VISTE KLASSE: Da United trengte ham som mest viste Nani hvilke ferdigheter som bor i ham. Først chippet han inn ledermålet 10 minutter før slutt, så skaffet han straffet som definitivt punkterte kampen.    Foto: AP Photo/Jon Super
VISTE KLASSE: Da United trengte ham som mest viste Nani hvilke ferdigheter som bor i ham. Først chippet han inn ledermålet 10 minutter før slutt, så skaffet han straffet som definitivt punkterte kampen. Foto: AP Photo/Jon SuperVis mer

Nani reddet United da det så som mørkest ut

Slo Spurs etter sterk sluttspurt. Nå ligger presset på Chelsea.

||| Manchester United - Tottenham 3-1

(Dagbladet): Tottenham hadde ikke vunnet en bortekamp mot noen av «de fire store» på 66 forsøk før de i dag gjorde et nytt forsøk på Old Trafford.

Med 20 minutter igjen å spille lignet de da også et vinnerlag, for da Ledley King stilnet Old Trafford og utliknet til 1-1 var det gjestene fra London som virket sterkest.

Det var definitivt «mot normalt», for tradisjonelt har det gjerne vært United som har snudd kamper der Tottenham har ledet.

Men til slutt skulle det gå det skulle gå slik det som regel gjør i disse kampene: Med United-seier.

Siden bare seier var godt nok om håpet om ligagull skulle leve i beste velgående måtte sir Alex Ferguson gamble - og han plukket ut en forsvarsspiller og satte inn en spiss det siste kvarteret.

Det var et lykkelig valg.

Innbytter Federico Macheda var sterkt delaktig da Nani vakkert lobbet inn United-ledelse 10 minutter før slutt, før portugiseren skaffet dagens andre straffe fem minutter senere og Ryan Giggs drepte all spenning.

- Straffene fra Ryan Giggs var fantastiske. Han beholdt roen begge gangene, sier sir Alex Ferguson like etter kampslutt.

- Da de utlignet, sa jeg til meg selv at vi fortjente å vinne, og heldigvis kom vi tilbake på slutten.

Rooney ute
Til alles overraskelse manglet Wayne Rooney i startoppstillingen da lagene ble presentert. Denne gangen var det ikke ankelen som stoppet Premier Leagues toppscorer, men en lyskeskade han pådro seg på torsdagens trening.

Dermed fikk Dimitar Berbatov en ny sjanse som enslig spiss, men gjennom hele første omgang skrek United etter en avslutter.

Et Tottenham-lag spekket med selvtillit etter to strake triumfer mot Arsenal og Chelsea lot seg presse langt tilbake på banen gjennom store deler av første omgang, slik de ofte har gjort på Old Trafford.

Men hver gang en United-spiller befant seg i en opplagt scoringsposisjon endte skuddet enten over, utenfor eller i klypene til «Lasarus»-keeperen Heurelio Gomes.

TOK STRAFFEANSVAR: Med Wayne Rooney på tribunen var det Ryan Giggs som tok seg av straffene for United i dag. Han scoret på begge. Foto: REUTERS/Phil Noble
TOK STRAFFEANSVAR: Med Wayne Rooney på tribunen var det Ryan Giggs som tok seg av straffene for United i dag. Han scoret på begge. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Den aller største sjansen fikk Dimitar Berbatov etter en snau halvtime:

Patrice Evra kom som vanlig helhjertet langs venstrekanten og trillet mot Ryan Giggs, som ikke nådde fram. Ballen havnet hos Berbatov som fikk skyte fra seks meter, men Ledley King fikk kastet seg fram og blokkert i siste sekund.

Tottenham våget på sin side lite offensivt, og uten Gareth Bale på venstrekanten hadde United-forsvaret få problemer med å demme opp for det lille som kom.

0-0 til pause, noe gjestene fra London hadde størst grunn til å være fonøyd med.

Evra fikset straffe
Andre omgang fortsatte med United som det førende laget, og etter 59 minutter lyktes de omsider:

Dimitar Berbatov dro seg forbi Benoit Assau-Ekotto på venstrekanten, men så ut til å møte veggen inne i feltet. Bulgareren hadde imidlertid øyne i nakken og så Evra komme løpende bak seg.

Med et utsøkt hælspark fant han venstrebacken, som ble sparket ned av Ekotto.

Straffesparket var udiskutabelt, og i Rooneys fravær tok Ryan Giggs straffeansvar. Han satte ballen til høyre for Gomes, og selv om Spurs-keeperen hadde et par fingre på ballen var det ikke nok til å hindre scoring.

United hadde målet de trengte, og slik kampforløpet var tydet lite på at Tottenham skulle komme tilbake.

Spurs slo tilbake
Men enten det var United som senket seg eller Spurs som flyttet laget oppover overtok gjestene initiativet i kampen, og uten å ha skapt noen store sjanser i kampen utliknet de 20 minutter før slutt:

Gareth Bales utoverskrudde corner nådde panna til Ledley King, som på majestetisk vis stanget ballen til venstre for Edwin van der Sar. Spurs-stopperen klatret kanskje litt på ryggen til Michael Carrick, men ikke mer enn at dommeren lot det passere.

1-1 og plutselig var det Tottenham som kjørte kampen.

UTLIKNET: Ledley King hang høyt i lufta og stanget inn 1-1 for Tottenham 20 minutter før slutt. Da så det lyst ut for den første Spurs-seieren på Old Trafford siden 1989. Foto: REUTERS/Phil Noble
UTLIKNET: Ledley King hang høyt i lufta og stanget inn 1-1 for Tottenham 20 minutter før slutt. Da så det lyst ut for den første Spurs-seieren på Old Trafford siden 1989. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

For nå etterlot United seg store rom defensivt, og Ferguson tok også ut høyreback Rafael for å sette inn Federico Macheda.

Det viste seg som et smart trekk.

Avgjorde mot slutten igjen
For italieneren hadde ikke vært på banen i mange minutter da han fant Nani, som med en strålende førsteberøring dro seg forbi Ledley King før han brukte den andre til å chippe ballen over Gomes.

- Scoringen til Nani var fantastisk. Det er utrolig sterkt av ham å ha motet og dristigheten til å gå for en sånn type avslutning, sier Ferguson.

På spørsmål om Spurs var et stort hinder svarer han slik:

- Ja. Alle så hva Tottenham gjorde mot Arsenal og Chelsea, så dette var en sterk seier.
Da Nani scoret gjensto det 10 minutter på klokka, og United hadde igjen vist sin evne til å få avgjørende scoringer i sluttfasen.

Samme Nani fikset ny United-straffe fem minutter senere, da han utfordret Michael Dawson før Wilson Palacios løp ham ned bakfra.

Igjen gjorde Andre Marrinner rett i å peke på straffesparket, og igjen var Giggs eksekutør.

Denne gangen byttet han side, og selv om Gomes valgte rett, var skuddet for hardt og velplassert.

Dagbladet kommer med mer.

DE GAMLE ER ELDST: Ryan Giggs og United overtok tabelledelsen, i påvente av Chelseas kamp mot Stoke i morgen. Foto:   AFP PHOTO/PAUL ELLIS
DE GAMLE ER ELDST: Ryan Giggs og United overtok tabelledelsen, i påvente av Chelseas kamp mot Stoke i morgen. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer