Nagano - 1998

Bjørn Dæhlie ble tidenes vinterolympier med sine to individuelle gull i Nagano.

Dæhlies siste OL-gull ble definitivt hans mest slitsomme. Nannestad-ekspressen var helt tom da han kastet seg i mål etter fem mil med blodslit. Gullet var hans åttende totalt.

Tyskland ble beste nasjon med tolv gullmedaljer i de første lekene i Asia på 26 år. Norge stoppet på ti. Thomas Alsgaard og Bjarte Engen Vik vant både indviduelt og med lag. På langrennsstafetten fikk de norske gutta revansje for det forsmedelige spurttapet Lillehammer-stafetten.

Seks år etter sølvet i Albertville kunne Ådne Søndrål ta steget til topps på 1500 meter. Gledelig var det også med de norske skiskytterne. De ble uten medalje i 1994. I Nagano vant Halvard Hanevold (20 km) og Ole Einar Bjørndalen (10) hvert sitt indviduelle gull.

Hans Petter Buraas satte punktum med et overraskende slalåmgull. På plassen bak fulgte veteranen Ole Kristian Furuseth.

Østerrikeren Hermann Maier vant oppskriftsmessig gull i alpint, men måten han gjorde det på var imponerende. Etter å ha flydd gjennom lufta i utforkonkurransen lurte mange på om OL var slutt for «Herminator». Men østerrikeren kom seg på beina og vant to gull i løpet av de neste seks dagene.

Larissa Lazutina ble lekenes mestvinnende. Langrennsveteranen tok medalje i samtlige øvelser. Fasiten til slutt ble tre gull-, én sølv- og én bronsemedalje.

USAs Tara Lipinski ble tidenes yngste vinner av gull i en vinterolympiade. Kunstløperen var bare 15 år da hun gikk til topps i Nagano. To måneder senere ble hun profesjonell.

ALT FOR NORGE:</B> Bjørn Dæhlie stupte i mål og sikret seg sitt åttende og siste OL-gull. Foto: SCANPIX