- Naive, ufarlige, og gjør dumme feil

Tafatte Sandefjord med nådeløs selvkritikk.

ULLEVAAL(Dagbladet.no): Lyn - Sandefjord 3-0. En veldig svak førsteomgang ødela årets første Tippeligakamp for Sandefjord. Innbytter Magnus Powell startet ballet allerede etter tyve minutter, og Espen Hoff herjet til tider vilt med et bortelag som gang på gang la veien åpen for et kontringsvillig Lyn-lag.

- Vi er fryktelig naive i måten vi slipper inn mål på, sier en skuffet trener Tor Thodesen etter kampen.

- Vi mister ballen med laget på vei frem på den første, og gjør det samme på angrepet som ender i straffe. Med det andremålet er kampen i realiteten avgjort sier Thodesen, som er irritert over at laget ikke makter å avslutte flere angrep, men i stedet inviterer Lyn til kontring etter kontring.

Også Fredrik Kjølner er veldig nedbrutt ut på vei ut av garderoben.

- Det er samme hva trenerne gir oss beskjed om når vi ikke lykkes med å prestere på banen, sier rutinerte Kjølner.

- Vi er ikke farlige når vi angriper, og det høye presset og igangsettinga vi har snakket om på forhånd er fraværende, sier han, og er oppgitt over at Sandefjord ikke ser ut til å ha rettet på feilene fra vinterens treningskamper.

Keeper Espen Bugge Pettersen stemmer i skuffelsen.

- Jeg føler Lyn vinner vel så mye på våre feil som på sine egne prestasjoner, sier han.

KNUSTE SANDEFJORD: Lyn-gutta feirer Kevin Larsens 3-0-scoring på Ullevaal. Foto: BJØRN LANGSEM
KNUSTE SANDEFJORD: Lyn-gutta feirer Kevin Larsens 3-0-scoring på Ullevaal. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Og har kanskje noe rett i det. Selv om første omgang rett og slett bare var Lyns.

Edu ut, scoring inn

Sandefjord åpnet lavt og trygt, mens Lyn trillet ball og forsøkte å finne åpninger.

Sandefjord fikk også kampens første mulighet, da Fredrik Thorsen plutselig befant seg i god posisjon innenfor sekstenmeteren etter elleve minutter. Dessverre for bortelaget bommet Thorsen regelrett på ballen, og skuslet bort det som kunne blitt en stor sjanse.

Edu startet på topp for Lyn og fikk hjemmelagets første sjanse. Nigerianeren kom fri på hjørnet av Sandefjord-boksen, men volleyskuddet gikk noen meter over.

20 minutter holdt imidlertid for Edu, som ble erstattet av Magnus Powell på grunn av et sårt lår.

- Han var litt stiv på baksiden av låret, så vi tok ingen sjanser, forteller Henning Berg, som ikke tror spissen blir ute lenge.

En eventuelt skadet Edu er nok dårlige nyheter for Lyn, men i dag ble spissbyttet et lykkelig et. Magnus Powell trengte nemlig bare ti sekunder og to touch på ballen for å sende Lyn i ledelsen.

Sandefjord mistet ballen på egen banehalvdel, Powell forsøkte et gjennomspill til Holmen, men fikk i stedet mulighet til å skyte selv. Skuddet gikk via en Sandefjord-forsvarer og i en fin bue over Bugge Pettersen, 1-0, og Lyn fikk starten de ønsket seg på sesongen.

Banens beste Hoff
Espen Hoff var delaktig i det meste Lyn skapte i førsteomgang, og etter 31 minutter ga det tellende resultater da han skaffet Lyn straffe. Igjen mistet Sandefjord ballen i angrep, og Hoff raste frem venstresiden.

Han stormet inn i feltet, og en svimmel Koskinen maktet ikke å stanse ham på annet vis enn å legge ham i bakken. Klar straffe, Jo Tessem gikk fram, enkelt 2-0.

Og bare fem minutter senere ga Koskinen Lyn en ny mulighet fra elleve meter. Kim Holmen trengte seg gjennom finnen og Kjølner, og Koskinen skubbet ham overende.

Litt billigere straffe dette, men det skulle ikke spille noen rolle ettersom Tessem satte ballen i tverrliggeren.

Der og da kunne kampen vært endelig avgjort, men Lyn hadde likevel god grunn til god samvittighet da spillerne tuslet i garderoben etter ferdigspilt omgang. Det hadde ikke Sandefjord.

Misbrukte sjansene de fikk
Bortelaget hadde mye å rette på i pausen, og kom litt bedre inn i kampen i løpet av andre omgangs første minutter. Kari Arkevuo var nær utlikning etter et knapt kvarter, da han høyest i feltet headet i stolpen.

Adriano Munoz kom inn for Sandefjord tyve minutter før slutt, og fikk en kjempesjanse ti minutter etter. ALene med Gustavsson knallet Munoz til, men skuddet gikk rett på svensken. Gyllen mulighet til å tenne håpet for Sandefjord.

Sandefjord skapte mer i andre omgang, men maktet ikke å gjøre mål på Ullevaal.

Dermed var det ikke overraskende da Kevin Larsen avgjorde kampen for Lyn fem minutter før slutt. Innbytter Larsen mottok ballen like utenfor sekstenmeteren og blåste inn den tredje scoringen, utagbart for Bugge Pettersen.

Godt skudd, spikeren i kista for Sandefjord, og mye skuffelse på vei hjem til hvalfangerbyen.

Mest fornøyd med resultatet

Espen Hoff spilte vettet av Sandefjord-forsvaret i første omgang, men er likevel ikke helt fornøyd med det laget viste i dag.

- Jeg er litt overrasket over Sandefjord, jeg hadde forventet litt mer. Det sier litt at vi ikke er fornøyde med oss selv, men likevel vinner vi, sier Hoff.

- Men det er deilig å åpne med tre poeng, vi fikk en god start sånn sett, sier Lynvingen.

Også trener Henning Berg mener det er et stykke til toppnivået.

- Vi trenger mer tid på å spille oss sammen, men vi er solide defensivt og vinner en arbeidsseier i dag. Målet må være å nå toppnivået vi vet vi har inne oftere, sier Berg.

EDU I BARE 20 MINUTTER: Magnus Powell erstattet nigerianeren i 1. omgang. Bare sekunder etter scoret han.
KONSTANT TRUSSEL: Espen Hoff var veldig aktiv mot Sandefjord. Her får han straffespark.
STRAFFEMISS: Jo Tessem scoret på ei straffe, men denne - kort tid etterpå - klarte han ikke omsette i mål.