UØNSKET SPONSOR: Anders Bardal vant i Willingen sist vinter med reklame for et spillselskap på startnummeret. Slik blir det ikke i framtida. Foto: NTB scanpix
UØNSKET SPONSOR: Anders Bardal vant i Willingen sist vinter med reklame for et spillselskap på startnummeret. Slik blir det ikke i framtida. Foto: NTB scanpixVis mer

- Naivt å tro at det ikke forekommer fiksing av spill også i skiidrettene

Nå bryter FIS med spillbransjen.

(Dagbladet): Fotball og flere andre idretter har vært rystet av store skandaler som følge av omfattende resultatmanipulasjon. Det internasjonale skiforbundet (FIS) frykter at også skiidrettene kan rammes.

Nå bryter de med spillbransjen.

Sist helg vedtok det høyeste rådet i organisasjonen, FIS Council, at skiutøvere ikke lenger kan bli sponset av, eller reklamere for,
spillselskaper. Selskapene får heller ikke lov til å sponse arrangementer i regi av FIS.

- Juks og fanteri - FIS ønsker å sende ut et veldig sterkt signal om at vi ikke aksepterer juks, fanteri og manipulasjon av resultater, noe mange av disse bettingselskapene forårsaker, sier Sverre Seeberg.

Den tidligere norske skipresidenten er en av visepresidentene i FIS. Han presiserer at vedtaket ikke rammer samarbeidet mellom Norsk Tipping og norsk idrett.

- Vi snakker ikke om nasjonale spillselskaper som eies eller kontrolleres av det offentlige, og der overskuddet føres tilbake til idretten, som for eksempel Norsk Tipping. Vi snakker her primært om nettselskaper som driver hundre prosent kommersielt, det vil si at alle pengene havner hos eierne eller spillerne, sier Seeberg.

Tydelig standpunkt - Kommer vedtaket som en konsekvens av at dere vet det foregår manipulering av spill inenfor FIS-grener?

- Nei, det er mer et signal på at vi ønsker å være i forkant. Men det er naivt å tro at det ikke forekommer fiksing av spill også i skiidrettene. Hvis det holder at én løper tar det litt med ro på slutten av et løp for å gå inn til en spesiell plassering eller tape en duell, er det jo vedlig lett å påvirke, erkjenner Seeberg.

Og fortsetter:

- Derfor må vi ha et tydelig standpunkt mot slike selskaper, selv om det innebærer at vi må si nei til den siste krona.

Stor hoppsponsor Beslutningen i FIS-styret gjelder foreløpig ikke allerede inngåtte avtaler. For eksempel er selskapet Bet-at-Home en vesentlig sponsor i hoppsporten, både for landslag og arrangementer. I høst inngikk selskapet en ny avtale med den tyskøsterrikske hoppuka.

Ifølge nettstedet SportsPro bidrar Bet-at-Home med rundt 800 000 euro, tilsvarende nesten seks millioner kroner. Selskapet skal blant annet ha logoen på hoppernes startnummer.

Ifølge Sverre Seeberg vil spillproblematikken være på dagsorden også på vårmøtet i FIS.

- Vi har nå fattet et prinsippvedtak for å sende ut de riktige signalene. Den nøyaktige ordlyden rundt dette vil bli utformet og vedtatt til våre, sier Seeberg.

KLARE SIGNALER: Visepresident i FIS, Sverre Seeberg, mener skisporten må klare seg uten bettingselskapenes penger.
KLARE SIGNALER: Visepresident i FIS, Sverre Seeberg, mener skisporten må klare seg uten bettingselskapenes penger. Vis mer