Fjerdeplass for Duestad

Nære OL-bragd: - Litt kjipt

Jeanette Hegg Duestad (22) hadde en strålende kvalik og satte ny europeisk rekord i luftrifle. Hun ble nummer fire etter thrillerfinale.

PANGSTART: Jeanette Hegg Duestad fikk en god start på OL. Foto: Ann Wang/Reuters
PANGSTART: Jeanette Hegg Duestad fikk en god start på OL. Foto: Ann Wang/Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO/OSLO (Dagbladet): OL-debutant Jeanette Hegg Duestad (22) var en av åtte kvinner i finalen, som skjøt for gull i lekenes aller første medaljeøvelse: 10 meter luftrifle.

Etter å ha levert best av samtlige i kvaliken, startet skyterne på null i finalen. Først skjøt de to ganger fem skudd i en serie hvor én røyk ut, deretter to enkle skudd om gangen til det sto igjen én vinner.

Etter 80 skudd måtte Duestad legge ned børsa for aller siste gang. På den store tavla på skytebanen ble navnet hennes merket med grått. Hun ble nummer fire - 0,6 poeng fra medalje.

Duestad lå på medaljeplass store deler av finalen, men fikk «den sure» fjerdeplassen. Hun var likevel i godt humør etter thrilleren.

- Det er litt kjipt, jeg må innrømme det, men jeg gjør en solid jobb i dag og jeg er veldig, veldig fornøyd, absolutt, men litt surt er det jo, sier Duestad til norsk presse i mixed etter finalen.

Kinesiske Yang Qian gikk hele veien og tok OLs første gull. Anastasiia Galashina tok sølvmedaljen og Nina Christen stakk av med bronsemedaljen.

- Ingen andre som gjør

Duestad hadde ikke et eneste skudd på 9-tallet (10,9 er best) på 80 skudd, i motsetning til de øvrige i finalen, som hadde noen «bomskudd». Der mange sviktet i varmen, holdt 22-åringen hodet kaldt.

Landslagstrener Espen Berg-Knutsen er veldig imponert over den gode serien til eleven sin.

- Jeg har vært i tre OL selv, og var ikke i nærheten. Det er sinnssykt bra. Jeg har aldri sett det før. Jeg kan ikke si det på noen annen måte. Det er fantastisk bra gjennomført. Hun er kald i hodet og klarer å holde fokus på det hun skal gjøre. Du må ikke tro geværet står stille, det står og rister, sier Berg-Knutsen til Dagbladet.

- Jeg skjøt 10-ere i hele dag, det er det ingen andre her som gjør. Generelt er det vanvittig bra. Jeg står med mye puls underveis og tør å trekke gjennom, sier Duestad selv.

- Hvordan var det med nervene mot slutten?

- Nervene har vært på plass i hele dag. Jeg jobber iherdig med meg selv, fra start i kvalifiseringen i dag, til siste skudd i finalen, og er utrolig fornøyd med den jobben jeg klarer å gjøre, at jeg klarer å komme meg ned. Det er ikke så mye dirring, men det er mye puls, som slår gjennom. Da må man bare gjøre jobben så godt man kan. Jeg syns jeg er flink til å roe meg ned i dag, sier Duestad til Dagbladet.

Nå har hun fått kjenne på spenningen det gir å stå i en finale, noe som lover godt for fortsettelsen.

- Veldig. Og enda bedre er det når du ser at du takler det, da er du ikke redd for situasjonen. Du ser at du kan fint stå der og faktisk ha det brutalt og vondt, og likevel klare å skyte vanvittig godt. Det er en utrolig god trygghet, sier 22-åringen.

Før start sa Duestad at det kom til å bli «fryktelig» og «brutalt».

- Det ble vondt og slitsomt. Du står der inne og lurer på hvor nærmeste bøtte er, for å spy i. Du har så lyst, du har så innmari lyst og vet hvor mye du har lagt i dette her. Det er forferdelig underveis, men desto bedre når du skyter godt, sier Duestad, som hadde samboer og OL-utøver Henrik Larsen på tribunen.

Europeisk rekord

Kvaliken gikk så bra at det ble ny europeisk rekord i samme sleng. Den hadde lagkamerat Jenny Stene (23) før Duestad stilte inn siktet.

- Det er helt vanvittig det hun driver med nå, sa Andreas Stabrun Smith via NRK radio.

Duestad skjøt seg helt opp i toppen allerede på første skudd, da hun noterte 10,7 poeng. Det ble ikke så langt fra snittet hennes totalt, som etter seks serier endte på 10,548 poeng.

Til sammen fikk Duestad 632,9 poeng i kvalifiseringen, 1,1 poeng bak kvalifiseringsverdensrekorden til kineseren Ruozhu Zhao.

- En av verdens beste

Før finalen sa Jenny Stene, som ble nummer 19 i kvaliken, dette om sin lagvenninne til Dagbladet:

- Jeanette er en av verdens beste skyttere. Hun er helt rå og det er helt sinnssykt det hun leverer i dag. Jeg begynner å trippe og det er nesten så jeg har lyst å gråte litt. Det er over all forventning faktisk.

Skytteren fra Re i Vestfold har en veldig fin CV til tross for sin unge alder, og stakk av med en bronsjemedale under EM i vår. Duestad har også NM-gull 15 meter miniatyr og 50 meter 3x40 skudd fra 2020.

Program

onsdag 21 juli
02:00
Softball, kvinner
Japan
 - 
Australia
05:00
Softball, kvinner
USA
 - 
Italia
08:00
Softball, kvinner
Canada
 - 
Mexico
09:30
Fotball, kvinner
Storbritannia
 - 
Chile
10:00
Fotball, kvinner
Kina
 - 
Brasil
10:30
Fotball, kvinner
Sverige
 - 
USA
12:30
Fotball, kvinner
Japan
 - 
Canada
13:00
Fotball, kvinner
Zambia
 - 
Nederland
13:30
Fotball, kvinner
Australia
 - 
New Zealand