Nannskog om kveldens skjebnekamp: - Zlatan må løfte dette

- Det er 50/50 mellom Danmark og Sverige.

 AVGJORDE SIST:  Zlatan Ibrahimovic scoret 2-0-målet mot Danmark forrige lørdag. I kveld er svenskene avhengig av at Zlatan tar ansvar nok en gang. Foto: NTB / Scanpix
AVGJORDE SIST: Zlatan Ibrahimovic scoret 2-0-målet mot Danmark forrige lørdag. I kveld er svenskene avhengig av at Zlatan tar ansvar nok en gang. Foto: NTB / ScanpixVis mer

(Dagbladet): • Danmark - Sverige kl. 20.45 på Max. 

Det første oppgjøret mellom de to skandinavene endte 2-1 i favør svenskene. Den første timen var det rått parti, og svenskene spilte bedre enn på lang, lang tid. Spørsmålet er nå om de har det som skal til for å stå løpet ut.  

- Jeg tror Sverige er i en god posisjon, de var det bedre laget i den forrige kampen, forteller tidligere Stabæk-spiss og TV 2-kommentator Daniel Nannskog.

I kveld møtes de to lagene til det som spås til å bli et realt basketak i Parken. Vinneren skal forsvare Skandinavias ære i Europa.

Mye hviler på Zlatan Nannskog er klar på hva plassen i EM har å si etter at laget skuffet i innledningen. 

- Det betyr enormt! Det var spådd at vi skulle nå EM, da det ble klart at vi havnet i en ok gruppe. Dette var en sjanse vi ikke skulle la gå fra oss. Det betyr veldig, veldig mye. Både for spillets skyld, men også av økonomiske grunner, forteller han til Dagbladet. 

Fotballentusiasmen har den siste tiden vært laber i øst, og etter skuffende prestasjoner mot både Russland og Østerrike har både spillere og trener fått hard medfart. Nannskog  mener, ikke overraskende, at det tyngste ansvaret hviler på Zlatans skuldre i kveldens returoppgjør. 

- Zlatan skal løfte dette. Han er en aldeles strålende nå, og mye ligger på ham. 

Samtidig lengter svenskene etter det friske blodet som skal gi landslaget framtidshåp igjen. Mange mener at det nettopp var unge Emil Forsberg og Oscar Lewicki, som sammen med Zlatan, viste at dette håpet kan tennes på nytt. 

- Både Forsberg og Lewicki spilte godt i den forrige matchen, og jeg håper at de unge spillerne fortsetter å gå ut på banen å våge, slik de har gjort til nå, sier Nannskog. 

- Jeg tror dette er en match som kan passe Sverige bra. Danmark eier mye ball, og de vil trykke tempoet vårt ned. Men Sverige kommer til å jage dem, og det er mange raske spillere som kan komme til gode målsjanser på kontringer, forteller han. 

50/50 sjanse Tidligere Tippeliga-trener Jan Jönsson er også svært spent foran kveldens kamp. Til tross for at svenskene tar med seg selvtilliten fra serieren inn til returoppgjøret i Købehavn, venter et heltent hjemmelag som ikke gitt opp i kampen om den viktige EM-billetten til Frankrike. 

- Den forrige kampen viste at det er 50/50 mellom Danmark og Sverige til returoppgjøret, forteller Jönsson til Dagbladet.  

Etter 2-0-målet levde svenskene lenge i troen på å dra til Danmark med null baklengsmål. Etter 80 spilte minutter kom derimot reduseringen fra Nicolai Jørgensen og et nytt håp ble tent i den danske leiren. 

- De første 65 var det Sverige som dominerte, men så stivnet de. Danmark lyktes med byttet sitt og fikk et viktig mål, forteller Jönsson før returoppgjøret.

Han håper at spillerne har fått fornyet energi før kveldens skjebnesvangere kamp. 

- I slutten blir vi litt baktunge og trøtte. Jeg håper vi klarer å stå distansen ut, legger han til. 

Mens Sverige har sunket ti hakk ned til 45. plass på FIFA-rankingen, har danskene tatt over 35.-plassen. 

Uten EM-billett må dessuten svenskene se langt etter neste mesterskap, da veien til VM 2018 vil bli ekstra tøff. 

- Dersom vi ikke kommer videre er det på tide å bygge noe nytt. Da er det store spørsmålet om Zlatan orker å være med videre, eller om det er «hejdå». Det virker som om det spirer og gror masse blant de yngre, men selvsagt blir det en heftig utfordring for de yngre spillerne å ta seg til sluttspill ved tap mot Danmark, sier Nannskog.