Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nagano saksøkt av sine egne

Fem av innbyggerne i Nagano gikk i dag til søksmål mot sine egne. Gruppen krever 55 millioner kroner av den japanske OL-komiteen, skattepenger de mener er brukt på ulovligheter i forbindelse med OL-kampanjen.

- Det spiller ingen rolle om vi vinner eller taper saken. Vi vil bare vite hva pengene ble brukt til, sa talsmann Kaoru Iwata da han overleverte søksmålet i morges. Han hadde med seg en plakat der det sto følgende: «Ingen IOK, ingen svarte penger».

- Vi antar at de offisielle subsidiene gikk med til uetisk virksomhet som overdreven underholdning og stemmekjøp. Brenningen av regnskapene støtter opp om mistanken. Dersom det ikke skjedde noe galt, bør det bevises i en domstol, sa Kaoru Iwata.

Summen de krever i erstatning gikk med i de 132 millionene Naganos søkerkomité hevder å ha brukt på promotering fram til juni 1991, da byen ble tilkjent arrangementet.

Blant de saksøkte er Nagano-guvernør Goro Yashimura, byens borgermester Tasuku Tsukada og den japanske amatøridrettssjefen Yoshiaki Tsutsumi, som skal være en av IOK-president Juan Antonio Samaranchs nære venner.

Gaver og geishaer

Bråket oppsto etter at nøkkelpersoner i Naganos søkerkomité innrømmet å ha brent regnskapene etter tildelingen, og at de ga kostbare gaver til Samaranch.

I perioden før tildelingen i 1991, tok Nagano imot 62 av de i alt 94 IOK-medlemmene. Alle reiste på første klasse, mange sammen med sine ektefeller, og ble innlosjert på eksklusive hoteller i Nagano, Tokyo og Kyoto, oppvartet av geishaer og fraktet rundt med helikoptre.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling