- Nærmer seg slutten

- Jeg kunne holdt kjeft om det, sier Ragnhild Mowinckel om OL-beskjeden, men forteller samtidig at hun ser på det som helt naturlig.

NORGES NUMMER EN: Ragnhild Mowinckel. Foto: Annika Byrde / NTB
NORGES NUMMER EN: Ragnhild Mowinckel. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er mitt siste OL og den siste OL-øvelsen jeg kjører. Det er kjipt at det endte som det gjorde. Sånn er det.

Det var sjokkbeskjed Ragnhild Mowinckel ga NRK etter den skuffende 14.-plassen på OL-utforen i Kina. Dermed vil hun ikke være aktuell for OL i Italia i 2026.

Noen måneder seinere møter Dagbladet Norges beste kvinnelige alpinist. Hun, og resten av lagvenninnene, er i gang med oppkjøringen til en ny sesong. En sesong som faktisk kan bli 29 år gamle Mowinckels siste.

- Har du tenkt på når du vil legge opp?

- Ja, det er innen fire år da. Enkelt og greit, sier hun.

- Har du lagt et ekstra tidspress på deg selv?

- Det er et valg. Jeg kunne holdt kjeft og valgt å ikke si noe også. Men med tanke på hvilken alder man er i og når man ser på hvor lenge de fleste på damesida holder på, så er det naturlig å tenke at det vil være i løpet av den tida der jeg legger opp uansett, sier hun.

SKUFFET: Ragnhild Mowinckel henger med hodet etter den skuffende OL-utforen. Foto: AFP/NTB
SKUFFET: Ragnhild Mowinckel henger med hodet etter den skuffende OL-utforen. Foto: AFP/NTB Vis mer

Vil kjenne seg fram

Akkurat når moldenseren legger skoa på hylla vet hun ikke selv, men forklarer at hun vil ta det år for år.

- Det nærmer seg slutten, det gjør det jo. Samtidig, om det blir ett år, to år, tre år eller at man plutselig står der etter fire år, det vet jeg ikke. Men jeg tar det mer år for år. Jeg har i hvert fall kommet til et sted der det ikke er evig at man skal holde på med det her. Det er litt mer tidsbegrensa.

Hun forklarer at så lenge hun har det gøy og så lenge sporten gir henne noe, vil hun fortsette. Hun beskriver det som en graf. Der den ene linjen er skikarrieren og alt som følger med den, mens den andre er livet etter karrieren.

- På et eller annet tidspunkt kommer de til å krysse, og det er nok fordi jeg da kjenner at det andre livet frister mer. At jeg er metta på dette livet.

BRØT SAMMEN: Ragnhild Mowinckel tok til tårene da hun fortalte om skaden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hun sier det er noe hun må kjenne seg fram til, og at hun nok ikke vil vite hvordan det føles før hun faktisk skal ta den avgjørelsen. Men hun er absolutt ikke der ennå.

- Hadde du sagt at jeg skulle slutte i morgen, så hadde jo det vært uaktuelt fordi såpass langt unna er vi, sier Mowinckel.

FORRIGE SEIER: Ragnhild Mowinckel (i midten) jubler sammen med Mikaela Shiffrin (t.v.) og Michelle Gisin etter Super G-seieren i Courchevel i mars. Foto: Pierre Teyssot/Action Plus/Shutterstock/NTB
FORRIGE SEIER: Ragnhild Mowinckel (i midten) jubler sammen med Mikaela Shiffrin (t.v.) og Michelle Gisin etter Super G-seieren i Courchevel i mars. Foto: Pierre Teyssot/Action Plus/Shutterstock/NTB Vis mer

- Pisslei

Hun skal nemlig fortsatt gi «bånn gass» for å forbedre det hun selv beskriver som en fantastisk fjorårssesong. For selv om det ikke ble en OL-medalje ble 29-åringen nummer fire i verdenscupen totalt, vant ett verdenscuprenn og hadde totalt tre pallplasser.

Hun beviste at hun kunne hamle opp med de aller beste, selv etter det over 600 dager lange skademarerittet.

- Det var godt å være tilbake der jeg slapp og i enkelte tilfeller litt forbi. Jeg fikk til ting jeg ikke har fått til før jeg var skada og det var veldig kult og motiverende. Så jeg er fornøyd med det jeg fikk til, men ser også at det er mye forbedringspotensial i det som var igjen.

Nå skal hun jobbe videre med de små detaljene som må forbedres for at hun skal ta enda et steg nærmere toppen neste sesong. For Mowinckel handler det blant annet om å flytte hennes egen risikogrense for å kunne være hakket raskere.

Samtidig forteller hun at det er helt greit at det er en liten stund til hun skal spenne på seg skiene og jobbe med de detaljene.

- Akkurat nå så merker jeg at jeg er veldig glad for at det er et par måneder til jeg man skal begynne å tenke på ski igjen.

- Er du lei?

- Man blir pisslei ja.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer