Norges idrettsforbund og Stiftelsen VI nærmer seg ny avtale.

Nærmer seg enighet etter brudd

Fredag trakk Stiftelsen VI sin avtale med idrettsforbundet etter at de hadde nedprioritert støtte til norske parautøvere. Nå skal partene nærme seg en ny avtale.

DIALOG: Aker-eier Kjell Inge Røkke er i positiv dialog med idrettsforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB
DIALOG: Aker-eier Kjell Inge Røkke er i positiv dialog med idrettsforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag sa Stiftelsen VI opp sin avtale med Norges idrettsforbund etter at flere parautøvere ikke hadde mottatt noen penger fra Kulturdepartementets OL/Paralympics-pakke.

Etter det Dagbladet erfarer, skal partene nå nærme seg enighet om en ny avtale.

Det kommer også fram i en pressemelding fra VI søndag ettermiddag at partene er i en positiv dialog.

- Det blitt etablert dialog mellom Norges idrettsforbund ved Idrettspresident Berit Kjøll og VI ved Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen, står det i pressemeldingen.

Dagbladet har vært i kontakt med daglig leder i VI, Knut Nystad. Han beskriver dialogen med idrettsforbundet som «veldig positiv».

- Begge parter skjønner hva problemet er. Det her handler om mye mer enn økonomi. Det handler om grunnleggende holdninger og verdisyn som man sammen skal finne løsninger på, sier Nystad til Dagbladet.

LOVER PENGER: Kulturminister Abid Raja har funnet frem mer penger til kultur i coron-krisen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Sa opp avtale

Dette er saken:

Ikke en eneste krone av de 5,5 millionene fra Kulturdepartementes OL-pakke endte opp hos en parautøver, kom det fram i en pressemelding fra idrettsforbundet den 27. januar.

Den 18. desember sendte Kulturdepartementet et brev til idrettsforbundet hvor de påpekte at pengene skal bli fordelt til både OL- og paralympics-utøvere. Dagbladet har også fått innsyn i brevet.

- Dette har ikke vært regjeringens intensjon - overhodet. Vi har vært helt klare på at disse midlene skal komme til bruk for både OL-utøvere og Parautøvere. Det står skriftlig i brevet. Vi har hele tiden sagt at det viktig at begge troppene får den nødvendige hjelpen de trenger, sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja fredag til Dagbladet og la til at han er skuffet over det han hører.

God dialog

Nå skal altså partene være positive til å inngå en ny avtale. Videre i pressemeldingen fra VI som kom søndag står det:

- NIF og VI er enige om at det fortsatt er mye ugjort for at mennesker med funksjonsnedsettelse skal få bedre tilretteleggelse og muligheter til å prestere. Partene er også enige om å forsterke at temaet er en viktig verdidebatt i norsk idrett og i samfunnet for øvrig.

Allerede i pressemeldingen som kom fredag la idrettsforbundet seg flat og innrømmet at de hadde gjort en feil.

- Vi vil forskuttere fra egne budsjetter for å kompensere for det nå. Vi er i en positiv dialog med VI-stiftelsen nå for å se om vi kan finne en løsning, sa idrettsforbundets Finn Aagaard til Dagbladet lørdag.

Med Aker-eier Kjell Inge Røkke i spissen, har stiftelsen VI gått inn med 125 millioner kroner over fem år for å styrke paraidretten i Norge.

VI valgte i utgangspunktet å si opp sin avtale med idrettsforbundet grunnet stor misnøye med fordelingen av ekstraordinære midler fra Kulturdepartementet som følge av OL og Paralympics-utsettelsen i Tokyo.

Krever endringer

I pressemeldingen fra VI står det at de i anerkjenner arbeidet som Olympiatoppen legger ned for norsk toppidrett, men mener også at endringer må skje for å bedre forutsetningene til parautøvere.

- VI mener også at endringer må til for at hele norsk idrett skal bli bedre tilrettelagt for parautøvere. NIF og VI vil søke innspill fra parautøverne om hvilke konkrete endringer og tiltak som kan bidra til det.

Abid Raja sa til Dagbladet fredag at han ville ta kontakt med idretten for å få svar på hva som har skjedd.

- Jeg vil ta kontakt med idretten for å få klarhet i hva dette er for noe, og om det faktisk stemmer at ikke en eneste krone har gått til flere parautøvere, sa han da.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer