Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nærmest dødt løp mellom Kristoff og Cavendish

Stavanger-mannen dømt foran på målfoto.

NY DUELL: Mark Cavendish og Alexander Kristoff ønsket begge å avsluttet Tour of Qatar med etappeseier. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
NY DUELL: Mark Cavendish og Alexander Kristoff ønsket begge å avsluttet Tour of Qatar med etappeseier. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): Fredagens etappe ga oss nok en heseblesende duell mellom Alexander Kristoff og Mark Cavendish.

Faktisk var den skremmende lik duellen på etappe to, der briten til slutt måtte bite i gresset i duellen mot den norske klassikerstjernen.

Det var ni sekunder mellom de to før etappestart. Bonussekunder gjorde det mulig for Kristoff å knappe inn på sammenlagtlederen underveis, men en bruddtrio tok med seg alle sekundene fra dagens to innlagte spurter.

Norsk opptrekkerhjelp Dermed ville årets Tour of Qatar avgjøres ved målgang på den 5. etappen. Med 10 bonussekunder til førstemann over streken, kunne ikke Cavendish bli dårligere enn tre, dersom Katusha-stjernen vant.

Den kvikke briten mottok opptrekk fra Edvald Boasson Hagen, mens Kristoff stolte på Jacopo Guarnieri.

Som under tirsdagens etappe, åpnet 28-åringen spurten først og fikk selskap av Cavendish på bakhjulet. Her forsøkte han å utnytte dragsuget bak konkurrenten, men heller ikke denne gangen klarte han annet enn å komme opp på siden av Kristoff.

Umulig å skille De to duellantene svingte hodene fra side til side på vei mot mål, og for det blotte øyet var det vanskelig å skille dem.

Jubelen uteble over streken, og det eneste som var klart - var at Cavendish hadde vunnet sammenlagt.

Arrangøren gransket målfoto, og kunne avsløre at Kristoff var den nødvendige millimeteren foran over streken. Dermed tok han sin tredje etappeseier for rittet.

- Selvsagt føles det bra å ha på gulltrøya nå, men jeg vet at jeg bare bærer den på Edvalds vegne. Han mistet den etter uflaks og ingenting annet. Han skulle hatt på denne, men jeg er bare glad for at Team Dimension Data beholder den, uttalte Cavendish etterpå.

Boasson Hagen ledet rittet inntil han dobbelpunkterte mot slutten av torsdagens etappe. Tre nordmenn kom på topp 10-lista i sammendraget: Kristoff ble andremann, Edvald nummer fem og Sven Erik Bystrøm nummer åtte.

Resultater 5. etappe:
1. Alexander Kristoff (Katusha) 2:56,16
2. Mark Cavendish (Dimension Data) samme tid
3. Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert) st
4. Jevgenij Hutarovitsj (Fortuneo-Vital Concept) st
5. Sacha Modolo (Lampre) st
6. Sam Bennett (Bora Argon 18) st
7. Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) st
8. Edvald Boasosn Hagen (Dimension Data) st
9. André Looj (Roompot Oranje) st
10. Marco Canola (UnitedHealthcare) st

Sammenlagt:
1. Mark Cavendish (Team Dimension Data) 13:47,23
2. Alexander Kristoff (Katusha) +5
3. Greg Van Avermaet (BMC Racing) +8
4. Manuel Quinziato (BMC Racing) +12
5. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) +25
6. Søren Kragh Andersen (Giant-Alpecin) +36
7. Sam Bennett (Bora Argon 18) +47
8. Sven Erik Bystrøm (Katusha) +55
9. Viatseslav Kuznetsov (Katusha) +56
10. Michael Schär (BMC Racing) +1.04

Slik gikk det til:

Etappen startet ute ved kysten og Sealine Beachresort. Deretter fulgte man kystlinjen inn mot Doha sentrum og Corniche-distriktet.

Her ventet 10 runder i sentrumsgatene. Maksimalt kunne man få 6 sekunder fra to innlagte spurter, samt 10, 6 og 4 til de tre første i mål.

Mark Cavendish ledet med to sekunder på Greg Van Avermaet og ni tilbake til Alexander Kristoff før etappen.

Det var kraftig motvind på ved etappestart. Relativt raskt stakk trioen Jesse Sergent (Ag2r), Tim Declerq (Topsport Vlaanderen) og Steven Tronet (Fortuneo-Vital Concept) av i brudd.
 
Søndagssykling I løpet av den første timen, tilbakela hovedfeltet 36,5 kilometer. Det var dermed lagt opp til et behagelig tempo i motvinden.

Bruddet ble kontrollert på mellom to og tre minutter, mens Katusha og Dimension Data byttet på tauejobben.

Rudiger Selig (Bora Argon 18) gikk ned i en velt, og mottok hjelp fra rittlegen langs kystveien mot Doha.

Med 40 og 17 (etter runde tre og sju) kilometer igjen til mål var de to innlagte spurtene, så spenningen lå i om noen ville prøve seg på noe der.

Men det bedagelige tempoet fortsatte, og fremdeles var det to minutter opp til bruddet da de første bonussekundene nærmet seg. Jesse Sergeant sikret seg de tre første bonussekundene.

Bruddet hentes Fire runder unna mål, var forspranget nede rundt minuttet. Da hadde både Bora Argon 18 og Katusha satt ryttere foran for å kontrollere avstanden til bruddet.

Det ble ikke kjørt hardt nok til å sveive dem inn, noe som medførte at også spurten med bonussekunder 17 kilometer unna mål ble delt mellom bruddkompisene. Her tok Declerq med seg full sekundpott.

Seks kilometer senere var det gruppo compatto, som betyr at hovedfeltet igjen var samlet. Det skal faktisk sies at Declerq og Sergeant bød på god kjørestyrke, og ikke bare var enkle å sveie inn for flertallet.

Avgjørelsen Dermed var det klart for en ny duell mellom Cavendish, Kristoff, Bennett og Andrea Guardini. De to førstnevnte hadde vunnet tre av de fire etappene så langt. Boasson Hagen tok seg av tempoetappen, men var altså uheldig da han punkterte åtte kilometer fra mål torsdag.

Nå dreide alt seg om å sikre sammenlagtseieren for Cavendish. Da gjerne med en etappeseier på toppen av kransekaka.

Katusha ventet til det var 2,5 kilometer igjen, før de la laget i front.

På vei inn mot mål lå LottoNL-Jumbo foran, men til slutt ble det en duell mellom Katusha og Dimension Data. Boasson Hagen trakk for sin kaptein, mens Kristoff fikk hjelp fra Guarnieri.

Som på den andre etappen i rittet, åpnet Kristoff spurten - mens Cavendish fulgte på hjulet hans. Dimension Data-rytteren forsøkte igjen å komme seg rundt på venstresiden, men Stavanger-mannen klarte igjen å skvise mest krefter ut av kroppen.

Dermed tok han sin tredje etappeseier under Tour of Qatar, mens Cavendish beholdt sammenlagtledelsen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!