Videodømming, VAR, i norsk fotball

Nærmer seg norsk VAR-løsning

Etter oppgjøret mellom Vålerenga og Molde på Intility Arena søndag kveld var det flere som på ny etterlyste VAR i norsk fotball. Nå går det mot at videodømming kommer til Eliteserien.

SE PÅ SKJERM: Jonatan Tollås Nation og Vålerenga-spillerne var ikke fornøyde med dommer Usman Aslam etter Molde-kampen. Nå går det mot at Aslan og andre dommere i Eliteserien får videohjelp. Foto: Annika Byrde / NTB
SE PÅ SKJERM: Jonatan Tollås Nation og Vålerenga-spillerne var ikke fornøyde med dommer Usman Aslam etter Molde-kampen. Nå går det mot at Aslan og andre dommere i Eliteserien får videohjelp. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Diskusjonen rundt videodømming (VAR) i Norge blusset opp på ny etter at Vålerenga følte seg bortdømt av dommer Muhammed Aslam i oppgjøret mot Molde søndag kveld.

Molde fikk et straffespark etter at Ivan Näsberg hadde felt Martin Ellingsen, og flere, deriblant kaptein Jonatan Tollås Nation, påpekte at dommer Aslam virket å lene seg på TV-bildene over storskjermen på Intility Arena.

- Vi har bedt om VAR i Eliteserien, men dette er VAR 2.0. Det er åpenbart at de står og ser på skjermen når den går i reprise. Det gjør meg forbanna, men jeg orker ikke stå her og prate, sa Tollås Nation til Eurosport i pausen av kampen.

HODEMIST: Den brasilianske forsvarsspilleren, Marcão, fikk direkte rødt kort etter denne situasjonen. Video: BeIN Sports / Pambou / Rødt Kort. Vis mer

- Positive til VAR

Og mye ligger an til at Tollås Nation, og andre VAR-entusiaster vil få sin bønn hørt. Det nærmer seg en avgjørelse rundt VAR i norsk fotball, og ifølge NFFs konkurransedirektør, Nils Fisketjønn, er dialogen positiv.

- Vi tar stadig skritt i diskusjonene. Vi har ikke tatt noen endelige avgjørelser, og det gjelder styret i NTF og NFF. Vi forventer en avgjørelse om ikke mange uker, sier Fisketjønn til Dagbladet.

- Jeg opplever en stemning som positiv til VAR, men det er for tidlig å si hva som blir den endelige beslutningen. Dette må diskuteres.

Også styreleder i Norsk Toppfotball (NTF), Cato Haug, er klar på at vinden blåser i retning videodømming i norsk fotball.

- Veldig mye tyder på at VAR har kommet for å bli, også i Norge. Men vi må vite mer om konsekvensene før vi setter to streker under svaret, sier Haug til Dagbladet.

NÆRMER SEG VAR: NFFs Nils Fisketjønn forteller at man nærmer seg en avgjørelse for VAR. Foto: Lise Åserud / NTB
NÆRMER SEG VAR: NFFs Nils Fisketjønn forteller at man nærmer seg en avgjørelse for VAR. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Vi kan ikke sitte utenfor uten å oppdatere oss. Vi kan ikke se at andre nasjoner benytter seg av dette, og at vi skal sitte på vår høye hest og mene at alle andre tar feil.

Haug forteller at NTF venter på en tydelig utredning fra NFF rundt hvordan VAR skal innføres, før dette skal tas videre med klubber og supportere.

Deretter vil man fatte en beslutning for om man velger å innføre videodømming i norsk fotball.

Denne beslutningen kan falle allerede i det vi skriver «oktober» i kalenderen.

- Vi trenger en beslutning om hvorvidt vi skal gå videre allerede nå denne høsten. Vi sa tidligere at det kom i september, men vi trenger mer tid på å forankre og gjennomgå dette, og derfor ser det ut til at det kommer i oktober, sier Fisketjønn.

KJENT SYN: I de store europeiske ligaene har VAR blitt et mer etablert system. Foto: REUTERS/Craig Brough
KJENT SYN: I de store europeiske ligaene har VAR blitt et mer etablert system. Foto: REUTERS/Craig Brough Vis mer

- Planene som legges vil gjøre at VAR er innført fra 2023, dersom man blir enige om å gå inn for det.

Utviklet system

Dagbladet har tidligere skrevet om at VAR er beskrevet i den nye TV-avtalen som løper fra 2023-sesongen. Det er da TV 2 tar over som rettighetshaver.

Både Haug og Fisketjønn er tydelige på at man har brukt tiden på å ta lærdom fra diverse andre ligaer, og hvordan VAR har blitt brukt på det europeiske kontinentet.

Også under EM ble VAR brukt på en måte man anser som gunstig for en den eventuelle implementeringen i norsk fotball.

- Man så i enkelte ligaer at dette kan ta veldig lang tid. Da er det forståelig at man blir skeptiske. Men VAR blir et mer og mer modent system. Det man så av VAR under EM var et skritt videre, sier Fisketjønn.

Det er tidligere kommet fram at norske dommere opplæres i VAR, også med et øye for å dømme i turneringer som Europa League og Champions League, der VAR blir mer og mer tilstedeværende.

Det er noe som også har blitt et tema for fotballsupportere. Og den gruppen blir viktig å høre på, framhever Haug.

- Magefølelsen min sier at det er en sunn skepsis blant supportere. De lever i nuet, og det skal de. At de ikke får en avgjørelse med en gang, og dommer bruker tid vil ha en ulempe, sier NTF-lederen.

TROR PÅ VAR: NTF-leder Cato Haug. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
TROR PÅ VAR: NTF-leder Cato Haug. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

- Men det er da en avgjørelse som kan skape en ny form for kultur, men poenget er at vi skal ha respekt for hva supporterne mener og sier. Det skal vi lytte til.

Likevel tror han at det går mot en konklusjon som blant annet vil bli ønsket velkommen av VIF-kaptein Tollås Nation.

- Jeg bli overrasket om vi ikke får en form for VAR i Norge, men dette må vi utrede først når vi får underlaget fra NFF, sier Haug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer