IKKE SÅ FARLIG LIKEVEL?  Norske landslagsspillere på felles trening for noen uker siden. Machokulturen slipper taket i guttegarderoben. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
IKKE SÅ FARLIG LIKEVEL? Norske landslagsspillere på felles trening for noen uker siden. Machokulturen slipper taket i guttegarderoben. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

Nakne spillere, macho og sånt

Et innblikk fra guttefotballen der det med misforstått mannlighet ikke lenger sitter like klamt i veggene.

BARE for ti år siden ga en forsker følgende attest til det norske idrettsmiljøets holdning til det å være homofil eller lesbisk:

- Idretten er verre enn kirken,

Slik konkluderte Heidi Eng etter en doktorgrads-studie der hun hadde intervjuet homofile idrettsutøvere gjennom en årrekke.

I dag sitter både Kirken -og Idretttsforbundets høyeste valgte ledere i Gay Pride-toget gjennom Oslo, og da er vel den kampen vunnet?

Nåja. Idrettspresident Tom Tvedt har tapt nok viktige idrettspolitiske slag denne uka til at han tror at det å være med i en parade i hovedstaden for homofile -og lesbiskes opplagte rettigheter i seg selv er noen garanti. Men det hjelper.

AKKURAT det kommer godt med i en norsk idrettsbevegelse der den største sporten har de største kulturelle utfordringene.
For mannefotballen vet visst ikke helt hvordan dette med homser og sånt skal praktiseres i hverdagen.

Eller som nylig avgått generalsekretær i Norge Fotballforbund Kjetil Siem noe uheldig formulerte det i et intervju med Dagblad-TV for et par år siden da han kommenterte et utspill fra Manchester United-målvakten Anders Lindegaard om at fotballspillere måtte våge å diskutere dette temaet:

- Han sier ikke dette for at idretten på en måte skal rekruttere flere nye til å bli homoseksuelle, forklarte Siem utspillet fra Lindegaard, før generalsekretæren høyst personlig utredet hvorfor dette med seksuell legning var ekstra vanskelig i den desidert mest kapitalsterke delen av fotballindustrien:

- I en stor del av tida som fotballspillerne bruker sammen, så er de faktisk nakne. Med den fobien som tradisjonelt har vært der, er sånt  litt farligere når du er naken. Det blir omtrent som om det er jenter i garderoben i forhold til det seksuelle aspektet, mente norsk fotballs øverste administrative leder dengang.

skal det i rettferdighetens navn sies at den nye FIFA-rådgiver Siem ganske sikkert mente det godt. Norsk idrett gjør gjerne det. I årevis har bevegelsen gitt velmente råd om det meste som kan gi oss et bedre samfunn.

Det har muligens bidratt til den radikale endringen som tross alt har forandrer idretten på noen tiår. For det er faktisk ikke lenger siden de beste i kvinnefotballen ble forsøkt marginalisert ved å bli kalt «lesbeligaen». Nå er dette Norges desidert største jentesport, og ingen setter spørsmålstegn ved at toppene i både håndball og fotball er stjerner i kraft av det de gjør på banen.

Det naturlige får lov til å være naturlig.

hvorfor har dette ennå ikke skjedd i mannefotballen der for eksempel ikke en eneste av spillerne i Tippeligaen har våget å stå fram som homse? Sannsynligvis fordi det tar tid å endre kultur.

Det er like før. Garderobekulturen i norsk toppfotball er på noen år blitt totalt forandret. Det henger ikke så mye misforstått macho igjen i veggene. Forhåpentligvis fordi de fleste skjønner at det med biseksuelle og sex fungerer som hos de streite. Da er greit også for gutter med hvilken som helst legning å dusje nakne slik at vi får vasket oss ordentlig.

I mellomtida er det bare å gå i parade for retten til å gjøre akkurat det.

 

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.