Naken Granerud vekker oppsikt

Aviser i Tyskland, Østerrike og Polen trekker fram et åtte år gammelt skihopp. Halvor Egner Granerud satte utfor i blanke messingen. Nå kalles han for «den nakne nordmannen» i Hoppuka.

HOPPER NAKEN: Her setter Halvor Egner Granerud (24) utfor, uten klær. Video: Jens Schøien Øvregård Vis mer
Publisert
  • Hoppuka, klokka 13.30 på TV 2

Alles øyne er rettet mot Halvor Egner Granerud (24) i Hoppuka. Han leder i sammendraget foran tyskeren Karl Geiger og polakken Kamil Stoch.

Før søndagens tredje renn i Innsbruck fyrer internasjonale aviser opp stemningen. Og det som trekkes fram, er et hopp Granerud gjorde vinteren 2013.

Sammen med en gjeng andre hoppere kastet han klærne og satte utfor i blanke messingen i Midtstuen i Holmenkollen. Hoppet ble en hit på YouTube. Men søker du på hoppet i dag, får du følgende beskjed:

«Denne videoen er fjernet som følge av brudd på YouTube-retningslinjene om nakenhet eller seksuelt innhold.»

- Våre hoppere jager den nakne nordmannen, skriver den tyske storavisa Bild.

TYSKLAND: - Våre hoppere jager den nakne nordmannen, skriver Bild.
TYSKLAND: - Våre hoppere jager den nakne nordmannen, skriver Bild. Vis mer

- Halvor Egner Granerud var ikke kjent av noen i Tyskland før denne sesongen. I Norge er han derimot kjent som den nakne skihopperen. En villhund, skriver Bild.

- Nakenhopperen! Hoppukelederen hoppet i blanke messingen, rapporterer den østerrikske avisa Kronen Zeitung.

ØSTERRIKE: - Nakenhopper! Hoppukelederen hoppet i blanke messingen, skriver Kronen Zeitung.
ØSTERRIKE: - Nakenhopper! Hoppukelederen hoppet i blanke messingen, skriver Kronen Zeitung. Vis mer

- Nordmannen leder Hoppuka halvveis. Nå, av alle tider, hjemsøker en video av hans ungdoms synd mediene, heter det.

- Nakenstunt av hoppukelederen, skriver polske Super Express.

POLEN: - Nakenstunt av hoppukelederen, skriver Super Express.
POLEN: - Nakenstunt av hoppukelederen, skriver Super Express. Vis mer

- Han tok av seg klærne midt på vinteren og hoppet i en 60-metersbakke.

Til Dagbladet sier Granerud at han ikke har noen problemer med at nakenhoppet trekkes fram igjen. Det har vært gjort før. Og som leder av Hoppuka lå det i kortene.

Han forteller her om bakgrunnen for hoppet:

- Den dagen jeg hoppet naken (var 16 år), tror jeg er den fineste dagen jeg har hatt i hoppbakken noensinne, faktisk. Vi var en gjeng fra treningsgruppa i Kollenhopp som dro til bakken for å ha det gøy. Det var ingen trenere der. Og det endte med at vi dro bort til 60-meteren.

Han fortsetter:

- Vi hadde ikke hoppdresser. De var inne i garderoben som var låst. Vi prøvde å hoppe i forskjellige anretninger av noen klær. Og til slutt hadde vi ingen klær.

ORIGINALEN: Slik foretrekker Halvor Egner Granerud helst å hoppe: Med hoppdress og Innsbruck foran seg. Foto: NTB
ORIGINALEN: Slik foretrekker Halvor Egner Granerud helst å hoppe: Med hoppdress og Innsbruck foran seg. Foto: NTB Vis mer

Granerud understreker at det er viktig for ham å tenke litt utenfor boksen.

- Hele hoppkarrieren har gått ut på å dra i bakken og hoppe 20-30 hopp. Det kan bli litt likt etter hvert. Derfor har jeg alltid drevet med forskjellige ting i enkelthopp, forteller han.

- I Linderudkollen (som ung) var det en klassiker at jeg tok på skiene i lufta i 40-meteren. Dette er noe jeg har tatt med meg som litt eldre. Det har ikke vært så mye de siste åra. Men det har fungert for min del, med tanke på å bryte mønstrene som det er veldig lett å komme inn i som skihopper. Du kan bli låst til en tanke og følelse. Da har det å bryte opp - ha det litt gøy - vært viktig.

Han får støtte av trener Alexander Stöckl:

- Det synes jeg er helt greit. Når du trener teknikk, og tilnærmer deg det perfekte, så er det av og til du kommer til et punkt der det begynner å butte. Det er vanskelig å ta neste steg. I sånne situasjoner er det lurt å gjøre noe utenfor boksen. Det kan være greit å nullstille seg for å finne en annen tilnærming til en krevende situasjon.

DOBBELHOPP: Richard Haukedal og Halvor Egner Granerud i skiforbundets toppidrettsgruppe ville gjøre noe litt annerledes på trening. Video: Facebook/Hopplandslaget Vis mer

Granerud skapte også overskrifter da han punkterte lungen under partyrennet «Sørperennet» på Lillehammer for fem år siden. Muligens var det ikke bare brus i glassene.

- Uflaks, sier han i dag.

Han har også vært én av to hoppere som har kjørt etter hverandre i tilløpet, men slike sprell er det ikke så ofte av i dag.

Lørdag vant han kvaliken i Innsbruck. Rennet i Bergiselbakken starter klokka 13.30 i dag. Det er en bakke han tradisjonelt ikke har trivdes veldig godt i. Men kvaliken i går bekreftet superformen.

FAKTA

Hoppuka (2 av 4 renn):

1) Halvor Egner Granerud, Norge, 555,0 poeng.

2) Karl Geiger, Tyskland, 551,0 poeng.

3) Kamil Stoch, Polen, 548,3 poeng.

4) Dawid Kubacki, Polen, 546,4 poeng.

5) Markus Eisenbichler, Tyskland, 531,5 poeng.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer