Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Barcelona, La Liga

Nærmest krisestemning etter ydmykelse. Seks måneder seinere er alt snudd på hodet

I Barcelona har det gått fra å være nærmest krisestemning til at klubben leder La Liga klart og er favoritter til å vinne Champions League - på et halvt år.

(FourFourTwo): Det er vanskelig å se for seg nå, men det var en periode i sommer der det nærmest var krisestemning i Barcelona.

I dag leder Barcelona La Liga med elleve poeng ned til Atlético Madrid på andreplass. Katalanerne har ikke tapt en eneste kamp i hjemlig serie.

Samtidig er Lionel Messi og co. favoritter til å hente hjem det gjeve Champions League-trofeet denne sesongen. Klubben slo ut Chelsea med 4-1 sammenlagt og møter Roma i neste runde.

Det er skarp kontrast til begynnelsen av sesongen da Barcelona tapte 1-5 sammenlagt mot rival Real Madrid i Supercupen. Sommeren var kanskje den tøffeste klubben har opplevd siden Pep Guardiola tok over etter Frank Rijkaard i 2008.

Det var ventet at Barcelona ville spille andrefiolin denne sesongen, særlig etter sjokkexiten til superstjerna Neymar.

Bare ta en titt på denne tidslinja:

5. juli: Theo Hernández signerer for Real Madrid

Mange trodde at Barcelona var i ferd med å gruse Real Madrid i kampen om Atlético Madrids venstreback Theo Hernández.

Det kom konkrete tilbud fra katalanerne, ifølge Theos agent, og selv om han ikke hintet om hvem Hernandez ville velge, var den katalanske pressen overbevist om at han hadde bestemt seg for å dra til Barcelona av «sportslige grunner».

Theo valgte i stedet Real Madrid.

En tung start for den nye Barcelona-manageren Ernesto Valverde, som tok over etter Luis Enrique i mai.

VALGTE REAL MADRID: Theo Hernandez. Foto:    REUTERS/Juan Medina/NTB Scanpix
VALGTE REAL MADRID: Theo Hernandez. Foto: REUTERS/Juan Medina/NTB Scanpix Vis mer

14. juli: Dani Ceballos signerer for Real Madrid

Theo var ikke den eneste spillere som gikk til rivalene. For Barcelona var det som å vri kniven i ryggen rundt, særlig siden Ceballos spilte i en posisjon hvor de manglet dekning, mens Real Madrid på ingen måter gjorde det (med Luka Modric, Toni Kroos, Mateo Kovacic og Isco i samme posisjon).

Ceballos forhold til Real Madrid-spillere som Marcos Llorente, Jesus Vallejo og Marco Asensio (bestevennen hans) under U21-EM spilte garantert inn på valget hans.

23. juli: «Se Queda» (Han blir)

Hvis du bare visste hva du begikk deg ut på, Gerard Pique, da du meldte at Neymar ville bli værende i Barcelona da PSG-ryktene stormet som verst.

Neymar uttalte seinere at han ba sin tidligere lagkamerat om å ikke legge ut meldingen på Twitter, men midtstopperen kunne ikke dy seg. For Barcelona-fansen var det et håp, som raskt ble slukket.

Det viste seg at det bare var nok et eksempel på at du ikke skal stole på det fotballspillere lirer av seg i sosiale medier.

3. august: Neymar signerer for PSG

Det blir så mye verre for Barcelona. Det gikk et gisp gjennom fotballverden 3. august da Neymar dro til PSG for en sum som mer enn doblet den tidligere verdensrekorden.

Representanter for spilleren betalte 222 millioner euro for å utløse utkjøpsklausulen hans, og Barcelona sto maktesløse tilbake. Klubbens nest beste spiller var tapt.

Samtidig ga det en pekepinn på hvor mye rike klubber er villige til å gi for de aller største stjernene. Det førte igjen til at utkjøpsklausulen til nåværende Barcelona- og Real Madrid-spillere er langt høyere.

SJOKKEXIT: Neymar dro til PSG. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SJOKKEXIT: Neymar dro til PSG. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

13. august: «Se Queda»-karma

Real Madrid tar over Camp Nou i den første finalekampen i den spanske Supercupen. Pique scorer et selvmål og har orkesterplass på de to andre målene i 1-3-tapet.

Etterpå ble han kritisert av sine egne.

- Barcelona hadde en god førsteomgang, men Gerard Piques mål og feil ble avgjørende og fram til da hadde det vært jevnt mellom lagene, mente Barcelonas daglige leder Pep Segura.

Som om ikke det var nok var også Camp Nou fylt med turister som heiet fram Real Madrid. Finalekampen er den eneste hvor sesongkortholderne ikke får billetter.

