HVEM HADDE TRODD DET: Svein Maalen (40) er årets trener i norsk fotball etter prestasjonene han leverte med Ranheim, alt sammen basert på det beste de vety i Trondheim - Eggen-fotball. Evner Rosenborg å se ut over sin egen storhet og svelge litt stolthet kan treneren de søker være rett borti gata for Lerkendal. Foto: Bildbyrån.
HVEM HADDE TRODD DET: Svein Maalen (40) er årets trener i norsk fotball etter prestasjonene han leverte med Ranheim, alt sammen basert på det beste de vety i Trondheim - Eggen-fotball. Evner Rosenborg å se ut over sin egen storhet og svelge litt stolthet kan treneren de søker være rett borti gata for Lerkendal. Foto: Bildbyrån.Vis mer

Rosenborg fortsetter trenerjakten etter Geir Bakkes nei

Når Adressa foreslår Kjetil Rekdal er Rosenborg på tannkjøttet. Da bør Eggen-kopien Svein Maalen vurderes på det sterkeste

Gjennom å spørre Geir Bakke har Rosenborg kvalitetsstemplet årets trenerprestasjon i norsk fotball. Spør de han som ble årets trener er sjansene større.

TO DAGER FØR cupfinalen oppfordret denne spalten Rosenborg til å snakke med Geir Bakke. Den påfølgende uka, nærmere bestemt torsdag 6. desember, fikk Sarpsborg en grytidlig forespørsel (kl. 07.10) fra Lerkendal.

Svaret ble nei uten at Geir Bakke ønsker å utdype det.

Han har, som han sier, andre ting å tenke på, blant annet en meget avgjørende Europa League-kamp mot Genk torsdag kveld.

Stormen i vannglasset er ifølge Sarpsborg-treneren stor nok som den er

DA RBK-STYRET med Ivar Koteng i spissen sparket Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun 19. juli kom nyheten som et sjokk. Et halvt år seinere er det mest vantro. Ikke fordi Rosenborg ikke har avklart hvem som skal trene laget de neste åra, men fordi klubbens ledelse tilsynelatende er der de var for seks måneder siden.

Rosenborg vet ennå ikke hvem som skal erstatte vikaren Rino Coolen.

Det eneste de vet er at kandidatene de kommer opp med sier nei i tur og orden.

I JULI, ETTER å ha forklart at RBK-styret hadde vært misfornøyd med Ingebrigtsen/Hoftun i et års tid, innrømmet Ivar Koteng at han ikke hadde et eneste navn på blokka. Jeg husker jeg syntes det var en spesiell og uprofesjonell uttalelse fra styrelederen i Norges største fotballklubb. For samtidig som de forberedte trenerduoens avgang – nærmest ventet på at begeret skulle bli fullt – gjorde de altså ingenting for å planlegge framtida.

Det var nesten ikke til å tro.

MED BARE TRE uker igjen av året er Rosenborg fortsatt der de var i juli. Det eneste de vet er at Rini Coolen, nederlenderen som loset hjem enda en dobbel, heller ikke er god nok. Det er jo ikke hjemlige titler det først og fremst handler om på Lerkendal, de kommer stort sett av seg selv.

Det er spill og konkurransedyktighet i Europa som er overordnet.

4-3-3 fotball med god offensiv samhandling i lengderetningen

Jakten på flytsonen om du vil, 90- åras glade dager.

Fotball basert på Nils Arne Eggens filosofi og tanker.

AKKURAT NÅ ER det langt dit. Da forespørselen til Sarpsborg og Geir Bakke ble kjent ble Rosenborgs problemer avslørt. Norges største og mestvinnende fotballklubb er ikke den magneten de en gang var.

Rosenborg kan ikke lenger bare peke, ansette og gå videre mot neste The Double.

Det er som om de har skutt seg selv i foten

NÅR ADRESSEAVISA NÅ foreslår Kjetil Rekdal som klubbens neste trener synes Rosenborg å være på tannkjøttet. Dermed ikke sagt at Kjetil Rekdal ikke kan faget eller er en dårlig trener. Snarere tvert imot. Det var Rekdal som plaget dem så mye at Ola By Rise fikk sparken etter RBKs 13. strake seriegull i 2004, det de vant med ett mål foran Vålerenga.

Det var han som brøyt den lange seiersrekka da Vålerenga slo tilbake i 2005.

DET JEG DERIMOT er sikker på er at Adressas kommentator ville blitt erklært fotballmentalt ustabil om han hadde foreslått Kjetil Rekdal da han i juli sto ved siden av Ivar Koteng og forsvarte sparkingen av Ingebrigtsen og Hoftun. Selv det å foreslå Rekdal som en av ti kandidater ville på det tidspunktet medført supporterkrav om tvangsinnleggelse. Men verden har forandret seg etter mange avslag, og Rosenborg kan ikke sprenge banken i jakten på sin neste trener.

Ranheim-trener Svein Maalen, derimot, han kan de snakke med.

JEG SER SELVFØLGELIG de mange høye hekkene på veien. 1) At det vil føles i nabolaget til nedverdigende for RBK å ansette en tidligere juniortrener/analytiker, en som nå jobber for lillebror Ranheim. 2) At det vil være utenkelig å ansette en som aldri har kjent på presset. Men jeg ser også 3) at Svein Maalens fotballsyn per dato er det nærmeste du kommer det Rosenborg har øverst på ønskelista, en trener som tvers igjennom praktiserer Eggen-filosofien.

Det er faktisk identisk.

SVEIN MAALEN HAR studert og analysert Ivar Kotengs 4-3-3 drøm i Rosenborg. Han har lært det på Lerkendal, han praktiserer det i Ranheim og han har bevist at han kan det - for ikke å snakke om at det virker - i Eliteserien.

RANHEIM ER DE facto det første norske laget som praktiserer Eggen-fotball ett hundre prosent siden gubben sjøl gjorde et lite combeack på Lerkendal i 2010. Selv Rosenborg har ikke gjort det. Ja, det er forskjell på Lerkendal og Ranheimsfjæra, en enorm forskjell, men det er også en betydelig forskjell på Rosenborg for et halvt år siden og nå.

I juli var Svein Maalen mest et artig tankeeksperiment.

Der RBK er nå bør han være en kandidat.