDVis mer

Tour de France, Chris Froome:

Nære «game over» for Froome

- Jeg merker presset, sier Tour de France-lederen som beholdt den gule trøyen tross mekaniske problemer.

LE PUY-EN-VALEY (procycling.no): For de som forventet rolige dager i Massif Central før de avgjørende etappene i Alpene, kan ikke ha sett mye av denne uforutsigbare og historisk tette Tour de France-utgaven.

Hvor avgjørelsen faller i kampen om den gule ledertrøyen, er sjeldent vanskelig å stedfeste. Godt eksemplifisert med syrefesten i Rodez lørdag, der en 600 meter lang bakke sørget for et dramatisk skifte i lederstolen.

Den 15. etappen søndag til Le Puy-en-Valay skulle også vise seg av det lunefulle slaget. For i en tilsynelatende harmløs utforkjøring inn mot førstekategorien Col de Peyra Taillade – over de svulmende platåene i Haute-Loire – løsnet skuddene plutselig fra Ag2r.

Det franske laget, som syklet på hjemmebanen til tredjemann sammenlagt Romain Bardet, flyttet troppene frem og distanserte den gule trøyen. Bardets belgiske rouleur Oliver Naesen presset på nedover, men luken ble ikke større enn at Sky-toget kunne nøytralisere angrepet.

Men idet Ag2r-laget hugget til igjen, hadde briten problemer med sykkelen og brått så rivalene så sitt snitt til å sette inn nådestøtet. Og denne gang forble syklingens uskrevne regler usagt. Ingen ventet på den gule trøyen.

– Jeg måtte tømme meg helt fullstendig for å komme tilbake til Bardet og de andre. Derfor er jeg utrolig takknemlig for å være i gult etter denne etappen. Hadde jeg ikke kommet tilbake før toppen av den siste førstekategorien, så hadde det nok vært «game over» for min del, sier Froome utvetydig.

– Spesiell takk til Mikel Landa som slapp seg bak å hjalp med den siste biten. Hele laget var fantastisk i dag, sier Sky-rytteren som fortsatt har en 18 sekunders ledelse til italieneren Fabio Aru (Astana), 23 sekunder til Bardet og 29 sekunder til Rigoberto Urán (Cannondale).

Beholdt roen, men tømte tanken

Sammenliknet med tumultene på Mont Ventoux i fjor, var ikke panikken stor da Sky-kapteinen hadde et mekanisk problem 40 kilometer fra mål. En brukket spile på bakhjulet ble registrert med kjølig hoved av den triple tour-vinneren.

Sykkelproblemer hadde han også på Mont du Chat på etappe ni, men da bestemte de andre favorittene seg for å vente. Alle utenom Fabio Aru, som angrep under armen på den gule trøyen.

– Det er helt greit at ingen ventet. Forståelig på det tidspunktet i rittet. Siste del var i gang for fullt, sier Team Sky-manager Dave Brailsford til procycling.no mens han trekker på skuldrene.

NY DAG I GULT: Chris Froome kunne ikle seg den gule ledertrøyen enda en dag. Foto: EPA/YOAN VALAT
NY DAG I GULT: Chris Froome kunne ikle seg den gule ledertrøyen enda en dag. Foto: EPA/YOAN VALAT Vis mer

Froome fikk et nytt bakhjul av Michal Kwiatkowski og ble kjørt opp til feltet av Sergio Henao, Mikel Nieve og helt til slutt, Mikel Landa.

– Måten Landa slapp seg ned til Chris de siste meterne, var psykologisk veldig tilfredsstillende for han, sier Brailsford – fornøyd å fremvist det harmoniske forholdet mellom de to Sky-rytterne, som mange har sådd tvil rundt i denne touren.

Froome føler presset

Tre kilometer før Col de Peyra Taillade var Froome tilbake, hvorpå Bardet lettet på baken og akselererte. Franskmannen var ivrig etter å vri kniven skikkelig, men ble tett fulgt av fjerdemann sammenlagt Urán (Cannondale) og resten av den reduserte favorittgruppen. Dermed endte etappen med status quo hva gjelder de fire første på sammenlagtlisten.

– Det skjedde mye i frontgruppen i dag. (Nairo) Quintana ble droppet og mange ville kjøre for å distansere ham. Jeg vet ikke om andre ble droppet også. Jeg så meg egentlig ikke rundt så mye. Rigoberto prøvde et angrep i den siste fjerdekategorien, Bardet forsøkte det samme. De prøvde også i førstekategorien, men det var for langt til mål (31 kilometer) for at noen prøvde skikkelig akkurat der. Martin rev seg løs fra fronten og tjente noen sekunder (14). Det var et smart angrep.

– Jeg er bare fornøyd med å overleve i dag. Nå kan jeg hvile meg og komme freshere inn i tredje uken.

Froome med overtaket

Den aggressive kjøringen til Ag2r ga lite utbytte i from av sekunder tjent for Bardet vis-a-vis Froome. Dog måtte Froome bruke mye krefter på å komme seg tilbake til favorittene etter sitt øyeblikk med panikk i bunn av Taillade-stigningen.

I en historisk jevn tour, der bare 29 sekunder skiller de fire første sammenlagt, må man sannsynligvis disponere kreftene svært møysommelig. Ett malplassert angrep er alt som skal til for å sløse bort kreftene som koster deg podieplassen i Paris.

KNAPPET INNPÅ: Dan Martin tok 14 sekunder på de øvrige favorittene. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
KNAPPET INNPÅ: Dan Martin tok 14 sekunder på de øvrige favorittene. Foto: AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE Vis mer

Froome er imidlertid fornøyd med hvordan tidsdifferansene ser ut for øyeblikket. Med tanke på den 23.5 kilometer lange tempoen i Marseille dagen før Paris, føler briten at han har et overtak i kampen om gult.

– Mentalt sett må jeg si at jeg har det ganske bra. Det har vært kaotisk og utrolig stressende de siste etappene. Men det er enkelt for meg å se fremover til Alpene og koble litt ut, sier Froome før mandagens hviledag.

– Men fysisk har det vært veldig utmattende. Det føler man i feltet nå. Farten er lavere, og angrepene er ikke så freshe som i første uken. Det er å forvente på grunn av måten vi har kjørt de siste etappene. Jeg hadde en dårlig dag i Pyreneene, men føler meg mye bedre nå. Marseille-tempoen er den viktigste siste dagen med tanke på sammendraget. Men før den tid, har vi flere vanskelige etapper i Alpene. Jeg ser for meg mye aggressiv kjøring der også.

– Jeg føler presset. Det er så nære og mange innenfor ett minutt. Herfra blir hvert sekund ekstremt viktig.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!