Nani senket Stoke i comebacket

Tilbake med mål og målgivende.

VIKTIG: Nani har vært et friskt pust i et nokså traust Manchester United-mannskap denne sesongen. Tirsdag var portugiseren tilbake fra hofteskaden som holdt ham ute av romjulskampene. Da ble han avgjørende med mål og målgivende.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
VIKTIG: Nani har vært et friskt pust i et nokså traust Manchester United-mannskap denne sesongen. Tirsdag var portugiseren tilbake fra hofteskaden som holdt ham ute av romjulskampene. Da ble han avgjørende med mål og målgivende.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon SuperVis mer

(Dagbladet): Manchester United - Stoke 2-1.

Stoke brøt en slags barriere da Dean Whitehead ble den første «pottemakeren» på mer enn 30 år til å tegne seg på scoringslista mot Manchester United på Old Trafford, men utlignigningen drøyt fem minutter ut i annen omgang endte som et trøstemål.

Vertene har ikke akkurat sjarmert seg til topps på Premier League-tabellen denne sesongen, men både Nani og Javier «Chicharito» Hernandez har vært to friske unntak.

Førstnevnte mistet Uniteds kamper i romjula med en hofteskade og har vært savnet, men var tirsdag tilbake i startoppstillingen. Der var også lørdagens matchvinner mot West Bromwich å finne, i og med at Wayne Rooney ikke ble spilleklar etter smellen han pådro seg i samme kamp.

Hælflikk Den portugisisk-meksikanske duoen lyste opp en ellers grå fotballkamp med to øyeblikk av kreativ skaperkraft.

Det første inntraff  27 minutter ut i kampen da Dimitar Berbatov frispilte Nani ute på høyresida. Det er en ønskeposisjon for Premier Leagues mest produktive servitør, som sendte i vei et hardt og flatt innlegg med første stolpe.

Der kom Chicharito støttende til, og på tross av tett markering fra Ryan Shawcross, klarte meksikaneren på lekent vis å hælflikke ballen mellom beina på midtstopperen og i mål - hans sjette ligamål i United-trøya. Samtidig var det Nanis 11. målgivende pasning.

To forskjellige lag Stoke har så langt denne sesongen vist seg som to forskjellige lag: Før pause har de resultatmessig vært blant de svakeste i ligaen. Etter pause, et av de beste.

De viste seg også fra en annerledes side etter 15 minutter med Tony Pulis i bortegarderoben på Old Trafford. Fem minutter ut i annen omgang hadde United-stopperne Chris Smalling og Nemanja Vidic all oppmerksomhet rettet mot Kenwyne Jones.

FREKKIS: Javier Hernandez hælflikket Manchester United i ledelsen etter 27 minutter.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
FREKKIS: Javier Hernandez hælflikket Manchester United i ledelsen etter 27 minutter.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Dermed fikk Dean Whitehead nokså uforstyrret styre Sanli Tuncays presise innlegg i mål med pannebrasken.

Det var den første farligheten Stoke skapte i oppgjøret, og den eneste.

Full United-kontroll For selv om Manchester United ikke bød på underholdning som sto til terningkast seks, hadde de med unntak av den lille konsentrasjonssvikten full kontroll på kampen.

En drøy halvtime før slutt skaffet de seg også målet de trengte for å legge fornyet press på sine nærmeste utfordrere i gullkampen, Arsenal og Manchester City, som møtes i morgen på Emirates Stadium.

Chicharito skaffet seg plass med en smart skuddfinte før han dyttet videre til en bedre plassert Nani.

Portugiseren har et fortrinn overfor sine oppassere da han er like god med begge bein. Danny Collins ble ihvertfall veldig usikker på hva United-vingen kom til å foreta seg i neste trekk, og ble altfor passiv.

Det utnyttet Nani til fulle da han dro seg innover i banen og skrudde ballen bort i lengste hjørne forbi en sjanseløs Asmir Begovic i Stoke-buret.

Stort mer skjedde det ikke på Old Trafford. I stedet for å presse på for en utligning, falt Stoke stadig dypere i banen, mens United uforstyrret kunne trille ball i det som ebbet ut som en ren transportetappe mot tre oppskriftsmessige poeng for de røde.

SJELDENT SYN: Dean Whitehead (t.h.) ble den første Stoke-spilleren til å score et ligamål mot Manchester United på Old Trafford siden 1980.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
SJELDENT SYN: Dean Whitehead (t.h.) ble den første Stoke-spilleren til å score et ligamål mot Manchester United på Old Trafford siden 1980.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Dermed kan sir Alex Ferguson lene seg tilbake i TV-stolen i morgen kveld, vel vitende om at enten Arsenal eller City kommer til å avgi poeng, før han setter i gang med forberedelsene til søndagens prestisjeduell i FA-cupen mot Liverpool.

Fulham-byks Også Brede Hangeland og Fulham kan nyte resten av serierunden med senkede skuldre. «The Cottagers» har slitt tungt i kjølvannet av fjorårets eventyrsesong, men begynner nå å øyne en liten lysstripe i enden av den berømmelige tunnelen.

Craven Cottage var et fort under Roy Hodgsons ledelse, men under Mark Hughes har mange lag lyktes med å beleire Fulham-festningen ved Themsens bredder.

Siste hjemmeseier kom så langt tilbake som 30. oktober, men det var før West Bromwich gjestet Vest-London tirsdag kveld.

Da vartet vertene opp med en overbevisende forestilling, som endte med en bunnsolid 3-0 seier og et langt sprang oppover på tabellen.

Trepoengeren førte nemlig laget opp på en 13.-plass på bedre målforskjell enn Everton, etter å ha kavet under nedrykksstreken i flere uker.

Hangeland-scoring Fulham gikk i ledelsen kort tid før pause da en kanon fra Simon Davies gikk mellom hanskene til Scott Carson, som var alt annet enn patent i bortemålet.

Etter hvilen fortsatte hjemmelaget å trykke på for flere mål, og Clint Dempsey trygget ledelsen med et kontant hodestøt 55 minutter ut i kampen.

Ti minutter seinere var det Hangelands tur til å dominere i luftrommet. Landslagskapteinen kom nær i første omgang, og hadde fininnstilt siktet da Simon Davies slo inn foran mål.

Headingen satt der den skulle — i korthjørnet utenfor Carsons rekkevidde. Det var den norske midtstopperbautaens tredje ligamål denne sesongen.

Årets første for Birmingham Tredje tirsdagskamp ble spilt på en endelig spillbar gressmatte på Bloomfield Road der Blackpool tok imot Birmingham.

Gjestene hadde som eneste lag i Premier League, fortsatt til gode å vinne på fremmed gress denne sesongen, men overtidsscoringen til Scott Dann sørget for tre etterlengtede bortepoeng.

Alexandr Hleb sendte gjestene i ledelsen midtveis ut i første omgang, men DJ Campbell sørget for at lagene var like langt til man gikk inn i tillagt tid. Da dukket Dann opp og fastsatte sluttresultatet til 1-2.

STANGET FULHAM OPP AV GJØRMA: Brede Hangeland var delaktig i at Fulham klatret over nedrykksstreken med 3-0 over WBA.Foto: SCANPIX / AP Photo /  Rebecca Naden / PA
STANGET FULHAM OPP AV GJØRMA: Brede Hangeland var delaktig i at Fulham klatret over nedrykksstreken med 3-0 over WBA.Foto: SCANPIX / AP Photo / Rebecca Naden / PA Vis mer