Nani byttet side etter en halvtime mot Ruud

- En fantastisk opplevelse sier Riise-erstatteren.

IMPONERTE:Espen Ruud (t.v.) lot seg ikke prege av uhellet med John Arne Riise og spilte en god kamp på Norges venstreback. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
IMPONERTE:Espen Ruud (t.v.) lot seg ikke prege av uhellet med John Arne Riise og spilte en god kamp på Norges venstreback. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIXVis mer

||| Espen Ruud lot seg ikke prege av den dramatiske oppladningen til Portugal-kampen. Odense-proffen spilte trygt og solid som John Arne Riises erstatter i 1-0-seieren.

- En fantastisk opplevelse. Det å vinne 1-0 hjemme mot Portugal og debutere fra start er helt utrolig, sa Ruud til NTB.

Rolig førsteomgang
Før pause ble den tidligere Odd-spilleren knapt satt på prøve. Manchester Uniteds Nani startet på høyrekanten, men foruten for å kjempe til seg ballen etter drøyt ti minutter da Ruud skulle skjerme til corner, fikk han til lite. Ruud lot seg ikke finte ut på lange løpeturer eller dribleraid.

Et svakt bortelag forsøkte å snu Ricardo Quaresma over på høyrekanten, men heller ikke han klarte å lure Riises backvikar. I sin femte landskamp spilte Espen Ruud med kløkt og ro. De offensive bidragene manglet, men han var trygg med ball og plasserte seg godt.

Heller ikke etter pause ble gutten, som normalt er høyreback for OB, lurt av Portugals stjerner. Sju minutter før slutt ble Quaresma like godt byttet ut. Litt senere hadde Ruud en frekkis fra midt på banen som skapte vanskeligheter for Eduardo i bortelagets mål. Lobben ble avverget, men skapte et lite gisp blant publikum. Ruud lot seg ikke prege av episoden som sendte Riise på sykehus.

- Nei. Jeg kom over det heldigvis. Da dagen kom i dag, så begynte vi å tenke på kampen og forberedelsene, sa Danmark-proffen.

- Vi stengte dem fantastisk godt ned, midtbanen gjorde godt arbeid og vi i forsvar hadde det ganske bra bak der. Etter kampen var det en helt fantastisk stemning i garderoben, fortsatte backvikaren.

Tydelig preget Ruud var ikke påtenkt startplass i tirsdagens landskamp mot Portugal, men kom inn på laget da John Arne Riise pådro seg hjernerystelse i duell med nettopp Ruud på mandagens landslagstrening på Ullevaal.

I flere minutter var Roma-proffen bevisstløs. Rødluggen ble sendt til Ullevål sykehus i ambulanse. Nå venter flere uker med hvile for den tidligere mesterligavinneren med Liverpool (2005).

Ruud var tydelig preget da han møtte pressekorpset etter treningen der han uskyldig kom i begivenhetenes sentrum. Alle ville ha en bit av mannen som var i duellen som sendte Riise på sykehus.

Det hele startet med en crossball ment for Ruud, men som Riise jaget. På en eller annen måte traff Riise lagkameraten slik at han selv fikk en skikkelig smell. Ruud merket lite, mens Riise ble liggende livløs i gresset.

Polske konsonanter Riise ville fått sin 90. A-landskamp dersom han hadde spilt mot Portugal. Mye rutine forsvant, men bortsett fra noen manglende offensive bidrag var det vanskelig å se at en urutinert høyreback måtte steppe inn.

Måten 26 år gamle Ruud tok ansvar i tirsdagens kamp står det respekt av. Han lot seg ikke stresse av verken forventninger eller de 24.535 tilskuerne som hadde møtt opp på nasjonalanlegget for å heie fram Drillos EM-lystne gjeng.

- Veldig positivt. Å komme inn på Ullevaal og se at stadion er full og med det jubelbruset, så får du en egen stemning i kroppen. En fikk jubel for nesten alt en gjorde, sa Ruud til NTB.

Erik Huseklepp scoret kampens eneste mål med høyrefoten midtveis i første omgang. Da kokte Ullevaal. Med 1-0-seieren har Norge full pott etter to kvalikkamper. Kanskje Drillo & Co. bør begynne å lære seg rekkefølgen på polske konsonanter...

(NTB)