Første stikk til Real Madrid

14. august: Barcelona signerer Paulinho... for 360 millioner​

Paulinho floppet i Tottenham og hadde spilt de to foregående sesongene i kinesiske Guangzhou Evergrande. Ikke rart folk sperret opp øynene da han ble hentet inn for den summen.

Mange hadde nærmest avskrevet brasilianeren, og gjorde blant annet narr av ham da han knapt klarte å trikse en ball da han ble presentert for Barcelona-supporterne.

Men i ettertid har det vist seg at Paulinho fortsatt kan levere varene på fotballbanen. Han har blant annet scoret åtte mål på 28 ligakamper denne sesongen. Ikke verst for en avskiltet spiller.

16. august: «Se Queda»-karma del to

Pique blir ertet av Real Madrid-fans under Barcelonas 0-2-tap mot Real Madrid.​ Samtidig pådrar Luis Suárez seg en skade som holder ham ute i flere uker.

Gerard Pique innrømmer etter kampen at han følte seg underlegen i forhold til Real Madrid, en følelse han ikke hadde kjent på i løpet av ni år på Camp Nou.

De liljehvite vinner altså Supercupen med 5-1-sammenlagt og er klare favoritter til å vinne La Liga. Hvordan skal Barcelona stoppe rivalene?

16. august: Messi har ikke forlenget

En måned tidligere hadde Josep Maria Bartomeu uttalt at Messi hadde skrevet under på en kontraktsforlengelse som ville binde ham til klubben fram til 2021.

Men da Paulinho ble presentert som Barcelona-spiller, avslørte visepresident Jordi Mestre at det ikke var tilfellet (men han uttalte at han «ville vært veldig overrasket dersom signeringen ikke gikk i boks»).

Kunne Lionel Messi forlate klubben på samme måte som Neymar?

22. august: Nytt avslått bud på Coutinho

De sier at jo mer du blir nektet å få det, jo mer vil du ha det. I dette tilfellet. Jo mer Jürgen Klopp sa «nein», jo mer bestemt ble Barcelona på å endre Liverpools og Philippe Coutinhos mening.

Bartomeu var nære, for å være ærlig, og Coutinho ønsker å gjøre en avtale med katalanerne. Men Liverpool tviholdt på brasilianeren, og hadde gjentatte ganger gitt Barcelona klar beskjed om det. Men 22. august la likevel Barcelona inn et nytt bud på 1,35 milliarder kroner.

Katalanerne virket desperate etter sikre seg Coutinho etter at Neymar forlot klubben.

22. august: Barcelona saksøker Neymar

Neymar fikk en bonus på rundt 80 millioner kroner da han forlenget kontrakten sin for bare ni måneder siden. Barcelona ville at stjerna skulle returnere denne summen, for de mente at lojalitetsbonusen hadde blitt brutt.

- Klubben ber også Paris Saint-Germain om å ta ansvar for betalingen dersom spilleren selv ikke kan gjøre det, skrev den katalanske klubben i en pressemelding.

Samme dag som Barcelona saksøker Neymar, henger flere av hans tidligere lagkamerater med ham. Deriblant Lionel Messi, Luis Suárez og Gerard Pique. Bildene legges selvfølgelig ut på Instagram.

23. august: Neymar vil saksøke Barcelona

Når vi snakker om lojalitet, Neymar føler at han symboliserer nettopp det, og saksøker Barcelona for at de nekter å betale en annen lojalitetsbonus som sier at han skal motta 240 millioner kroner.

Ifølge Barcelona-talsmann Josep Vives, brøt Neymar med kontrakten, og derfor betaler ikke Barcelona ut summen han hadde krav på.

- Det var tre vilkår: en, at spilleren ikke forhandlet med en annen klubb før 31. juli; to, at han gikk ut offentlig og sa at han ville fullføre kontrakten; og tre, betalingen skulle skje 1. september for å sørge for at han ikke dro til en annen klubb, sier Vives.

- Når disse kriteriene ikke ble møtt, vil ikke klubben betale ut bonusen, sier han.

24. august: PSG vil ødelegge for Barca?

På lista over midtbanespillere Barcelona var ute etter, var Nice-spiller Jean Michael Seri nesten øverst på lista. Men Barcelona tilbydde bare 35 millioner euro, fem millioner mindre enn utkjøpsklausulen.

Nices svar: utkjøpsklausulen på 40 millioner euro gikk ut i juli, og Barcelona måtte ikke bare tilby dem den summen, men også kaste andre spillere inn i miksen.

