ANDRE UTFORDRINGER: Claus Lundekvam vil redde seg unna rusproblemene ved å finne andre ting å fokusere på nå som han er fotballpensjonist.

Foto: Erik Berglund/Dagbladet
ANDRE UTFORDRINGER: Claus Lundekvam vil redde seg unna rusproblemene ved å finne andre ting å fokusere på nå som han er fotballpensjonist. Foto: Erik Berglund/DagbladetVis mer

- Naivt å tro at dette ikke vil skje flere

NISO vil gjøre mer for fotballpensjonistene.

||| (Dagbladet): Da Claus Lundekvam bestemte seg for å søke hjelp for narkotika- og alkoholavhengighet, tok den norske spillerforeningen NISO kontakt med sin engelske søsterorganisasjon PFA for å følge opp nordmannens vei mot å bli frisk.

NISO-leder Joachim Walltin tror ikke Lundekvam blir den siste som må be om støtte.

- Det har ikke vært mange tilfeller som NISO har vært borti så langt, men Lundekvam-saken viser at det kan skje. I England har det vært mer synlig, men det er naivt å tro at dette ikke skjer eller vil skje i Norge, sier Walltin til Dagbladet.

- Det kommer en mental utfordring når man legger opp, og det er ingen som tar noe ansvar for deg når du er ferdig i klubben. For mange kommer et tomrom som man ikke klarer å fylle, og det byr på utfordringer, sier NISO-lederen.

Utdanning viktig
På mange måter er det en interessant tilfeldighet at Claus Lundekvam sto fram samme dag som flere medier satte søkelys på manglende utdanning blant toppspillerne i Norge.

NISO-lederen ser også sammenhengen.

- Vi ser av egen erfaring at færre og færre tar utdanning som de kan bruke etter fotballen. For noen år siden var det en bedre kultur for det, litt på grunn av at også lønningene var lavere. Nå ser vi at klubbene stadig krever mer, og at lønningene har blitt mye høyere. Men saken med Lundekvam kan synliggjøre at det er viktig å ha noe å gjøre etter karrieren, selv om man har råd til å la være, sier Joachim Walltin.

- Vi ser utviklingen, og det er grunn til å tro at vi vil få flere tilfeller også her i Norge. Mange har en mental utfordring etter endt karriere, og det er ikke alt som kommer til overflaten for oss heller, sier han.

Advarsel til mange
Først og fremst har NISO i samarbeid med Norsk Toppfotball startet Karrieresenteret, som skal tilrettelegge for at spillere kan følge et undervisningsopplegg ved siden av fulltidsjobben i fotballen.

Men, som idrettspsykolog Geir Jordet påpeker overfor Dagbladet, andre land har vært flinkere enn Norge til å ta seg av fotballspillerne når klubbene ikke gjør det mer.

- Vi i norsk fotball har vært dårlige til å fange opp problemer som dette. I det siste har det blitt en del fokus på utdanning, men veldig få tenker på ettertida. Jeg hører til dem som tror at det er nødvendig å ha noe å holde på med, selv om man har råd til å pensjonere seg tidlig, sier han.

Joachim Walltin er enig.

- I første omgang fokuserer vi på dette, å få flere til å ta utdanning. Men motivasjonen må komme fra utøveren selv. Neste fase kan være å hjelpe folk over i en annen jobb, hjelpe dem med å takle ettertida. Men utdanningen er et veldig viktig sted å starte. Vi ser at kravene i arbeidslivet er høye, selv treneryrket har krav som er større enn bare å ha spilt fotball på toppnivå, sier han.

- Det er en større generasjon som kommer opp nå, som bare har spilt fotball i livet sitt. Dette kan være en advarsel til mange. Det er naivt å tro at dette ikke skjer her i landet, og vi i NISO må bare være forberedt på at vi skal takle det når det kommer til overflaten, sier Walltin.

Lundekvam vil fylle tomrommet
Claus Lundekvam har bestemt seg for å fylle tomrommet i livet sitt med andre ting enn alkohol. Nå skal han bruke tiden på familien, og også for ham blir det viktig å finne noe meningsfylt å fylle hverdagen med.

- Det er viktig for meg å engasjere meg. Få en rytme hver dag, ha en mening med hver dag der jeg kommer meg opp om morgenen og har noe å gå til. Det blir viktig for meg i tiden fremover. At jeg ikke blir lat fordi jeg kan være det. Jeg må ha en mening med dagen. Det ser jeg frem til. Jeg vil engasjere meg i fotballen. Det har vært livet mitt og det er det jeg elsker, sier Lundekvam til TV 2.

Joachim Walltin er glad for at Lundekvam selv har tatt initiativ til å forandre denne delen av livet sitt.

- Det er en forutsetning. Vi har hatt jevnlig dialog med PFA, som er en mektig organisasjon med ressurser til å følge opp folk som Claus. Erlend Hanstveit (styremedlem NISO) har fulgt Claus direkte, og han er en del av et godt opplegg nå, sier Walltin til Dagbladet.

- Det viktigste er at han har erkjent at han har et problem, og tatt det første steget for å komme gjennom det, sier Walltin.

MÅ FØLGE MED: NISO-leder Joachim Walltin spår at flere spillere vil få problemer med livet etter fotballen, ettersom lønningene er høye, kravene store, og motivasjonen for å ta utdanning og liknende lavere.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
MÅ FØLGE MED: NISO-leder Joachim Walltin spår at flere spillere vil få problemer med livet etter fotballen, ettersom lønningene er høye, kravene store, og motivasjonen for å ta utdanning og liknende lavere. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer