- Naivt å tro at Norge er bedre enn andre land

Lundekvam fronter antirusarbeidet i norsk idrett.

FRONTFIGUR: Antidoping Norge, Norges Fotballforbund, Idrettens Helsesenter og NISO har startet samarbeid om å styrke arbeidet mot doping, rus og avhengighet i norsk fotball og norsk idrett. Claus Lundekvam fronter arbeidet.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FRONTFIGUR: Antidoping Norge, Norges Fotballforbund, Idrettens Helsesenter og NISO har startet samarbeid om å styrke arbeidet mot doping, rus og avhengighet i norsk fotball og norsk idrett. Claus Lundekvam fronter arbeidet. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Eks-proffen Claus Lundekvam fronter Antidoping Norges nye kampanje mot rus og doping innen idretten.

Ifølge den tidligere englandsproffen og landslagsprofilen var det ofte slik på klubb- og landslag at hvis man ikke drakk så følte man seg utenfor.

- Det er naivt å tro at Norge er bedre enn andre land når det gjelder idrett og bruk av rusmidler. Vi er som alle andre, det må vi bare innse, sa Lundekvam under en pressekonferanse på Ullevaal stadion tirsdag.

Lundekvam fikk store rusproblemer etter at han la opp som fotballspiller. I dag betegner han seg som både alkoholiker og narkoman selv om han verken drikker eller ruser seg lenger.

Antidoping Norge, Norges Fotballforbund, Idrettens Helsesenter og NISO har startet samarbeidet om å styrke arbeidet mot doping, rus og avhengighet i norsk fotball og norsk idrett.

Kontaktadresse - Mange har vært og er opptatt av problemet, men det har vært lang vei derfra til å gjøre noe med det. Nå har vi fått en kontaktadresse de som har problemer kan komme til, sa fotballpresident Yngve Hallén.

Landslagslege Thor Einar Andersen opplyste at man i Idrettens Helsesenter allerede har Idrettens Skadetelefon, men at dette tilbudet kanskje ikke var godt nok kjent.

- Telefonlinjen 02033 er åpen i tiden 09-21 hver eneste dag i året. Vi har kompetansen hvor blant annet psykologer kan hjelpe til. Det er ikke vært så mange henvendelser ennå, men det gjelder å vite om tilbudet, sa Andersen, som også i sin aktive karriere i Start opplevde at fotball var fest både på og utenfor banen.

Sosiale rusmidler 40 prosent av dopingsakene i norsk idrett i fjor gjelder såkalte sosiale rusmidler hvor cannabis og kokain er de mest utbredte.

Antidoping Norge har hatt informasjonsmøter med elleve av toppklubbene i fotball i La Manga i vinter. Dessuten har de fått laget videoen «Ren utøver» hvor Lundekvam forteller om sine erfaringer med rus og det å være toppidrettsutøver.

- Det er viktig å vise hva rusmidler kan innebære. Både cannabis og kokain står på dopinglisten. Vi vil gjøre det obligatorisk for den medisinske ledelsen i klubbene å delta på et antidopingseminar, sa Anders Solheim i Antidoping Norge.

- Samarbeidet med klubbene blir det viktigste, slik at antidopingkontrollørene ikke blir uglesett når de uanmeldt ankommer et treningsfelt, sa Lundekvam.

- Slik det var i England, visste vi når Antidoping UK skulle komme til treningsfeltet, la han til.

- Det er det forebyggende arbeidet som er det viktigste. Vi må endre holdningene ute i klubbene slik at det ikke blir noe problem og de som rammes kan fanges tidligere opp, sa fotballpresidenten.

(NTB)