Overgangssagaen nådde et dramatisk klimaks da Seris agent, Franklin Mala, uttalte at PSG hadde kastet seg inn i kampen bare for å ødelegge for Barcelona.

- For tre dager siden ringte PSG til presidenten i Nice av én grunn, å ødelegge for Barcelona, sa Mala.

- Nå legger PSG press på klubben for å ta over spilleren. Det er galskap. De gjør det bare for å «fucke» med Barca, mente han.

Det er nesten som om de to klubbene ikke er så gode venner...

25. august: Endelig går noe Barcelonas vei

Til slutt fant Barcelona gull. Katalanerne annonserte ankomsten av Ousmane Dembélé, en av de fire største offensive talentene i verden (sammen med Kylian Mbappé, Marco Asensio og Dele Alli) akkurat nå.

Barcelona begynte å legge inn bud på 100 millioner euro, og endte til slutt opp med å betale rundt 150 millioner euro med diverse bonuser. Det er sannsynligvis verdt det, uansett hvor gal den summen så ut for et snaut år siden.

For Barcelona måtte bruke penger på en stjerne, og ingen vil bruke det imot dem. Dembeles signering kunne endre hele utfallet av sesongen for klubben - og framtida.

SCORET NYLIG SITT FØRSTE MÅL: Ousmane Dembele. Foto: AP Photo/Francisco Seco/NTB Scanpix
SCORET NYLIG SITT FØRSTE MÅL: Ousmane Dembele. Foto: AP Photo/Francisco Seco/NTB Scanpix Vis mer

12. september: God start i Champions League

Barcelona får en smak på hvor de står i europeisk sammenheng når klubben møter Juventus i gruppespillet på Camp Nou.

Det ender med en meget solid 3-0-seier etter to scoringer av Lionel Messi. Barcelona viser at de vil vise muskler også denne sesongen, til tross for tapet av Neymar.

16. september: Stortalentet skadet

Barcelonas stjernekjøp Ousmane Dembélé pådrar seg en skade i 2-1-seieren over Getafe i La Liga og er ute i tre måneder.

Med andre ord en blytung start for den tidligere Borussia Dortmund-spilleren.

25. november: Messi signerer ny kontrakt

Barcelona bekrefter endelig at Lionel Messi har signert en ny kontrakt med klubben.

Interesserte klubber må ut med hele 7 milliarder kroner dersom de ønsker å lokke argentineren vekk fra Camp Nou. Klubben hadde nok Neymar-klausulen friskt i minnet da de la fram kontraktstilbudet.

Messis kontrakt gikk i utgangspunktet ut til sommeren, men spanjolene sikret seg 30-åringen fram til sommeren 2021.

Playmaker Andrés Iniesta (33) signerte en livstidskontrakt med klubben en måned i forveien.

23. desember: Gruser rivalene

Det er duket for sesongens første El Clásico og kampen spilles i heksegryta Santiago Bernabéu.

Etter en målløs førsteomgang scorer bortelaget hele tre mål i den andre, uten at hjemmelaget finner veien til nettmaskene. Det er kattens lek med musa, og ingen husker Supercupen i august.

Real Madrid var allerede på hæla i La Liga før kampen, og måtte vinne for å ha et lite håp om ligagull. Etter kampen var Real Madrid hele 14 poeng bak Barcelona med én kamp mindre spilt.

Allerede etter ti spilte seriekamper ledet Barcelona med åtte poeng.

6. januar: Coutinho endelig klar

Philippe Coutinho får endelig drømmeovergangen sin, og Liverpool får et lass med penger (snaut 1,6 milliarder kroner).

Samtidig melder Barcelona at spilleren er ute med lårskade som holder ham ute i snaut tre uker. Det er likevel en mindre bekymring for klubben som leder La Liga klart og uansett ikke kan bruke ham i Champions League.

FORLOT LIVERPOOL: Philippe Coutinho. Foto: AFP PHOTO / Pau Barrena / NTB Scanpix
FORLOT LIVERPOOL: Philippe Coutinho. Foto: AFP PHOTO / Pau Barrena / NTB Scanpix Vis mer

7. januar: Real Madrid på trynet igjen

Tabellfirer Real Madrid uvirkelige 16 poeng bak erkerival Barcelona etter 2-2 mot Celta. Zinedine Zidanes lag hadde bare vunnet 9 av 17 seriekamper på det tidspunktet.

- Sett utenfra ser det ut som om mesterskapet er borte. Det føles ut som håpet er sunket ned i et stort sort hull, sier Real Madrid-spiller Marcelo ifølge AFP.

Brasilianeren sier dette er den verste situasjonen klubben har vært i siden han har vært der. Marcelo kom til klubben i 2007.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling